Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Бизнесът реагира с ужас срещу „цирка“ за Брекзит


Сподели:
13 Март 2019, Сряда

Паундът се срина за пореден път

Големи сектори от индустрията може да се преместят в чужбина, ако се наложи излизане без споразумение

Бизнесът реагира с ужас на второто отхвърляне от страна на парламента на споразумението за Брекзит на Тереза Мей, като негови представители заявиха, че са разгневени от липсата на яснота по отношение на търговските споразумения на Обединеното кралство с Европейския съюз след 29 март, пише британският вестник The Guardian, цитиран от Агенция "Фокус".

Паундът възстанови за кратко част от загубите си през деня в минутите след гласуването във вторник, преди да се срине отново, след като валутните пазари се притесняват, че Брекзит без споразумение става все по-вероятен.

Каролин Феърбърн, лидер на британската бизнес асоциация, заяви, че бизнесът иска всички страни в парламента да подкрепят план за избягване на Брекзит без споразумение.

Като описва последните няколко дни в парламента като “цирк”, тя казва: “Стига толкова! Това трябва да е последният ден на провалената политика. Необходим е нов подход от всички страни. От това зависят работните места и поминъкът на хората“.

„Удължаването на член 50, за се изключи напускане без споразумение, сега е спешно. То трябва да бъде възможно най-кратко и реалистично и подкрепено от ясен план! " – продължи тя.

През последните месеци бизнес групите активно проведоха кампания срещу напускането на ЕС без сключване на сделка, която според тях ще навреди на износа и потенциално ще предизвика хаос в пристанищата на Великобритания, нарушавайки жизненоважния внос.

Адам Маршал, генерален директор на британските търговски камари, заяви, че бизнесът не е готов да посрещне последствията от „разхвърляно и безпорядъчно напускане“ на ЕС.

"Държавните агенции не са готови, много фирми не са готови и въпреки миналите две години и половина след референдума, няма ясен план за подкрепа на общностите при такава внезапна промяна", каза той.

„Парламентът трябва да покаже, че ще се вслуша в тези многократни предупреждения. Дълбоко е очевидно, че нито правителството, нито много фирми са готови за хаос и това не трябва да се допуска на 29 март, независимо как. "

Поредица от предупреждения и някои действия от автомобилната индустрия в Обединеното кралство, която е почти изцяло чуждестранна собственост, заплашват, че голяма част от индустрията може да се премести в чужбина, след като не се сключи сделка с Брекзит.

Във вторник „Нисан“ обяви, че ще преустанови производството на луксозна марка „Инфинити“ на фабриката си в Съндърланд до юли, поставяйки в риск 250 работни места. „Хонда“ планира да затвори фабриката си в Суиндън, поставяйки 3500 работни места в единствения си европейски производствен обект в риск и подобен брой във веригата за доставки.

Други автопроизводители, включително „БМВ“ и „Тойота“, сигнализираха, че може да се наложи да прехвърлят производството си от Великобритания, ако парламентът избере Брекзит без споразумение.


Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Д-р Мирослав Ненков: "Проблемът е заложен тогава, когато болниците са били направени търговски дружества, като книжарниците и бакалиите"

Контролираният хаос на Западните Балкани и планът за излизане от него

Безотговорното пръскане с глифозат (продукт най-широко използван от химическите концерни Bayer/Monsanto) избива пчелите в хиляди села

Йотова мисли как ще изглежда България след 10 години

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Благовещение на Пресвета Богородица


НОВИНИТЕ
Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Розов пеликан е прострелян край Каспичан Розов пеликан е прострелян край Каспичан

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път