Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Парламентът не пусна ветото на президента за "тайния арест"


Сподели:
16 Януари 2019, Сряда

Дали близките на задържан ще се уведомяват незабавно ще зависи от прокурора и конкретното разследване

Всички парламентарни сили без БСП отхвърлиха дружно поредно вето на президента Румен Радев - този път върху текстовете от Наказателния кодекс, които предвиждат възможност близките на задържано лице да не бъдат уведомени незабавно.

За пълнолетни лица срокът на т. нар. "таен арест" може да е до 48 часа, а за непълнолетни - 24 часа, гласят тектовете, които вече ще влазят в сила окончателно.

Възможността близките да не бъдат уведомени е при определени случаи на неотложност, риск за живота на хора или риск за осуетяване на досъдебното производство. Как да се действа в конкретен случай ще зависи от оценката на прокурора. Ограничението не важи за правото на задържания на адвокатска защита - право, което е скрепено в конституцията, но от ГЕРБ специално изтъкват, че не е ограничено.

Досега уведомяването на семейството и работодателя на обвиняемия задържан под стража ставаше незабавно. Президентът оспори новите текстове в НК с мотиви, че могат да доведат до произвол. Любопитното е, че и позицията на прокуратурата, в това число и лично на главния прокурор Сотир Цацаров бе в посока ветото на държавния глава да се използва за прецизиране на законовите текстове.

ГЕРБ, "Обединените патриоти", ДПС и "Воля" не взеха предвид и това становище, стана ясно при гласуването днес, а и при дебатите ден по-рано в комисията по правни въпроси.

От ГЕРБ и днес нарекоха "лъжа" и "плашене на хората" интерпретацията за "тайни арести" и защитиха промените с изисквания на европейска директива, която трябва да бъде транспонирана в родното законодателство.
Според БСП с отхвърляне на ветото управляващите не "натринат носа на държавния глава", а на българския народ. Социалистите смятат, че с текстовете се ограничават фундаментални човешки права. Председателят на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов обяви, че е разговарял с редица реномирани прависти, които са го убедили, че няма проблем с текстовете.
Това бе 12-ото поредно вето на Румен Радев. Досега Народното събрание е одобридо само едно от тях до момента - върху текстове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Източник: clubz.bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
КЗП: "Валидни са само договорите, разписани на хартия"

Първан Симеонов: "ГЕРБ си вкара куриозен автогол"

Проф. Славия Бърлиева: "В цяла Европа катедрите по българистика се закриват за сметка на русистиката "

Социолози предполагат намеса на Конституционния съд за Изборния кодекс

Депутат от ГЕРБ: Не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с БСП

Правото на избор да станеш убиец


НОВИНИТЕ
Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!" Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!"

Венецуела изгони делегация на Европарламента Венецуела изгони делегация на Европарламента

И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт

Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани

Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания
ЕВРОПА
Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания

ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет

Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон

80% от европейците биха дали достъп до личните си данни 80% от европейците биха дали достъп до личните си данни

Майк Помпео: "САЩ правят всичко по силите си да блокират - Северен поток-2" Майк Помпео: "САЩ правят всичко по силите си да блокират - Северен поток-2"