Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Протест на адвокатите - Адвокатите не са доносници.


Сподели:
18 Февруари 2019, Понеделник

Български адвокати излязоха на протест днес срещу опитите на властта с мълчаливото съгласие на органа, който по дефиниция трябва да ги представлява – Висшия адвокатски съвет – да бъдат върнати във времето на комунизма и принудени да доносничат срещу собствените си клиенти.
Недоволството на адвокатската колегия е продиктувано от влизането в сила на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Адвокат Николай Хаджигенов поясни, че протестират срещу закона, който е създаден, за да  транспонира европейска директива за борбата с пране на пари. По негови думи обаче това е поредна европейска директива, която е прочетена от нашите законодатели както Дяволът чете Евангелието, защото в нея изрично е записано, че адвокатите трябва да бъдат изключени от тази регулация.  Това е едва първият от многото обещани протести. Повод юристите да излязат с табелки с надпис „Адвокатите не са доносници” и „ФОБА не е ДАНС” (ФОБА – Фейсбук общност на българските адвокати, бел. ред.) бе приетият миналата година Закон за мерките срещу изпирането на пари.

В срок до миналия петък широк кръг от физически и юридически лица, както и неправителствени организации и юристи трябваше да внесат в ДАНС разписани планове за това как ще обучават служителите си за борбата с пране на пари. За юристите има и особени правила – да сигнализират в ДАНС срещу свои клиенти, за които имат съмнения, че се занимават с пране на пари. Адвокатите са категорични, че разпоредбите не само нарушават Закона за адвокатурата, в който ясно е записано, че нещо като адвокатска тайна съществува, но и са противоконституционни.

Един от организаторите на протеста – адвокат Николай Хаджигенов обясни конкретно какви са новите задължения на адвокатите според закона. „Когато имаме съмнение в клиентите си, т.е. вие идвате и задавате някакъв въпроси аз решавам, че този въпрос е подозрителен, аз трябва да докладвам на ДАНС. Е, извинявайте, това няма да стане. Ние няма да го направим. Още в момента, в който ме уведоми собствената ми колегия един ден преди изтичане на крайния срок, аз им върнах отговор на тях и на Висшия адвокатски съвет, че отказвам да изпълнявам закона, защото задължение на адвокатите не е да донасят за клиентите си. Задължение на адвокатите е да пазят правото дори от закона.” Това е пореден пример за факта, че българският законодател използва европейската правна рамка, за да оказва натиск върху демократичните институции и гарантите за честност и правосъдие, категорични са юристите. Подобно нещо се случи и с приемането на промените в Закона за защита на личните данни, които застрашиха независимостта на журналистическите разследвания.

Причината адвокатите да протестират именно пред Висшия адвокатски съвет е, че неговото ръководство е „проспало” приемането на промените. Обществено обсъждане преди гласуването в Народното събрание не е имало, а Висшият адвокатски съвет не е направил нищо, за да защити интересите на гилдията. Атанас Железчев, когото колегите му адвокати описват като доайен в професията, сравни случващото се в България с времената на комунизма, когато всички са доносници, а адвокатите просто четат угодната на властта теза. Пред ДЕБАТИ.бг той заяви, че Висшият адвокатски съвет сляпо следва волята на Народното събрание, което пък е съставено от бивши членове на БКП и техните деца и внуци. „Стигнахме дотук, защото мнозинството от управляващите, независимо от коя партия са те, са били членове на БКП или деца на членове на БКП и внуци на членове на БКП. Те само си смениха цветовете на партиите и по този начин заблуждават онази част от българското общество – по-наивната, по-доверчивата, че уж имаме борба за демокрация. Всъщност борбата е за разпределение на по-голям дял от благата, които са натрупани през 10 ноември и онова, което може сега да се отдели и да бъде присвоено от тези хора.” Протестиращите внесоха писмо със своите искания в сградата на Висшия адвокатски съвет – да се сезира незабавно Конституционният съд и да се инициират законодателни промени, с които Законът за мерките срещу изпирането на пари да бъде прегласуван. Адвокатите обаче с изненада установиха, че в сградата няма никого, на когото писмото да бъде предадено – всички били на среща в парламента. С кого и по каква тема никой не успя да им обясни.

Юристите ще протестират и пред сградата на Народното събрание в четвъртък, а на Общото събрание на Висшия адвокатски съвет в събота ще поискат смяна на ръководството на органа, който ги представлява, но не защитава интересите им. В този дух с викове „Оставка!” адвокатите си обещаха да са единни в борбата за справедливостта.

Източник: debati.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Скандалът с учебниците и истината за комунизма

Ген. Атанас Атанасов: КОНПИ е един спънат кон

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Бъдещето на Брекзит - отлагането е поражение или "да погледнем реално на нещата"

Ще ни трябва “Комисия за противодействие на Комисията за противодействие на корупцията”

Изводът на КПКОНПИ, че няма „Апартаментгейт“, е направен без проверка на пазарните цени на имотите


НОВИНИТЕ
Четири училища за българчетата откри наш сънародник в Испания Четири училища за българчетата откри наш сънародник в Испания

Общинският съвет Варна се събира за 41-то си заседание Общинският съвет Варна се събира за 41-то си заседание

Световни лидери пристигат в Осака за срещата на Г-20 Световни лидери пристигат в Осака за срещата на Г-20

Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада! Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада!

Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие