Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон


Сподели:
15 Февруари 2019, Петък

Еманюел Макрон обяви, че е време Франция да се върне към "разума" след месеци на протести от антиправителственото движение "жълти жилетки", съобщава "Политико".
В последния от поредица "големи дебати", които Макрон провежда с общности в страната в отговор на протестите, президентът се зае с туризма и обясни, че насилствените демонстрации не са добри за имиджа на Франция в чужбина.

Макрон направи своите забележки на среща с кметове от селски район в централна Франция, след като проучване показва, че за първи път повече от половината от населението на Франция иска протестите на "жълтите жилетки" да приключат. Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава президентът.

56% от анкетираните в проучване на Elabe за BFMTV, публикувано в сряда, смятат, че движението трябва да спре с мобилизирането на хора да излизат на улицата - увеличение с 11 процентни пункта спрямо предходния месец.
Докато мнозинството от французите, 58% все още подкрепят или симпатизират на движението, то 64% смятат, че седмичните протести вече не отразяват първоначалните искания на движението.

Преди това Макрон се е въздържал да призовава толкова ясно за край на протестите, които продължават вече месеци.

Президентът е подкрепен и от спад на безработицата и сериозно покачване в рейтинга си. В четвъртък националният статистически институт INSEE обяви, че нивото на безработицата е спаднало до 8,8% - най-ниското ниво за десетилетие.

По-рано тази седмица анкета установи положително отношение както към Макрон, така и към премиера Едуар Филип, което се е увеличило с 6% в рамките на един месец. Въпреки това, рейтингът на президента все още е нисък - 36%.

Макрон покани французите на национален дебат
Телевизионният дебат с кметовете бе концентриран около недостига на лекари и обществени услуги в селските общности. Между Макрон и кмет на социалистите обаче имаше раздразнителна обмяна на думи, обвинение към президента и неговото правителство в "заклеймяване на кметовете в продължение на 18 месеца".

Макрон отвърна: "Никога не съм казвал, че има твърде много кметове или че са некомпетентни или да ги обвинявам в клиентелизъм".

Речта на Макрон към кметовете през май 2018 г., показва, че той е казал: "Няма да съм дрехата на някои избрани длъжностни лица, когато те са ангажирани с лоши политики или клиентелизъм".
Дебатът в четвъртък, седмият по рода си, е по-лично насочен от предишните. Проведена е в малка стая с около 30 кмета, вместо стотиците, които присъстваха в гимназии преди няколко седмици.

Длъжностно лице в обкръжението на Макрон коментира, че неговият екип е "склонен да разнообрази форматите колкото е възможно повече, за да включи възможно най-широк кръг от населението и да позволи на президента да събере максимално количество обратна връзка".

След първоначално високо ниво на интерес, телевизионните рейтинги на дебатите постоянно намаляват.

Миналата седмица Le Parisien съобщава, че 1,2 милиона зрители са гледали първия дебат през януари, докато само 410 000 са гледали четвъртия. С още един знак за отслабване на интереса, един от трите главни новинарски канала на страната, LCI, не излъчи дебата в четвъртък в ефир.

Източник: news.bg

В категории: Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Скандалът с учебниците и истината за комунизма

Ген. Атанас Атанасов: КОНПИ е един спънат кон

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Бъдещето на Брекзит - отлагането е поражение или "да погледнем реално на нещата"

Ще ни трябва “Комисия за противодействие на Комисията за противодействие на корупцията”

Изводът на КПКОНПИ, че няма „Апартаментгейт“, е направен без проверка на пазарните цени на имотите


НОВИНИТЕ
Общинският съвет Варна се събира за 41-то си заседание Общинският съвет Варна се събира за 41-то си заседание

Световни лидери пристигат в Осака за срещата на Г-20 Световни лидери пристигат в Осака за срещата на Г-20

Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада! Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада!

Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие

Избраха хърватка за генерален секретар на Съвета на Европа Избраха хърватка за генерален секретар на Съвета на Европа