Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Борисов се намеси! Преференциите остават! Почва процедура за избор на нова ЦИК!


Сподели:
18 Февруари 2019, Понеделник

Премиерът Борисов свика спешно заседание на Изпълнителната комисия на управляващата партия. Никога не съм казал, че има нещо скрито - покрито, но да излиза,че ни извиват ръце - не, отсече министър-председателят

Въпросът с преференциите в Изборния кодекс ще бъде преразгледан, ще бъде избрана и нова Централна избирателна комисия.

Това се разбра на пресконференцията след спешното заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикана от премиера Бойко Борисов.

Така две от условията на БСП да останат в парламента вече са факт - връщане на преференциите и спазване на засона за избир на нова ЦИК.

Борисов обясни, че връщането на преференциите в досегашния им вариант преди вдигането на високия праг може да стане по два начина - или, като се подкрепи президентското вето, или чрез поправки, внесени от Данаил Кирилов и депутатите.

Борисов застана пред медиите заедно с депутата от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков, който го призова да се намеси, за да бъде преразгледана преференцията. Това стана още в петък, когато промените в Изборния кодекс бяха одобрени на среднощно гласуване.

Преференцията остава, въпреки че не сме преглътнали Костинбродската афера. Започва и процедура за избор на нова ЦИК, обобщи пред медиите резултата от заседанието на Изпълнителната комисия Георги Марков. Той взе думата пръв.

„След 3 месеца предстоят поредните европизбори – много важни за Европа и за България. Идеята на ГЕРБ е основната тематика в тази предизборна тематика да бъде каква Европа искаме и каква България нея. Искаме да припомним на българските избиратели, което се случи в последната година и половина. В 30-ата юбилейна годишнина на българския преход България успя да стане с една глава над останалите балкански страни и лидер на Балканите. По време на европредседателството ни българският премиер докара тук 28 министър-председатели, вкарахме балканската тема в дневния ред на Европа, нашият премиер накара Тачи и Вучич да си стиснат ръцете и т.н.“, заяви Марков и посочи, че такъв успех България никога не е имала.

„Затова не искаме този успех да се подменя с промените в изборното законодателство. ПП ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване, защото сме единствената политическа сила в България, която се вслуша в гласа на 2,5 млн. български избиратели“, обясни Марков.

„Ние считаме, че не може да има избори в България по сегашната пропорционална изборна система, която ни обрича на вечни коалиции“, каза още той. „Другите ги гони страхът, защото при мажоритарни избори ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство“, заяви Марков по адрес на БСП. На заседанието на Националния съвет на социалистите в неделя бе решено червените депутати да напуснат парламента, ако скандалните промени в Изборния кодекс не бъдат преразгледани.

„За да не ни обвиняват, че нарушаваме закона, и това да стане причина да се ореве Европа, Съвета на Европа, Африканският съюз, че са опорочени изборите, ще се открие процедура по избор на нова ЦИК. Ние още не сме преглътнали Костинброд и съм изумен,че държавният глава намекна за Констинбродската афера с положителен знак“, продължи Марков.

„Ние тия работи не сме ги забравили, но гледаме напред. Нашият премиер е достатъчно зрял, за да обръща глава назад“, каза той.
Марков посочи, че оттук нататък няма да се говори повече за изборни правила. „Вървим към Европа, не може да вървим към еврото, а да въвеждаме машинно гласуване, каквото няма никакво в Европа. А държавният глава каза, че ако няма машинно гласуване, щял да бъде опорочен вота. Оттук нататък говорим за Европа, за приноса на ГЕРБ в Европа и за поредната победа на ГЕРБ“, заяви Марков.

Говорих с колегата Цветанов, каза Борисов в началото на изявлението си.

Издебват ме когато съм в чужбина и тогава създават напрежение, каза по адрес на опозицията премиерът.

Никога не съм казал, че има нещо скрито - покрито, но да излиза,

че ни извиват ръце - не, отсече премиерът по адрес на ДПС.

"Днес свиках ИК на ГЕРБ, вчера разговарях с колегата Цветан Цветанов и след заплахите, за да се запази кворума в парламента, приехме това решение. За съжаление, никой не отбелязва, че Обединени патриоти бяха главният инициатор на тези промени, а ДПС ги подкрепиха. Не искам по никакъв начин да остава отенък, че за нас изборните правила ни влияят. В интерес на истината нека напомня – тази ЦИК и този Избирателен закон преди беше изцяло промотиран от Мая Манолова. Що за нахалство е сега това!  Какво право имат? Имат право в това, че мандат е изтекъл“, заяви Борисов.

Възложил съм на парламентарната група да се намерят всички законови методи и да се стартира процедура за нова ЦИК", съобщи още премиерът. „Защото и нашите избори, които проведохме по време на служебното правителство, и изборът на президента Румен Радев бяха по тези правила и с тази ЦИК. И тогава ние не оспорихме изборите. Струва ми се нахално да изопачават така нещата, но имат право“, продължи Борисов.


"Що се касае за преференциите – за промените в тях пак не беше обяснено правилно. Не е отпаднала преференцията просто е вдигнат прагът", върна се на темата премиерът. Но добави: "Само че и това не беше казано както трябва. Затова и с ветото на президента, което ще наложи - ако наложи такова, да се съобразим с него в тази си част. Или ако няма вето, спешно да се върнат нещата от депутатите така, както бяха досега."

Според него Цветанов е действал "на момента правилно, но резултатите от това тежко удрят по репутацията на ГЕРБ".

В петък промените в Изборния кодекс минаха, след като ДПС осигури кворума в пленарната зала. Това стана, след като Цветан Цветанов отиде на консултации в стаята на движението, а после призна, че без ДПС е щяло да се разпадне 44-ото Народно събрание.

Припомняме, че вчера пленумът на БСП реши депутатите на левизата да напуснат парламента в знак на протест срещу промените в Изборния кодекс. Нинова постави следните условия пред ГЕРБ, ДПС, ОП и "Воля":

избор на нова Централна избирателна комисия,
отмяна на "срамните, позорни" среднощни гласувания за промените в Избирателния кодекс,
връщане на преференцията на равнището, което беше преди промените в ИК,
започване отново на дебата за машинното гласуване,
връщането на правото всеки български гражданин да може да си търси правата пред Върховния административен съд с касационна жалба.


Източник: epicenter.bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Д-р Мирослав Ненков: "Проблемът е заложен тогава, когато болниците са били направени търговски дружества, като книжарниците и бакалиите"

Контролираният хаос на Западните Балкани и планът за излизане от него

Безотговорното пръскане с глифозат (продукт най-широко използван от химическите концерни Bayer/Monsanto) избива пчелите в хиляди села

Йотова мисли как ще изглежда България след 10 години

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Благовещение на Пресвета Богородица


НОВИНИТЕ
Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Розов пеликан е прострелян край Каспичан Розов пеликан е прострелян край Каспичан

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път
ЕВРОПА
Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

Росен Желязков: "Бесен съм! Можехме да решим мача, но трима български евродепутати ги нямаше в залата" Росен Желязков: "Бесен съм! Можехме да решим мача, но трима български евродепутати ги нямаше в залата"

Брюксел приключи подготовката за „Брекзит“ без сделка – вижте мерките Брюксел приключи подготовката за „Брекзит“ без сделка – вижте мерките

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път

Решаваща седмица за Брекзит: Мей може да получи последен шанс да спаси сделката си Решаваща седмица за Брекзит: Мей може да получи последен шанс да спаси сделката си