Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Правната комисия върна преференциите на старото им ниво от 7%


Сподели:
13 Март 2019, Сряда

Предложенията на ДПС в изборното законодателство бяха отхвърлени

Движението предлагаше кампанията да може да се води и на чужд език с преводач

Парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, с което върна стария 7-процентов праг на преференциите.

„За“ законопроекта гласуваха 9 народни представители, двама бяха „против“, а един гласува с „въздържал се“.

Най-голямата управляваща партия първо вдигна прага на преференцията, а след обществената реакция, реши да преразгледа становището си.

Измененията в Изборния кодекс, които правеха на практика невъзможно пренареждането на кандидат-депутатските листи бяха наложени от мнозинството на среднощно гласуване на 14 февруари. От ГЕРБ не се вслушаха в нито един от аргументите на опозицията и това стана причина депутатите от БСП да напуснат пленарната зала.

На 18 февруари обаче премиерът и лидер на ГЕРБ свика на извънредно заседание Изпълнителната комисия на партията и бе решено да се върне старият праг на преференциите.

Междувременно президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс, но мнозинството не се съобрази с аргументите на държавния глава и го отхвърли, независимо че те бяха свързани основно със същия проблем - променения праг на преференцията.

Така се стигна до нов законопроект за промени в Изборния кодекс.

Нов проект написаха и от ДПС, които държат на висок праг на преференцията.

Парламентарната правна комисия обаче отхвърли предложените от ДПС промени в изборното законодателство. Те искаха квотата за преференцията да остане не по-малка от районната, националната и общинската за съответните избори. Те предложиха текстът за задължителното гласуване да бъде заличен, както и да бъде премахната опцията „Не подкрепям никого“. От ДПС настояваха да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г. От Движението предлагаха още в случаите, в които кампанията се води на друг език, да се осигурява превод на български език. Партията искаше и в помещенията на всяка секционна избирателна комисия да се поставят по две камери за онлайн наблюдение.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта на ДПС бяха предвидени текстове, според които за евроизборите през 2019 г. ЦИК въвежда поетапно машинно гласуване в определени от нея секции, но не по-малко от половината от общия брой секции. Според ДПС за всички следващи избори ЦИК трябва да въвежда само машинно гласуване във всички секции с изключение на специализираните. От ДПС настояха след изборите за ЕП през 2019 г. гласуването да не може да бъде комбинирано, а да се извършва само машинно.


Източник: epicenter.bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Д-р Мирослав Ненков: "Проблемът е заложен тогава, когато болниците са били направени търговски дружества, като книжарниците и бакалиите"

Контролираният хаос на Западните Балкани и планът за излизане от него

Безотговорното пръскане с глифозат (продукт най-широко използван от химическите концерни Bayer/Monsanto) избива пчелите в хиляди села

Йотова мисли как ще изглежда България след 10 години

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Благовещение на Пресвета Богородица


НОВИНИТЕ
Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Розов пеликан е прострелян край Каспичан Розов пеликан е прострелян край Каспичан

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път