Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Вашингтон възпира с ядрен арсенал и сензори в космоса


Сподели:
17 Януари 2019, Четвъртък

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представя днес обновена американска стратегия за противоракетна отбрана, която разглежда начини за засилване на сигурността на Америка, включително чрез евентуално разполагане на космически сензори за откриване и проследяване на вражески ракети, съобщава "Ройтерс"

Прегледът на противоракетната отбрана препоръчва изучаване на експериментални технологии, включително перспективи за космическо оръжие, което би могло да свали вражеските ракети - връщане към така наречената инициатива "Междузвездни войни" на Роналд Рейгън от 80-те години на миналия век.

"Мисля, че космическото пространство е ключът към следващата стъпка на противоракетната отбрана", заяви високопоставен служител от администрацията на Тръмп.

"Слой от сензори, базиран в космоса, е нещо, което търсим, за да помогнем за ранно предупреждение, проследяване и унищожение на ракети, когато те бъдат пуснати", допълва служителят. Възможността за космически оръжия за противоракетна отбрана се проучва, но не е взето решение.
Инвестициите са на върха на обявените планове на САЩ за увеличаване на броя на наземните системи за прихващане за следващите няколко години, като броят им във "Форт Грийли", Аляска е увеличен до 64 от 44.

Американски военни многократно обясняват, че американската противоракетна отбрана е предназначена предимно за противодействие на атаки от страни с по-ограничени арсенали, като Северна Корея, за която американските разузнавачи смятат, че все още напредва с ядрената си програма въпреки спирането на ракетните тестове миналата година.
Пентагонът твърди, че американските ПВО са твърде малко, за да могат да противодействат на атака срещу САЩ от голяма ядрена сила, като Русия или Китай.

Вашингтон се надява, че тези страни вместо това ще бъдат възпирани от атаките на американския ядрен арсенал. Русия счита, че противоракетната отбрана на САЩ напредва като заплаха, а докладът на Тръмп е вероятно да предизвика напрежение с Москва.

Китай, от своя страна, също тревожи Пентагона с напредъка в хиперзвуковата технология, която може да позволи на Пекин да изстрелва ракети, които са далеч по-трудни за откриване.
В доклад, публикуван тази седмица, който изтъква хиперзвуковата заплаха, Пентагонът предупреди, че военните в Китай са "на ръба на въвеждането на някои от най-модерните оръжейни системи в света".

"В някои области той вече е начело на света", се казва в доклада.

Американски служители, включително заместник-министърът на отбраната за научни изследвания и инженерство Майкъл Грифин, смятат, че космическият сензорен слой може да помогне за откриване на ракети, движещи се при свръхзвукови скорости.


Източник: news.bg

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Джордж Фридман: 1989-1992 – глобален поврат

Георгиев, Гешев и още безобразия: вече не им пука какво ще кажат хората

Politico: Планът на Макрон за Тръмп, Вселената и всичко останало

Как се преодоляват 45 години комунизъм?

Компютри и компоти. Плановете на Марияна Николова за киберсигурността

Експерти за бомбените заплахи до летища и медии: "Не става въпрос за нещо сериозно"


НОВИНИТЕ
„Любовта е лудост“ за 27-и път „Любовта е лудост“ за 27-и път

Къртилият "перки" на Графа: Едни ми ръкопляскаха, други ме псуваха Къртилият "перки" на Графа: Едни ми ръкопляскаха, други ме псуваха

Ръководителката на спецпрокуратурата на Северна Македония е арестувана Ръководителката на спецпрокуратурата на Северна Македония е арестувана

Ловеч отбелязва днес 142 години от Освобождението си от османско иго Ловеч отбелязва днес 142 години от Освобождението си от османско иго

Всички "домашни" прасета във Варненско трябва да бъдат ликвидирани Всички "домашни" прасета във Варненско трябва да бъдат ликвидирани
ЕВРОПА
ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7 ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7

Уседналите българи във Великобритания ще запазят правата си след "Брекзит" Уседналите българи във Великобритания ще запазят правата си след "Брекзит"

Макрон: Brexit без сделка ще направи Великобритания васал на САЩ Макрон: Brexit без сделка ще направи Великобритания васал на САЩ

Германското правителство одобри премахването на данък „солидарност“ Германското правителство одобри премахването на данък „солидарност“

Тръмп или Европа? Тръмп или Европа?