Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Лавров: "Чуждата политика в Близкия изток доведе до срив на баланса"


Сподели:
19 Февруари 2019, Вторник

Опитите да се наложат на страните от Близкия изток чужди на тях модели на развитие доведоха до разпадането на многовековния баланс. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на участниците в конференция за Близкия изток, съобщава ТАСС.

Текстът на съобщението е прочетен от специалния представител на президента на Руската федерация за Близкия изток и Африка, заместник-министър на външните работи Михаил Богданов.

"Близкият изток, преживявайки трудни времена, все още заема централно място в глобалния дневен ред. Не само бъдещето на неговите държави, но и международната сигурност и стабилност зависят от това как се развива ситуацията в региона", обяснява той.

"Методите на геополитическото инженерство, опитите за налагане на народите от Близкия изток и Северна Африка, включително със сила, чужди за тях модели на развитие и ценности, доведоха до отслабването или разпадането на държавите и в редица страни безпрецедентен прилив на международен тероризъм, мащабна миграционна криза, нарушение на баланса, който се поддържа от векове", заяви Лавров и добави, че ситуацията се усложнява от факта, че палестино-израелският конфликт не е преодолян.

Според руския външен министър, Русия последователно подкрепя преодоляването на проблемите в региона чрез политически и дипломатически средства при стриктно спазване на международното право.

Осмата конференция за Близкия изток на Валдайския международен дискусионен клуб започна във вторник в руската столица. По време на двудневните дискусии участниците обсъждат борбата с тероризма, възстановяването на Сирия, системата за колективна сигурност в Близкия изток, както и перспективите за световните пазари на въглеводороди.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Д-р Мирослав Ненков: "Проблемът е заложен тогава, когато болниците са били направени търговски дружества, като книжарниците и бакалиите"

Контролираният хаос на Западните Балкани и планът за излизане от него

Безотговорното пръскане с глифозат (продукт най-широко използван от химическите концерни Bayer/Monsanto) избива пчелите в хиляди села

Йотова мисли как ще изглежда България след 10 години

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Благовещение на Пресвета Богородица


НОВИНИТЕ
Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Розов пеликан е прострелян край Каспичан Розов пеликан е прострелян край Каспичан

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път