Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Барние пред ЕП: "ЕС няма да отложи Брекзит, ако Лондон не се мотивира"


Сподели:
14 Март 2019, Четвъртък

Европейският съюз не може да гарантира отлагане на Брекзит, докато не научи мотивите на Великобритания защо желае това, обяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние по време на дебат в Европейския парламент, цитиран от "Гардиън".

Барние подчерта, че няма да се дават допълнителни уверения на Обединеното кралство. Той отбеляза, че днес и утре ще се проведат гласувания в Камарата на общините за Брекзит без сделка и отлагане напускането на ЕС.
Дипломатът изрази надежда, че в крайна сметка Великобритания ще одобри конструктивно предложение.

Сега ЕС се нуждае от отговори, подчерта Мишел Барние и отбеляза, че Лондон трябва да обясни защо иска отлагане на Брекзит, ако отправи подобно предложение.

ЕС не може да гарантира отлагане, докато не получи отговор, категоричен е политикът и допълни, че британското правителство трябва да каже какво иска за бъдещите отношения.

Какъв ще е изборът им, каква позиция ще заемат? Това е въпросът и сега ние се нуждаем от ясен отговор. Това е въпросът, на който трябва да се отговори преди да се вземе решение за възможно отлагане, изтъкна Барние.
Според него гласуването вчера в Камарата на общините задълбочи и удължи несигурността около Брекзит. Отговорността за решението лежи единствено върху Обединеното кралство, смята той.

По думите му следващата фаза от преговорите за Брекзит за бъдещите търговски отношения ще бъде по-важна от настоящата. Ако Великобритания иска плавен Брекзит, договореното споразумение е единственото възможно, подчерта Мишел Барние.

Главният преговарящ на ЕС смята, че Брюксел не е гъвкав относно предпазния механизъм за Ирландия, тъй като това е въпрос на практичност, да се защити единният пазар.

Ние сме пред критичен момент. Рискът от Брекзит без споразумение никога не е бил толкова висок, алармира Барние и призова да не се подценяват последиците от Брекзит без сделка.

Манфред Вебер, лидерът на Европейската народна партия в Европейския парламент, коментира от своя страна, че Брекзит предаде цяло поколение млади европейци. Той повтори думите на Барние, че ЕС не може да отложи Брекзит, ако не разбере Великобритания какво иска. Според него британците трябва да разяснят това на срещата на върха през следващата седмица.

Брекзит беше създаден от популизма, с лесни отговори. Но сега поддръжниците на Брекзит не могат да дадат лесни отговори, убеден е Вебер.

Ги Верхофстат, координаторът на Европейския парламент за Брекзит, заяви, че ще се противопостави дори и на 24-часово отлагане, ако Лондон не каже какво иска. Той поясни, че не иска дълго отлагане, тъй като Европейските избори ще бъдат "откраднати" от поддръжниците на Брекзит и целия този казус.
Източник: news.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ЕС е по-опасен търговски враг за САЩ, отколкото Китай

Година след трагедията край Своге

ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро

С премиер гей Сърбия е на път да забрани на еднополови двойки да имат деца

"Викат ми Нерон - подпалвачът на Амазония"

Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия


НОВИНИТЕ
Русия пусна първата в света плаваща атомна централа Русия пусна първата в света плаваща атомна централа

С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато

Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа

ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза

САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен
ЕВРОПА
ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро

ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза

Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия

Политико: България иска ключовия ресор “Земеделие” в новата ЕК Политико: България иска ключовия ресор “Земеделие” в новата ЕК

ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7 ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7