Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Версията за отравянето на Гебрев, която Цацаров мигновено изключи


Сподели:
19 Февруари 2019, Вторник

Външният натиск принуди българските власти да заговорят открито за мистериозния случай с оръжейния производител след близо 4-годишно мълчание, но дали наистина разследват всички възможни причини за опита за убийството му, както декларират? Коментар на Борис Митов

Оръжейният производител Емилиян Гебрев, който бе отровен през април 2015 г., е посочил в показанията си за случая, че най-вероятният мотив за опита за убийството му е било намерението му да придобие русенското дружество „Дунарит“.

Това коментира самият бизнесмен пред Свободна Европа по повод серията от коментари, направени през миналата седмица от главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов.

Принудени от външния натиск, българските власти нарушиха близо 4-годишното си мълчание по случая, оплитайки се в предположения за салати и кафе машини с пестициди, но така и не засегнаха събитията, последвали отравянето на Гебрев, както и възможността те да имат пряка връзка с него.

Както е известно, той придоби „Дунарит“ през 2016 г., провокирайки лавина от атаки от страна на държавата срещу себе си и бизнеса си. Успоредно с това на сцената се появи конкурент за русенското дружество в лицето на офшорната компания „Виафот“. Само преди месец сайтът „Биволъ“ разкри, че неин номинален собственик е Александър Ангелов, известен като адвокат на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Именно офшорката „Виафот“ бе посочена от бившия военен министър и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев като ключова за разплитането на целия случай. Той е близък до Гебрев и е един от преките очевидци на опита за покушението му.

„Зад тази фирма стои един от ключовете за отравянето. Властите вече три години отказват да разследват тази фирма. Тя не само иска да придобие „Дунарит“. Служи за прикритие за някакви дейности, които ние не знаем“, коментира Ноев пред бТВ миналата седмица.

Думите му предизвикаха мигновен коментар от главния прокурор Сотир Цацаров, който ден по-късно бе поканен на изслушване пред парламентарната комисия за контрол над спецслужбите

Мотиви няма

„Мотивите за този опит за убийство, според мен, трябва да се търсят към момента на осъществяването му. Теост, в събития, които са били към 2015 г. и може би малко преди тях. Г-н Гебрев сам заявява, че не може да открие мотив, тъй като той счита, че такива причини към онзи момент не са съществували“, заяви Цацаров пред медиите, премълчавайки обстоятелството, че самият Гебрев подозира връзка между „Дунарит“ и опита за покушението му.

По повод твърдението на Ноев, че зад интересите на офшорката „Виафот“ стои „един от ключовете за отравянето“, ръководителят на държавното обвинение даде да се разбере, че разследващите не се занимават с подобна версия. Въпреки че на думи не изключват нито една.

„Имаше медийни изяви на лица, които се представят като близки до г-н Гебрев... Те наистина са, но общо взето събитията, за които те говорят, са се развили доста време след 2015 г. и се развиват и по настоящем. Те по никакъв начин не могат да бъдат съотнесени към април 2015 г. Това, което разговаряхме и вътре с народните представители, е, че ние ще изискаме от съответната междуведомствена комисия и всички лицензи, които касаят сделки за износ на оръжие и боеприпаси към онзи момент. Работи се по всички версии.“

Емилиян Гебрев обаче не крие, че към днешна дата отравянето му изглежда като първа стъпка от мащабен план за цялостно ликвидиране на бизнеса му, случващ се с активното съдействие на всички компетентни институции.

Като се започне от опита на Комисията за защита на конкуренцията да стопира сделката за „Дунарит“, повдигането на обвинения срещу Гебрев и сина му Христо за организирана престъпна група именно заради тази сделка, отнемането на лиценза му за оръжейна търговия и се стигне до няколко акции на МВР и НАП и намесата на КПКОНПИ.

Случайно или не, прокуратурата повдига обвинения на бизнесмена и сина му точно след придобиването на „Дунарит“ и появата на „Виафот“ като конкурент на Гебрев за дружеството. Твърдението на разледващите е, че оръжейният производител е знаел, че още през 2005 г. фирма, гравитираща около КТБ, е използвала мръсни пари, за да приватизира завода в Русе.

Според обвинението срещу Гебрев „на 17.08.2016 г. в град София, в качеството си на извършител и на длъжностно лице – управител и едноличен собственик на капитала на „Емко“ ЕООД е придобил имущество – временни удостоверения за налични и поименни акции на „Дунарит“ АД на стойност 7 244 897.66 лева, за което имущество е знаел, че е придобито от тежко умишлено престъпление“.

Въпроси без отговор

Тази обвинителна теза обаче оставя няколко основни въпроса без отговор. Първо, ако се твърди, че приватизацията на „Дунарит“ през 2005 г. е извършена с източени от КТБ мръсни пари, каква е отговорността на държавната Агенция за приватизация, която ги е получила?

Второ, в годините преди срива на КТБ по подобни кредитни схеми бяха приватизирани ключови дружества като „Булгартабак“, БТК и „Терем – Георги Бенковски“ (сега „Авионамс“) – прокуратурата не разследва тези сдеки.

Трето, от 2005 г. до влизането на Гебрев в „Дунарит“ собствеността на дружеството се е сменяла над 15 пъти, но при нито един друг от тях разследващите не са подозирали престъпление.

„Как така всички предишни собственици не са прали пари, а само последният собственик, тоест – аз съм прал пари при закупуването на акциите на дружеството при положение, че средствата за сделката са с доказан произход пред всички органи – НАП, ДАНС, прокуратура и т.н. Представили сме на същите и договори за покупко-продажба, както и документи за извършени банкови преводи по договорите за закупуване на акциите“, недоумява Емилиян Гебрев пред Свободна Европа.

По думите му зад всички тези действия срещу него стои „група хора, известни не само на българската общественост, но и зад граница“. Затова и вече неведнъж заяви публично, че последните години е станал мишена на целенасочени опити да бъде ликвидиран – първоначално физически, след това – юридически, а накрая и икономически.

Оплетени обяснения

Прекъсването на близо 4-годишното мълчание на българските власти по повод разследването на мистериозното отравяне бе предизвикано от разкритията на британския сайт „Белингкат“ за евентуалната връзка със случая на агент на руското ГРУ, заподозрян и за опита за покушение на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри.


След посещение на посланика на Великобритания в Министерския съвет, Сотир Цацаров и Младен Маринов дадоха брифинг, на който твърдяха, че разследването е водено активно през цялото време.

Първоначално Цацаров насочи общественото внимание към фосфоросъдържащо съединение, открито в рукола, която Гебрев консумирал непосредствено преди отравянето. Спомената бе и кафе машина, в която евентуално би могла да е сложена отровата.

Двете възможности обаче бяха отречени от самия Гебрев, който декларира пред Свободна Европа, че към 2015 г. нито е консумирал рукола, нито кафе. Още повече, че заедно с него са отровени синът му Христо и производственият директор на дружеството му „Емко“ Валентин Тахчиев, а тримата нито са консумирали едни и същи неща преди това, нито са били на едно и също място. Освен това достъпът до въпросната кафе машина не е бил ограничен, а други отровени няма.

Това наложи главният прокурор сам да направи уточнение, че всъщност не е твърдял, че Гебрев е отровен със салата, а само е искал да обясни, че в нея е открит пестицид, съдържащ фосфор, но в твърде малки количества, за да бъде опасен за живота. В крайна сметка Цацаров обясни, че всички данни и проби по случая са изпратени в Лондон, за да установят местните експерти дали оръжейният производител е бил отровен с вещество от семейството на нервнопаралитияния агент „Новичок“.


Източник: gospodari.com

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ЕС е по-опасен търговски враг за САЩ, отколкото Китай

Година след трагедията край Своге

ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро

С премиер гей Сърбия е на път да забрани на еднополови двойки да имат деца

"Викат ми Нерон - подпалвачът на Амазония"

Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия


НОВИНИТЕ
Русия пусна първата в света плаваща атомна централа Русия пусна първата в света плаваща атомна централа

С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато

Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа

ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза

САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен
ЕВРОПА
ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро

ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза

Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия

Политико: България иска ключовия ресор “Земеделие” в новата ЕК Политико: България иска ключовия ресор “Земеделие” в новата ЕК

ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7 ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7