Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

20% от бюджета на ЕС отива за отглеждане на животни


Сподели:
12 Февруари 2019, Вторник

Близо 1/5 от общия бюджет на Европейския съюз - повече от 28 милиарда евро от данъкоплатците - отива за развъждане на селскостопански животни в Европа.

Това показва ново изследване на природозащитната организация "Грийнпийс", цитирано от "Гардиън".

То е изнесено на фона на призивите на учени значително да се намали консумацията на месо.

Авторите на доклада отбелязват, че средствата на данъкоплатците трябва да бъдат пренасочени към по-голямо производство на зеленчуци и плодове.

През миналия месец EAT-Lancet Commission от учени призова за нова диета, основана на растителна храна, за да се избегнат тежките последици от климатичните промени и унищожаването на дивата природа. За подобна диета ще е необходимо да се ореже консумацията на червено месо в Европа със 77%.

Според препоръките във Великобритания месото и млечните продукти не трябва да бъдат повече от 20% от дневния хранителен прием.

Диетата с по-малко месо и млечни продукти не само ще предотврати някои здравословни проблеми, но също ще намали натиска върху земята, ще отвори по-голяма площ за природата, обяви Марко Контиеро от "Грийнпийс", директор на отдела за селскостопанска политика.

Изследователите от организацията са използвали публична информация на Европейската комисия и Евростат, за да изчислят субсидиите в земеделието и земята, използвана за развъждане на селскостопански животни.

Те са изчислили, че 125 милиона хектара (308 милиона акра) земя в Европа се използва за паша на селскостопанските животни, това включва повече от 60% от земя, която може да се използва за отглеждане на храна, която директно може да се консумира от човека.

Между 28 и 32 милиарда евро директни плащания се отделят всяка година за отглеждане на животни, което е около 18-20% от общия бюджет на ЕС.

От "Грийнпийс" настояват европейските субсидии за развъждане на селскостопански животни да бъдат пренасочени към по-голямо производство на плодове и зеленчуци.

Консумацията на месо в Европа се е увеличила с 80% от 60-те г. на XX век, което е в резултат разширяване на производство на месо и млечни продукти в региона. В световен мащаб за отглеждането на животни се използва 80% от обработваемата земя, а предоставя само 18% от калориите ни.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Солаковият хан където са живели Ботев и Левски се руши

Иван Ченчев, БСП: "След като всичко на ГЕРБ им е законно, защо подават оставки?"

Елена Йончева: "Големият проблем, свързан с насилието над жени, е бедността"

Полша и САЩ са близо до сделка за изграждане на "Форт Тръмп"

"ГAЗ" cĸopo мoжe дa фaлиpa зapaди caнĸциитe, пpeдyпpeди Дepипacĸa

Община Кочериново даде поръчки за 11 млн. лв. на жената на зам.-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев - Зорница Атанасова


НОВИНИТЕ
Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик" Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик"

КНДР тества ново тактическо оръжие КНДР тества ново тактическо оръжие

Представят доклада на Мълър за руската афера Представят доклада на Мълър за руската афера

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Американски миноносец акостира във Варна Американски миноносец акостира във Варна
ЕВРОПА
Евродепутатите с нов закон за по-добра защита на външните граници на ЕС Евродепутатите с нов закон за по-добра защита на външните граници на ЕС

Росен Желязков: "Не сме загубили битката за пакета "Мобилност" Росен Желязков: "Не сме загубили битката за пакета "Мобилност"

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Стив Банън: "Не вярвам в неолибералния модел. Партията на Давос е омагьосана от Златния телец, но ние ще я победим" Стив Банън: "Не вярвам в неолибералния модел. Партията на Давос е омагьосана от Златния телец, но ние ще я победим"

Социалдемократите и крайнодесните с почти равни резултати на изборите във Финландия Социалдемократите и крайнодесните с почти равни резултати на изборите във Финландия