Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Социолози предполагат намеса на Конституционния съд за Изборния кодекс


Сподели:
15 Февруари 2019, Петък

На размътени мозъци се приемат фундаментални за държавата неща, в противоречие с конституцията, коментира социологът Михаил Мирчев.

Общественият съвет към ЦИК даде препоръка промените в Изборния кодекс да са поне 12 месеца преди избори, за да няма паническо заседаване в пленарна зала, както и по-задълбочено обществено обсъждане, обясни той.

Социологът доц. Димитър Димитров допуска произнасяне и на Конституционния съд и защитава механичното преброяване на бюлетини, тъй като при него най-лесно могат да се открият евентуални злоупотреби.
Съобразили сме се и с искания на ДПС, и на "Воля", и на "Обединените патриоти", коментира Тома Биков от ГЕРБ.

Той обясни, че ако коалиции се правят за всеки законопроект и предложение гласувани в парламента, вероятно е да се каже, че са в коалиция и с БСП, защото при вчерашните дебати по Изборния кодекс са приети и техни предложения за промени.

"Особено в закон като Изборния кодекс има различни виждания по различните текстове и е нормално да има различни мнозинства, но в никакъв случай това не е коалиция", добави Биков.
"Позицията на ДПС е ясна и те си я изразиха в пленарната зала. Въпросът е защо ГЕРБ подкрепиха фактически отмяната на преференциите, защото с тази методика, която беше предложена, нито един народен представител не би влязъл в това Народно събрание, нито пък би станал евродепутат с преференция", коментира Явор Божанков от БСП.
Вчера, левите обявиха, че ще се обърнат към омбудсмана и президента. Нинова бе убедена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите. Соцлидерът призова Румен Радев да наложи вето на Изборния кодекс. Президентът вече разкритикува законодателните инициативи, заявявайки, че управляващите са изкушени от служебна победа.

Цял ден продължава дебата по предложенията за промени в Изборния кодекс в пленарна зала. След бурното начало с взаимни обвинения, правната комисия се събра на извънредно заседание, което депутатите от БСП демонстративно напуснаха заради несъгласието си с почти всички промени.

Заседанието обаче продължи, като работното време бе удължено, а заседанията на комисиите бяха отменени.

СДС се опасяват, че парламентът ще посегне на демократичните избори


"Коалиция според мен е нещо принципно и е свързано с програма за управление. Тезата, че сме в коалиция с ГЕРБ би имала тежест, ако говорехме за някаква програма и някакви общи действия в дългосрочен период. В случая говорим за конкретно гласуване, а имаше много гласувания вчера, при които пък не бяхме подкрепени от ГЕРБ, а ГЕРБ бяха подкрепени от БСП", добави Ерджан Ебатин от ДПС.

"Политическата ни система е болна от липса на доверие и преференциалния вот беше една от малкото възможности хората да се идентифицират с конкретен човек в парламентарната листа на дадена партия. Така наречената затворена верига на послушание в замяна на издигане, можеше да се разкъса единствено чрез преференциите. Затова аз съжалявам, че колегите от ГЕРБ и НФСБ паднаха в капана на ДПС и приеха тяхното предложение", обясни Искрен Веселинов от ВМРО.
"На последните 2 парламентарни избора повече от 1 млн. души са рашили да употребят правото си на преференция. Това е довело в настоящия парламент да има няколко десетки депутати, избрани с преференция. Ако правилата, гласувани вчера, важаха през 2017 г., преференциално избраните депутати в този парламент щяха да са нула", коментира Крум Зарков от БСП.

Според Александър Сиди от  ВМРО, "лошите изкривявания на преференциите, така нареченият корпоративен вот остана. Оставихме лошата част и премахнахме възможността българските граждани да пренареждат листата".

"През 2015 г. в 50 секции се въвежда машинно гласуване. От 12 000 избиратели гласуват 900. През 2016 г. - от 500 секции и около 200 000 имащи право да гласуват - на пръвия тур гласуват 27%, на втория - 33%. Обезпокоителното според доклада на ЦИК е, че 9 секции не са представили контролната памет на машините за гласуване, в 7 секции има разминаване, в 18 секции са гласували по-малко от 10 човека", обясни Димитър Лазаров.

"Единственото, което настояваме и за ЦИК, и за машинното гласуване, е да се спазва законът", коментира Зарков.

"Ние сме за цялостно машинно гласуване", добави Ибрямов. Александър Сиди се надява "президентът да върне този закон и да бъде прегласуван",
Припомняме, че сред промените бяха отпадането на преференциалния вот, отлагане на машинното гласуване, оповестяването на социологически проучвания.

Не минаха предложенията на ДПС за агитация на майчин език с преводач, както и за разкриването на изборни секции в чужбина.

От ВМРО се противопоставиха на отпадането на преференциалния вот, но пленарна зала го одобри.

Много извънпарламентарни партии се обявиха против прокарването промени в Изборния кодекс, като дори от Обществения съвет към ЦИК разкритикуваха въвеждането на промени до една година преди изборите.В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Д-р Мирослав Ненков: "Проблемът е заложен тогава, когато болниците са били направени търговски дружества, като книжарниците и бакалиите"

Контролираният хаос на Западните Балкани и планът за излизане от него

Безотговорното пръскане с глифозат (продукт най-широко използван от химическите концерни Bayer/Monsanto) избива пчелите в хиляди села

Йотова мисли как ще изглежда България след 10 години

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Благовещение на Пресвета Богородица


НОВИНИТЕ
Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Розов пеликан е прострелян край Каспичан Розов пеликан е прострелян край Каспичан

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път
ЕВРОПА
Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

Росен Желязков: "Бесен съм! Можехме да решим мача, но трима български евродепутати ги нямаше в залата" Росен Желязков: "Бесен съм! Можехме да решим мача, но трима български евродепутати ги нямаше в залата"

Брюксел приключи подготовката за „Брекзит“ без сделка – вижте мерките Брюксел приключи подготовката за „Брекзит“ без сделка – вижте мерките

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път

Решаваща седмица за Брекзит: Мей може да получи последен шанс да спаси сделката си Решаваща седмица за Брекзит: Мей може да получи последен шанс да спаси сделката си