Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Вашингтон възпира с ядрен арсенал и сензори в космоса


Сподели:
17 Януари 2019, Четвъртък

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представя днес обновена американска стратегия за противоракетна отбрана, която разглежда начини за засилване на сигурността на Америка, включително чрез евентуално разполагане на космически сензори за откриване и проследяване на вражески ракети, съобщава "Ройтерс"

Прегледът на противоракетната отбрана препоръчва изучаване на експериментални технологии, включително перспективи за космическо оръжие, което би могло да свали вражеските ракети - връщане към така наречената инициатива "Междузвездни войни" на Роналд Рейгън от 80-те години на миналия век.

"Мисля, че космическото пространство е ключът към следващата стъпка на противоракетната отбрана", заяви високопоставен служител от администрацията на Тръмп.

"Слой от сензори, базиран в космоса, е нещо, което търсим, за да помогнем за ранно предупреждение, проследяване и унищожение на ракети, когато те бъдат пуснати", допълва служителят. Възможността за космически оръжия за противоракетна отбрана се проучва, но не е взето решение.
Инвестициите са на върха на обявените планове на САЩ за увеличаване на броя на наземните системи за прихващане за следващите няколко години, като броят им във "Форт Грийли", Аляска е увеличен до 64 от 44.

Американски военни многократно обясняват, че американската противоракетна отбрана е предназначена предимно за противодействие на атаки от страни с по-ограничени арсенали, като Северна Корея, за която американските разузнавачи смятат, че все още напредва с ядрената си програма въпреки спирането на ракетните тестове миналата година.
Пентагонът твърди, че американските ПВО са твърде малко, за да могат да противодействат на атака срещу САЩ от голяма ядрена сила, като Русия или Китай.

Вашингтон се надява, че тези страни вместо това ще бъдат възпирани от атаките на американския ядрен арсенал. Русия счита, че противоракетната отбрана на САЩ напредва като заплаха, а докладът на Тръмп е вероятно да предизвика напрежение с Москва.

Китай, от своя страна, също тревожи Пентагона с напредъка в хиперзвуковата технология, която може да позволи на Пекин да изстрелва ракети, които са далеч по-трудни за откриване.
В доклад, публикуван тази седмица, който изтъква хиперзвуковата заплаха, Пентагонът предупреди, че военните в Китай са "на ръба на въвеждането на някои от най-модерните оръжейни системи в света".

"В някои области той вече е начело на света", се казва в доклада.

Американски служители, включително заместник-министърът на отбраната за научни изследвания и инженерство Майкъл Грифин, смятат, че космическият сензорен слой може да помогне за откриване на ракети, движещи се при свръхзвукови скорости.


Източник: news.bg

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи за гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "

Двама братя от богато семейство в основата на атаките в Шри Ланка

Данаил Кирилов иска да се прекратяват предсрочно мандатите на тримата големи

Проф. Димитър Иванов: "30 години сме последни по стандарт в ЕС, а стандартът на политиците ни се вдига!"

Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС

Емилия Милчева: "За властта - и за стандартите, които й позволяваме"


НОВИНИТЕ
Отчетоха първото марсотресение Отчетоха първото марсотресение

Над 60 души са задържани за терора в Шри Ланка, загиналите са 360 души Над 60 души са задържани за терора в Шри Ланка, загиналите са 360 души

18 загинали и стотици ранени при наводнения в Уганда 18 загинали и стотици ранени при наводнения в Уганда

Отстраниха окончателно шефа на НОИ-Силистра Отстраниха окончателно шефа на НОИ-Силистра

Голям пожар избухна в училище „Климент Охридкски” в Пловдив Голям пожар избухна в училище „Климент Охридкски” в Пловдив
ЕВРОПА
Мей дава краен срок на лейбъристите за Брекзит Мей дава краен срок на лейбъристите за Брекзит

Нов огнен ад в Париж! Гори Версай, пожарникарите се борят с огнената стихия Нов огнен ад в Париж! Гори Версай, пожарникарите се борят с огнената стихия

Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС

Новаков с жалба до европейския омбудсман заради санкции за български превозвачи Новаков с жалба до европейския омбудсман заради санкции за български превозвачи

Facebook блокира профилите на британски крайнодесни групи Facebook блокира профилите на британски крайнодесни групи