Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Слави Трифонов: "Спасителят се появи! Спете спокойно, деца!"


Сподели:
19 Февруари 2019, Вторник

45 депутати от БСП гласуваха „против“ убиването на преференцията, но къде бяха останалите 34 депутати от партията? Защо отсъстваха? Така ли се защитава демократичният процес?

Днес Спасителят се появи и ГЕРБ веднага обявиха, че ще възстановят преференциалното гласуване „по подходящ начин“. Ще започне и процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия. Така че – спете спокойно, деца!

Да, ама не. В днешната пресконференция на управляващите, в стил „Кой ми сра в гащите“, не стана ясно какво правим с останалите скандални изменения в Изборния кодекс. Става малко като с винетката едно време – „Спокойно, няма да е 200 лева, ще е 100“.

Да припомним кои са другите скандални изменения:

- Няма да има машинно гласуване във всички секции.

- Няма да има електронно гласуване.

- Без образователен ценз в секционните избирателни комисии.

- Решенията на ЦИК и другите комисии след обжалване вече ще се вземат с обикновено мнозинство, а не с две трети, както бе досега. Т.е. управляващите, които имат това обикновено мнозинство в комисиите, ще могат да вземат решения изцяло в свой интерес.- Освен това, не всички решения на ЦИК ще могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

- И изключително важното - отново няма да бъдат прочистени избирателните списъци от около 1 милион „мъртви души“. Управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ отказват да го направят.

А само да припомня...

Преди почти 3 години, на 21 април 2016 г. Цветан Цветанов заявява: „Трябва да заличим „мъртвите души“ от избирателните списъци“.

Доста по-рано, на 28 август 2014 г., друг от сегашните управляващи, но тогава креслив опозиционер – Валери Симеонов, заявява: „Трябва да прочистим избирателните списъци от тези около 800 000 „мъртви души“. Във всяка поредна изборна кампания, те са използвани основно от управляващите – те затова и не ги прочистват“. Край на цитата. К'во да му кажеш? Което си е така – така си е.

Нека се върна и към скандала с преференциите. Няколко неща убегнаха. Убегна например това, че тия дни нямаше отворено писмо на 30 политолози, които да напишат как е застрашена демокрацията и как с премахването на преференциите ще се ударят малките партии и в парламента ще се бетонират 2 или 3 партии, как гражданите ще са принудени да избират хора, които не харесват и т.н., и т.н.

Пак да припомня: преди последния национален рефрендум, 30 политолози скочиха как мажоритарната система в два тура застрашава демокрацията, но пък сега - при орязването на преференциите – мълчаха като риби. Явно един гологлав шоумен може да застрашава демокрацията, а политическото статукво – не може да я застрашава.

Мълчанието на политолозите е още по-странно, ако си припомним и какво точно написаха преди повече от 2 години:

„Ако действително мотивът за предлаганата промяна е избор на личности и ограничаване на партийния вот, то такъв ефект се постига значително по-добре с настоящата избирателна система с преференции“.

Няколко думи и за опозицията. БСП и „Воля“ да не се правят на големи защитници на демократичния процес и на преференцията в частност.

Добре - 45 депутати от БСП гласуваха „против“ убиването на преференцията, но къде бяха останалите 34 депутати от партията? Защо отсъстваха? Така ли се защитава демократичният процес? Наполовина?!

БСП да не се правят на ударени – и те са срещу преференцията. Помним как преди изборите през 2014 г. видинският депутат от БСП Филип Попов „профилактира“ партийните другари с думите: „На 6-ти, ако нЕкой ни измести листата с преференции, изобщо да не ми се явява в Областния съвет. Казвам го най-отговорно, ще го скапя!“

Така че БСП въобще не са за преференциите, камо ли за чист мажоритарен вот, какъвто поискаха над 2,5 милиона българи. Напротив – те съвсем прозрачно гласуваха срещу мажоритарния вот в два тура. Същевременно още чакам Корнелия Нинова да изпълни обещанието си, дадено преди повече от 2 години, че ще внесе законопроект поне за смесена избирателна система – 50% пропорционален, 50% мажоритарен вот. Но няма да го внесе.

Същото се случи и с „Воля“ - 6 техни депутати гласуваха „против“ убиването на преференцията, а другите 6 отсъстваха. И те отстояват демократичния процес наполовина.

Така че, с убиването на преференциите и с поправката номерът на партиите да не съвпада с номера на кандидат за депутат, всички партии вкупом направиха своето послание към избирателите.

А то беше следното: „Скъпи, избиратели, ние не просто ви нямаме доверие, ние ви презираме. Защото вие сте тъпи и прости. А ние сме нагли и хитри, защото вашият глас няма значение. И какво сте искали да кажете – решаваме ние.“


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Финансовата схема на Сорос и Истанбулската конвенция. Връзката е очевидна

Д-р Мирослав Ненков за здравната система: Може да бъде реформирана само с огън и меч

Владимир Шейтанов: "Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота"

След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Манолова иска по-добра защита срещу проблеми с Търговския регистър

Нинова и Йончева: "Мафията у нас удря жестоко! Борисов управлява чрез всяване на страх!"


НОВИНИТЕ
Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец

ВАС: "Връща се  преписката на министъра на околната среда и водите." ВАС: "Връща се преписката на министъра на околната среда и водите."

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Конкурсът "Обичам те море" с голям успех Конкурсът "Обичам те море" с голям успех
ЕВРОПА
След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Петър Ганев: "Единна европейска минимална заплата е невъзможна." Петър Ганев: "Единна европейска минимална заплата е невъзможна."

Скандалът увеличи подкрепата за партията на Курц Скандалът увеличи подкрепата за партията на Курц

Съветът на ЕС ще наказва извършителите на кибератаки Съветът на ЕС ще наказва извършителите на кибератаки

Преговорите за Брекзит са пред провал, може да има втори референдум Преговорите за Брекзит са пред провал, може да има втори референдум