Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!"


Сподели:
18 Февруари 2019, Понеделник

Социалистите с условия пред ГЕРБ, Патриотите, ДПС и "Воля" - избор на нова ЦИК, отмяна на срамните среднощни гласувания по ИК, връщане на преференцията и започване отново на дебата за машинното гласуване

ПГ на „БСП за България“ напуска Народното събрание

Това бе предложено от лидера на БСП Корнелия Нинова и прието от Националния съвет на партията след около 3 часа дебати. „За“ решението гласуваха 74 членове на Пленума.

Нинова постави следните условия пред ГЕРБ, ДПС, ОП и "Воля"

избор на нова Централна избирателна комисия,
отмяна на "срамните, позорни" среднощни гласувания за промените в Избирателния кодекс,
връщане на преференцията на равнището, което беше преди промените в ИК,
започване отново на дебата за машинното гласуване,
връщането на правото всеки български гражданин да може да си търси правата пред Върховния административен съд с касационна жалба.


"Вместо там да се коват истинските закони, които подобряват живота на българските граждани, се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и задкулисни договорки в интерес на партии. Ние нямаме място и в тези договорки, и в този тип законодателство", категорична бе тя.

Председателят на БСП припомни, че партията е предложила своята алтернатива, с алтернативен бюджет, с алтернативни закони, но нищо от това не е било прието. "Парламентът се е превърнал не в място където се водят спорове за политики, а място за жълти спорове, обидни дебати, които обиждат не само народните представители, но и цялото българско общество", каза още тя.

Трима от членовете на Националния съвет били против, а 33-ма са се въздържали. Решението било прието след тежък дебат.

Корнелия Нинова заяви, че споровете за Изборния кодекс са показали и нещо далеч по-сериозно, за което левицата е говорила, но то сега е придобила видимост. "Две години говорим срещу задкулисието и модела на прехода, в който всички партии тайничко се сговарят за собствени и партиен интерес, някъде по тъмно. Нощта на приемането на Изборния кодекс брилянтен пример за това сговаряне", категорична бе тя.

По думите й това е бил грозен пазарлък за партийни интереси, който е бил предложен и на БСП. "Ние го отказахме и това е още едно доказателство за думите ни, че на този модел трябва да се сложи край. Моделът на прехода и задкулисието трябва да спре. Трябва да се сложат на масата откритите разговори между партиите и резултата от тях. В онази нощ положението бе: „Ти на мене, аз на тебе. Ние нямаме място в тези договорки", заключи Корнелия Нинова.

Споровете на „Позитано“ 20 продължили над три часа, много от членовете на Националния съвет се изказали против предложението на Корнелия Нинова.

Основните им аргументи били, че в навечерието на изборите БСП ще остане без парламентарна трибуна.

Според Димитър Дъбов изтъкнал по време на дискусията, че няма революционна ситуация за такава мярка. И попитал защо БСП ще клати държавата точно за идването на руския премиер Дмитрий Медведев у нас.

Дъбов се изказал и против преференциите. С тях не се активират избирателите, а се позволява на случайно попаднали в листите хора да си купуват гласове и да пренареждат така листата, били аргументите му. Защо правим тогава модел на парламентарната група, като след това в нея влизат случайни хора, попитали той.

Обратното становище защитил Юрий Асланов. „С приетите промени на Избирателния кодекс ГЕРБ ще печелят изборите винаги, това е суспендиране на конституцията”, обяснил социологът. За напускане на парламента бил и Янаки Стоилов, който настоял да се изработи и план за действие и масови политически акции поискал.

“Дошъл е моментът за радикални действия. Днес България не е парламентарна република, няма съдебна власт, дори няма реална изпълнителна власт, а само изпълнители на поръчки”, подкрепил напускането и Румен Овчаров и призовал другарите си да направят същото. Това е последният рубеж и са заплашени вече свободните избори, казал той.

Ако загубим евроизборите, шансовете ни за промяна на всички следващи избори намаляват значително, обяснил той. И призовал БСП да започне разговор с всички, които искат промяна - и от лявото и от дясното, за общи действия срещу това управление и този модел.

"Важно е как ще се върнем в този парламент. През 2013 г. излязохме и се върнахме в нов, а сега сигурни ли сме, че излизането ни ще доведе до предсрочни избори", попитал президентът на ПЕС Сергей Станишев. И попитал червените депутати нима без съпротива ще оставят мнозинството да отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс.

Националният съвет на БСП прие и обръщение към българските граждани, в което се казва, че "Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори."

Ето и пълният текст на обръщението:

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

към българските граждани и политическите партии за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона

Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори. Стана порочна практика месеци преди всеки избор правилата да се коригират в интерес на управляващите.

Националният съвет на БСП и Парламентарната група на "БСП за БЪЛГАРИЯ" решително отхвърлят тези решения и възлагат на народните представители от левицата да напуснат Народното събрание.

Така променените правила застрашават демократичността на изборния процес - сега и в бъдеще. Ние напускаме парламентарните заседания, за да запазим парламентаризма в България.

Ние категорично настояваме да отпаднат последните изменения в Изборния кодекс и да се пристъпи към изпълнение на законовото изискване за избор на нова Централна избирателна комисия.


Ние изискваме да се осигури демократично провеждане на предстоящите избори за Европейски парламент, да се гарантира достоверност на изборните резултати съгласно волята на българските граждани и да се избере нов състав на ЦИК, като важна част от тези гаранции. Само при тези условия ние ще възстановим участието си в този парламент.

Обръщаме се към българските граждани за съвместни действия в защита на избирателните права. Всеки може да даде подкрепа за една или друга партия, за едни или други кандидати. Това е изконно политическо право. Но в борбата за неговата реализация трябва да сме единни и непреклонни. Само така ще отстоим демокрацията, правовата държава и нашите основни политически и граждански права.


Източник: epicenter.bg

В категории: Държавна власт, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Унгария на Орбан: от разрушаването на една стена до издигането на друга

"Ние сме били филтрирани". Пътят на Пламен Георгиев от "Ало, Ваньо" до Валенсия

Лъжата за хубавия живот в НРБ

Дачич: САЩ няма да имат водеща роля в диалога с Косово

Защо са важни местните избори?

Швейцарска телевизия разказва за "мръсната тайна на българското земеделие"


НОВИНИТЕ
"Златен Орфей" се завръща след 20 години "Златен Орфей" се завръща след 20 години

България е изключена като собственик на морски флаг по Парижки меморандум България е изключена като собственик на морски флаг по Парижки меморандум

Навършват се 60 г. от началото на подводната археология у нас Навършват се 60 г. от началото на подводната археология у нас

Магистрала "Струма" край Дупница остава затворена Магистрала "Струма" край Дупница остава затворена

За дванадесети път Жеравна е домакин на Международния фестивал на фолклорната носия За дванадесети път Жеравна е домакин на Международния фестивал на фолклорната носия
ЕВРОПА
Унгария на Орбан: от разрушаването на една стена до издигането на друга Унгария на Орбан: от разрушаването на една стена до издигането на друга

Хамънд: Брекзит без сделка ще разруши Великобритания Хамънд: Брекзит без сделка ще разруши Великобритания

Еврото е атрактивно. Но само за по-слабо развити страни като България. Еврото е атрактивно. Но само за по-слабо развити страни като България.

Италия отложи дебата за бъдещето на правителството за 20 август Италия отложи дебата за бъдещето на правителството за 20 август

Британски съд решава дали е законно разпускането на парламента, за да има брекзит без сделка Британски съд решава дали е законно разпускането на парламента, за да има брекзит без сделка