Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Съветите на разследващите за романтичните онлайн измами


Сподели:
12 Февруари 2019, Вторник

"Създават се емоционално зависимости, които аз намирам за много по-опасни, отколкото да изпратиш 1000 евро някъде, което разбира се е глупаво, но когато човек се води от емоции, не се води от разум... Работят с емоционални дефицити и това може да има пагубен резултат."

Това разказа пред "Дневник" жена, станала жертва на романтична онлайн измама

Измама 419, по името на член от Наказателния кодекс на Нигерия, откъдето са много от групите, извършващи тези атаки, е позната и на българските разследващи от години. Имат ли обаче те възможност да установят измамниците, има ли смисъл жертвите да подават сигнал и какви са съветите за предпазване, разказа пред "Дневник" директорът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев.


"Ние нямаме начин да установим извършителите, защото тези престъпления се извършват от огранизирани престъпни групи, които са ситуирани извън територията на България - в Нигерия, Гана, Кот д`Ивоар. Същото е положението и при сексуалните изнудвания, които са насочени към мъже. Ако жените се атакуват от мъже, представящи се на и над средна възраст, с добро положение и най-често разведени или загубили съпругата си, при мъжете това става чрез профили на млади момичета. Жертвите биват омайвани и убеждавани от виртуалните момичета да се съблекат голи и да се снимат и накрая им се искат пари, за да не се разпространи снимката", обясни Колев.


Защо обаче да сигнализираме ГДБОП

"Когато става въпрос за киберпрестъпление, трябва да се подаде сигнал до ГДБОП. Разследващите ще преценят дали това е престъпление, което е извършено от българска организирана престъпна група, или става дума за международни групи. Във втория случай ние информираме нашите партньори, защото установяваме от кои IP адреси е изпращано, евентуално къде са мулетата (сметките/хората, до които се превеждат пари - бел.ред.) и т.н. Това гарантира започване на разследване в други държави". Колев допълва, че понякога стигат и до извършителя, но споменатите африкански държави нямат добре развита правоохранителна система, за да завърши всичко.

Затова антимафиотите разчитат на превенцията, на информиране на обществото.

Колев предупреждава, че е възможно срещу жертва на романтична измама да започне разследване за пране на пари. То трябва да бъде доказано, т.е. че жертвата умишлено е изпрала пари на измамника през сметката си.


Разказва за последната съвместна операция "Ема 4" (операция на ЕС и САЩ) срещу мулетата и набирането им от престъпните групи. Тя е преминала в два етапа - установяване на мулетата, разпити и други процесуално-следствени действия спрямо тях. Вторият етап е превенцията. Затова е имало информационна кампания, на сайтовете на ГДБОП, МВР, cybercrime.bg и на банкова асоциация със съобщения, че всеки може да стане муле и че това е криминализирано. В хода на операцията в България са установени 112 мулета - за всякакви киберпрестъпления, не само за романтичните измами.


Съветите на ГДБОП

"Загубените пари се възстановяват, но се стига до случаи на пълен психически срив, депресии и дори самоубийства", коментира Колев щетите от любовните измами. Затова иска съветите за превенция да достигнат до много хора.


На въпроса какво може да се направи, той обяснява, че базисните неща са проверка на профила, който ви иска приятелство. Може да се прави и с мисълта, че всеки може да стане жертва на различен вид престъпление във "Фейсбук".


"Трябва да бъдем внимателни като даваме лични данни, публикуваме лична информация, да подбираме хората, с които осъществяваме контакт". По думите на Колев всеки сам трябва да прецени какви защити в социалните мрежи да ползва, като например тази във "Фейсбук", която ограничава кръга на хора, които могат да му пратят покана за приятелство до тези, с които вече има общи приятели. Според него предпазването е първо в ръцете на потенциалните жертви.


Проверка на снимки, кой ги е харесал, има ли и каква активност в профила. При започнала комуникация - търсене на по-скорошна среща на живо. И голямо подозрение при каквото и да е споменаване на нужда от пари или също предложение да бъдат изпратени средства, ценности, да се разменят сметки.


Иначе българските служби за киберсигурност са създали и сайт - cybercrime.bg, на който се разказват различни механизми за извършване на престъпления в онлайн пространството. Съществува и австралийски правителствен сайт, който дава опция за докладване на фалшиви профили, разказва много истории на измамени, съдържа още информация как да се разпознават измамниците и съвети за предпазни мерки.


Източник: dnevnik

В категории: Анализи и коментари, ПСИХОЛОГИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
КЗП: "Валидни са само договорите, разписани на хартия"

Първан Симеонов: "ГЕРБ си вкара куриозен автогол"

Проф. Славия Бърлиева: "В цяла Европа катедрите по българистика се закриват за сметка на русистиката "

Социолози предполагат намеса на Конституционния съд за Изборния кодекс

Депутат от ГЕРБ: Не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с БСП

Правото на избор да станеш убиец


НОВИНИТЕ
Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!" Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!"

Венецуела изгони делегация на Европарламента Венецуела изгони делегация на Европарламента

И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт

Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани

Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания
ЕВРОПА
Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания

ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет

Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон

80% от европейците биха дали достъп до личните си данни 80% от европейците биха дали достъп до личните си данни

Майк Помпео: "САЩ правят всичко по силите си да блокират - Северен поток-2" Майк Помпео: "САЩ правят всичко по силите си да блокират - Северен поток-2"