Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Защо #10yearchallenge не е безобидна мода в социалните мрежи


Сподели:
18 Януари 2019, Петък

Вероятно няма потребител на социални мрежи, който да не е забелязал "десетгодишното предизвикателство" от последните дни. Заради него хората публикуват свои снимки отпреди десет години и сега – а освен да е забавно, това е и чудесен начин изкуствен интелект да бъде обучен по-добре да разпознава как остаряват хората.

Това коментира Кейт О’Нийл в наполовина ироничен туит, който после разшири в цяла статия в списание Wired. О’Нийл е специалист в дигиталните трансформации с фокус върху човека и автор на книгите Tech Humanist and Pixels and Place: Connecting Human Experience Across Physical and Digital Spaces.

"Най-честият аргумент против идеята ми беше, че социалните мрежи вече имат всички тези снимки", пише О’Нийл. "Това е така – профилните снимки ги има, знае се кога са качени, много хора имат много снимки и в голямата си част те са публично достъпни."

Но ако се налага една програма за лицево разпознаване да бъде обучена да "вижда" характеристики, свързани с напредването на възрастта, ще се наложи да бъде събрана голяма база данни и да се знае, че между тях има точно определен срок – да речем, 10 години. Ръчното събиране на тази информация е възможно, но е далеч по-лесно да се използва подобно предизвикателство, на което обикновено хората откликват искрено, сочи тя.

Тази употреба на снимките не е задължително нещо лошо, продължава О’Нийл. Такива алгоритми може да се използват за откриване на изчезнали преди години деца, чиито лица неминуемо са се изменили с възрастта. Миналата година полицията в Ню Делхи е открила близо 3000 деца в рамките на 4 дни с такава технология.

Лицевото разпознаване може да се използва и за таргетирана реклама и това вероятно ще се случи много скоро. Но разпространението на тези данни, смесването им със следенето на локациите, с потребителското поведение, както и с други сигнали, може да доведе до зловещи взаимодействия. А оценката на изменението на лицата на хората може да засегне и продажбата на здравни застраховки – например, ако лицето на човек показват, че той старее по-бързо от обичайното, застрахователните компании могат да вдигнат вноската му или да откажат да сключат договор с него.

В края на 2016 г. "Амазон" създаде програма за лицево разпознаване в реално време и полицията в Орегон използва пробно продукта им. Но това повдигна въпроси за личната неприкосновеност – едно е полицията да проследява заподозрени за престъпления, а съвсем друго – да може да следи протестиращи или неприятни за нея лица.

"Поуката, като изключим спецификата на всеки мийм или социална платформа, е, че хората са най-големият източник на данни за голямата част от появяващите се технологии. Трябва да знаем това и да действаме с необходимото внимание", завършва О’Нийл.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Солаковият хан където са живели Ботев и Левски се руши

Иван Ченчев, БСП: "След като всичко на ГЕРБ им е законно, защо подават оставки?"

Елена Йончева: "Големият проблем, свързан с насилието над жени, е бедността"

Полша и САЩ са близо до сделка за изграждане на "Форт Тръмп"

"ГAЗ" cĸopo мoжe дa фaлиpa зapaди caнĸциитe, пpeдyпpeди Дepипacĸa

Община Кочериново даде поръчки за 11 млн. лв. на жената на зам.-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев - Зорница Атанасова


НОВИНИТЕ
Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик" Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик"

КНДР тества ново тактическо оръжие КНДР тества ново тактическо оръжие

Представят доклада на Мълър за руската афера Представят доклада на Мълър за руската афера

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Американски миноносец акостира във Варна Американски миноносец акостира във Варна
ЕВРОПА
Евродепутатите с нов закон за по-добра защита на външните граници на ЕС Евродепутатите с нов закон за по-добра защита на външните граници на ЕС

Росен Желязков: "Не сме загубили битката за пакета "Мобилност" Росен Желязков: "Не сме загубили битката за пакета "Мобилност"

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Стив Банън: "Не вярвам в неолибералния модел. Партията на Давос е омагьосана от Златния телец, но ние ще я победим" Стив Банън: "Не вярвам в неолибералния модел. Партията на Давос е омагьосана от Златния телец, но ние ще я победим"

Социалдемократите и крайнодесните с почти равни резултати на изборите във Финландия Социалдемократите и крайнодесните с почти равни резултати на изборите във Финландия