Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Проф. Владимир Чуков: "50 хиляди сирийци тръгват на поход към Европа"


Сподели:
14 Март 2019, Четвъртък

Турция не се демократизира и невлизането й в ЕС е логично, посочи анализаторът

50 хиляди сирийци, които са в бежански лагери в Турция, повече не могат да понасят условията там и тръгват на поход към Европа. Те са го нарекли "Поход на надеждата".

Това заяви в предаването "Плюс минус" по Нова телевизия арабистът проф. Владимир Чуков.

Миналата седмица в Истанбул е имало пресконференция на форума на сирийските асоциации, откъдето е новината.

За съжаление, Турция не се демократизира и невлизането й в ЕС е логично, посочи анализаторът, който коментира предложението на Европейския парламент да гласува резолюция да спре преговорите с Турция за членството ѝ в Европейския съюз (ЕС).


"Предстоят европейски избори, очевидно резултатите са предопределени. Очевидно ЕНП ще спечели отново, но може би втора или трета политическа партия ще бъдат националистите, които отдавна поставиха въпроса, че това, което тече между ЕС и Турция, няма как да продължи", заяви в предаването Владимир Чуков.


Според него "това е реверанс към европейското обществено мнение". Проф. Чуков припомни, че "нееднократно преди 10 години европейците бяха питани „искате ли Турция да стане член на ЕС?”. Отговорът беше еднозначен.”


Запитан дали има риск Ердоган отново да пусне мигрантите, Чуков заяви, че това е един инструмент за натиск.

„Трябва да се готвим за подобен тип изненади”, коментира анализаторът. Според него има „симптоми” за ситуация, сходна с голямата бежанска вълна от 2015 г. „Имаше пресконференция на Форума на сирийските асоциации, в която те коментираха, че сирийските бежанци не издържат повече в Турция и организират така наречения „Поход на надеждата”, в който са се записали над 50 000 човека, естествено в посоката на Европа”, каза арабистът.

Той добави, че през 2015 г. същият този форум е бил организирал по-малка подобна група с брой 15 000 и с различен лозунг – „Преминаващи и нищо повече”. „Видяхте обаче, че броят беше милион и половина”, допълни Чуков. За него крайната точка на подговяният сега „поход” отново е Германия, а групата, която идва от Турция към България е много по-малка от тази, идваща от Гърция.


Според анализатора турската страна отдавна е в „орбитата” на Русия или Китай, които инвестират в нея. Той обясни, че САЩ са предложили създаването на многонационални сили по границата Сирия-Турция – сили с държави, предимно членки на ЕС. Ердоган е отхвърлил това предложение и според арабиста в това отношение в Турция се наблюдават „враждебни, анти-западни лозунги”.

Всеки ден в турската преса има антизападни, антиамерикански и антиевропейски лозунги, изтъква той.

„Ние сме съседи и трябва в рамките на възможното да преговаряме с Турция. Но не мога да прогнозирам до колко е възможно човек да преговаря с един ядосан Ердоган”, коментира той възможността на България да преговаря с турската страна в подобна ситуация.


Източник: epicenter.bg

В категории: Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Д-р Мирослав Ненков: "Проблемът е заложен тогава, когато болниците са били направени търговски дружества, като книжарниците и бакалиите"

Контролираният хаос на Западните Балкани и планът за излизане от него

Безотговорното пръскане с глифозат (продукт най-широко използван от химическите концерни Bayer/Monsanto) избива пчелите в хиляди села

Йотова мисли как ще изглежда България след 10 години

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Благовещение на Пресвета Богородица


НОВИНИТЕ
Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Розов пеликан е прострелян край Каспичан Розов пеликан е прострелян край Каспичан

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път