Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Тома Пикети: "Франция и Германия не желаят каквато и да е фундаментална промяна в днешна Европа"


Сподели:
13 Март 2019, Сряда

Франция и Германия бяха определени като най-големите "гробокопачи" на Европа от големия френски икономист Тома Пикети, цитиран от британски медии.

По думите му двете правителства само се "преструват", че са твърди еврофили. Икономическият експерт настоя, че нарастващото неравенство в Европа е силно дестабилизиращо и би могло да засили подкрепата за крайнодесни популистки партии и да повлияе на резултатите от изборите за Европейски парламент.

"Френските и германските правителства, които бяха на власт през последните 10 години, твърдят, че са еврофили, когато в действителност са предимно евроконсерватори", коментира Пикети в статия, публикувана във френския ежедневник "Монд".

"Те не желаят каквато и да е фундаментална промяна в днешна Европа заради страх да не загубят властта си и илюзорния контрол върху делата на Брюксел. По този начин те се превърнаха в гробокопачите на Европа", продължи той.

Пикети също така обвини Париж и Берлин, че си затварят очите за нарастващото неравенство в Европейския съюз.

Той предупреди, че "нарастващото недоверие, което Европа предизвика сред най-бедните си граждани в продължение на десетилетия, не е ирационална прищявка, а кореспондира на дълбока реалност, фундаментална грешка в проекта, която трябва спешно да коригираме, преди всичко да експлодира".

Европа трябва да въплъти социалната и икономическата "справедливост", за да се противопостави на националистическия прилив, добави Пикети в тънко прикрита препратка към предстоящите избори за Европейски парламент.

Изборите, които ще се проведат между 23 и 26 май, вече се оформят като тежка битка между либералните и проевропейските сили срещу тези на националистите, евроскептиците и крайнодесните, които са против имигрантите.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Д-р Мирослав Ненков: "Проблемът е заложен тогава, когато болниците са били направени търговски дружества, като книжарниците и бакалиите"

Контролираният хаос на Западните Балкани и планът за излизане от него

Безотговорното пръскане с глифозат (продукт най-широко използван от химическите концерни Bayer/Monsanto) избива пчелите в хиляди села

Йотова мисли как ще изглежда България след 10 години

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Благовещение на Пресвета Богородица


НОВИНИТЕ
Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Розов пеликан е прострелян край Каспичан Розов пеликан е прострелян край Каспичан

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път