Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Румен Гълъбинов: "Оцелели са около 10% от предприятията в масовата приватизация"


Сподели:
01 Февруари 2019, Петък

Въпросът с боновите книжки виси от дълго време. Това каза икономистът Румен Гълъбинов.

„Идеята е да се събудят боновите книжки на над 2 млн. българи, които не са упражнили правата си и не са придобили акции в приватизираните предприятия и да бъдат включени в инвестиционен процес. Трябва обаче да направим важно уточнение.


От времето, в което се предлагаха над 1000 предприятия, сега са останали не повече от десетина процента с дейност и паричен оборот. Само толкова са оцелели. Голямата маса от бонови книжки ще трябва да се насочи към силно намаляла маса от активи, които имат стойност към момента и в които може да се инвестира“, обясни в предаването „12+3“ Гълъбинов.

Продължава дискусията около предложената от Министерството на финансите концепция за събуждане на така наречените „спящи акции“. Става дума за акциите от масовата приватизация. В документа се диагностицират някои от съществуващите проблеми. В момента голяма част от акциите не се съхраняват или управляват от инвестиционен посредник, какъвто трябва да е обичайният подход за търгуване с ценни книжа. Незнанието, че притежаваш такива акции или си наследил такива акции, води до неупражняване на права. Според предложения документ трябва да се създаде фонд, който да поеме тези книжа, а в замяна техните собственици да придобият дялове във фонда.

Тези, които в период от пет години продължат да не се интересуват от собствеността си, се предвижда да я загубят – тя да се продаде, а постъпленията да отидат в Сребърния фонд. Идеята ще засегне около 3 млн. българи, а номиналът на акциите се изчислява на 2-3 млрд. лева. Недоволство срещу концепцията вече изразиха омбудсманът, синдикатите и представители на работодателските организации.

„Важен въпрос е да има акции, които да са атрактивни за инвеститори и те да платят за тях. Не е сигурно каква сума може да се събере. Може да няма достатъчно атрактивни активи“, допуска Румен Гълъбинов.

Според него би било добре да се премисли и срокът. Предлага се петгодишен срок, вероятно може да се изчака 10 години и тогава да се премине към варианта държавата да ги събере в общ фонд.


Източник: financebg.com

В категории: Анализи и коментари, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
КЗП: "Валидни са само договорите, разписани на хартия"

Първан Симеонов: "ГЕРБ си вкара куриозен автогол"

Проф. Славия Бърлиева: "В цяла Европа катедрите по българистика се закриват за сметка на русистиката "

Социолози предполагат намеса на Конституционния съд за Изборния кодекс

Депутат от ГЕРБ: Не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с БСП

Правото на избор да станеш убиец


НОВИНИТЕ
Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!" Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!"

Венецуела изгони делегация на Европарламента Венецуела изгони делегация на Европарламента

И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт

Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани

Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания