Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Правната комисия върна преференциите на старото им ниво от 7%


Сподели:
13 Март 2019, Сряда

Предложенията на ДПС в изборното законодателство бяха отхвърлени

Движението предлагаше кампанията да може да се води и на чужд език с преводач

Парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, с което върна стария 7-процентов праг на преференциите.

„За“ законопроекта гласуваха 9 народни представители, двама бяха „против“, а един гласува с „въздържал се“.

Най-голямата управляваща партия първо вдигна прага на преференцията, а след обществената реакция, реши да преразгледа становището си.

Измененията в Изборния кодекс, които правеха на практика невъзможно пренареждането на кандидат-депутатските листи бяха наложени от мнозинството на среднощно гласуване на 14 февруари. От ГЕРБ не се вслушаха в нито един от аргументите на опозицията и това стана причина депутатите от БСП да напуснат пленарната зала.

На 18 февруари обаче премиерът и лидер на ГЕРБ свика на извънредно заседание Изпълнителната комисия на партията и бе решено да се върне старият праг на преференциите.

Междувременно президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс, но мнозинството не се съобрази с аргументите на държавния глава и го отхвърли, независимо че те бяха свързани основно със същия проблем - променения праг на преференцията.

Така се стигна до нов законопроект за промени в Изборния кодекс.

Нов проект написаха и от ДПС, които държат на висок праг на преференцията.

Парламентарната правна комисия обаче отхвърли предложените от ДПС промени в изборното законодателство. Те искаха квотата за преференцията да остане не по-малка от районната, националната и общинската за съответните избори. Те предложиха текстът за задължителното гласуване да бъде заличен, както и да бъде премахната опцията „Не подкрепям никого“. От ДПС настояваха да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г. От Движението предлагаха още в случаите, в които кампанията се води на друг език, да се осигурява превод на български език. Партията искаше и в помещенията на всяка секционна избирателна комисия да се поставят по две камери за онлайн наблюдение.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта на ДПС бяха предвидени текстове, според които за евроизборите през 2019 г. ЦИК въвежда поетапно машинно гласуване в определени от нея секции, но не по-малко от половината от общия брой секции. Според ДПС за всички следващи избори ЦИК трябва да въвежда само машинно гласуване във всички секции с изключение на специализираните. От ДПС настояха след изборите за ЕП през 2019 г. гласуването да не може да бъде комбинирано, а да се извършва само машинно.


Източник: epicenter.bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Евродепутати в резерв

Френски художник ще си търси правата от галерия „Структура“

Защо Албания не започва преговори за присъединяване към ЕС

Делото ЕВН: Едно нищо, затрупано с килограми документи и десетки свидетели

ООН: България сред 54-те страни в света с по-малко население до 30 години

Демократите започват вътрешната борба кого да изправят срещу Тръмп


НОВИНИТЕ
Честит рожден ден на Румен Радев - президент на Република България Честит рожден ден на Румен Радев - президент на Република България

Утвърдени са близо 27 млн. лв. по схемата “де минимис" за помощ на животновъди Утвърдени са близо 27 млн. лв. по схемата “де минимис" за помощ на животновъди

В Брюксел започва 13-ото издание на Европейските дни на развитието В Брюксел започва 13-ото издание на Европейските дни на развитието

Франция, Германия и Испания ще разработват боен самолет от ново поколение Франция, Германия и Испания ще разработват боен самолет от ново поколение

Протест срещу насилието над животни във Варна Протест срещу насилието над животни във Варна