Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Мръсният въздух убива 800 хил. души годишно в Европа


Сподели:
12 Март 2019, Вторник

Броят на преждевременните смъртни случаи, причинени от замърсяването на въздуха, са двойно повече от предишни оценки.

Това показва ново проучване, което означава, че токсичният въздух убива повече хора отколкото тютюнопушенето, съобщава в. "Гардиън".

Учените са използвали нови данни, за да изчислят, че близо 800 000 души умират преждевременно всяка година в Европа заради мръсен въздух и че всеки живот е съкратен средно с повече от две години. Щетите за здравето, причинени от замърсяването на въздуха в Европа, са по-големи от средните за света. Нейното гъсто население и лошият въздух водят до излагане, което е сред най-високите в света.

Новото изследване, публикувано в сп. European Heart Journal, показва, че въпреки че замърсяването на въздуха удря първо белите дробове, неговото въздействие чрез кръвообращението върху сърдечните заболявания и инсулти е причина за два пъти повече смъртни случаи от респираторните заболявания.

Анализът се основава на проучване, публикувано през септември и потвърждава, че изчислението за 8,8 млн. преждевременни смъртни случаи годишно от замърсяването на въздуха на открито по света, двойно повече от предишните оценки.

"За да поставим това в перспектива, това означава, замърсяването на въздуха причинява повече допълнителни смъртни случаи годишно в сравнение с тютюнопушенето", подчертава проф. Томас Мюнцел от Университетския медицински център Майнц в Германия и един от учените, които са направили проучването, като допълва: "Тютюнопушенето може да се избегне, но замърсяването на въздуха не е."

Проф. Жос Леливелд от Института "Макс Планк" за химия в Майнц и също част от научния екип, коментира: "Тъй като повечето замърсители на въздуха идват от изгарянето на изкопаеми горива, трябва спешно да преминем към други източници на енергия. Когато използваме чиста, възобновяема енергия, ние не само изпълняваме Парижкото споразумение за смекчаване на последиците от климатичните промени, но също така можем да намалим смъртността, свързана със замърсяването на въздуха, с до 55 на сто."

Новото изследване съчетава три вида данни: излагане на замърсен въздух, гъстота на населението и възраст, както и въздействията на токсичния въздух върху здравето. То е изчислило много по-голям брой преждевременни смъртни случаи, тъй като понастоящем има по-добри данни за масовото въздействие на замърсяването на въздуха.

По-рано имаше малко данни за ефекта от високите равнища на замърсяване на въздуха и вместо това бяха използвани непреки проучвания за тютюнопушенето, което доведе до подценяване на смъртните случаи. Сега има повече от 40 големи проучвания, включително важно изследване от Китай. Изследванията също така обхващат по-широк спектър от въздействия върху здравето, включително диабет и високо кръвно налягане, което също така увеличава очаквания брой смъртни случаи.

Оценките на преждевременните смъртни случаи варират значително между отделните държави. В Германия е имало 154 преждевременни смъртни случая на 100 000 души, като средната скъсяване на живота е 2,4 години. В Обединеното кралство е имало 98 смъртни случая на 100 000 души и намаляване на продължителността на живота от 1,5 години. Според Леливелд по-ниският брой на Обединеното кралство може да се дължи на факта, че атлантическите ветрове спомагат за разсейване на замърсяването.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Новините, Здраве, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Ген. Константин Попов: "Поздравявам премиера Борисов за смелостта да стигнем до сделка за F-16"

Обезлюдяването на България е икономическа катастрофа. А се задава световна криза. Какво да очакваме?

С подпъхнат допълнително файл: "Кристиян ли е натопен за теча на данни?"

Проф. Румен Гечев: "Гласуваме да купим самолет, който е на чертожната дъска! Договорът е обиден!"

Ос-тав-ка!... И бели хакери

Евтим Костадинов за ареста на сина си в ДФ "Земеделие": " Калоян е наклеветен"


НОВИНИТЕ
Правят нови експертизи по делото за Хитрино Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps

6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет 6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет

Вулканът Етна изригна отново Вулканът Етна изригна отново
ЕВРОПА
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК

Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните?

Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър

Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!" Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!"