Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия


Сподели:
16 Януари 2019, Сряда

Великобритания трябва да излезе хаотично от 200 споразумения

Основните последствия главно ще са за Великобритания, но и ЕС се готви за този лош сценарий с аварийни планове”, увери Емил Радев. Момчил Неков не изключва втори референдум на Острова


Британският премиер Тереза Мей претърпя съкрушителна загуба в Камарата на общините при гласуването на нейната сделка за Брекзит. Тя беше отхвърлена от парламента, а кабинетът се сдоби и с искане на вот на недоверие. Дебатът по него започва днес, а до понеделник премиерът ще трябва да представи пред депутатите новия си план за действие.
Какви са реакциите в Европейския съюз и може ли да се стигне до Брекзит без споразумение?

Kоментираха българските евродепутати Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) и Момчил Неков (ПЕС/БСП).

Според Емил Радев напускане без сделка ще доведе до много тежки последствия, както за икономиката, така и във всички сфери, защото това означава Великобритания да излезе без споразумение от над 200 сключени споразумения.

„Освен икономическите последствия, това значи, че се прекратяват и отношенията с организации като Европол, Евроджъст в областта на сигурността, съдебното сътрудничество, въздухоплаване, транспорт и т.н. Основните последствия главно ще са за Великобритания, но и ЕС се готви за този лош сценарий с аварийни планове, вземат се нужните мерки, защото това е един от възможните сценарии”, коментира Радев.

„Ще видим как ще премине днес и вотът на недоверие, който е в 19.00 часа британско време. Оттук нататък всички лостове са във Великобритания. Съдът на ЕС ясно каза, че едностранно Великобритания може да удължи срока за напускане, който сега е 29 март. Ще останем и ще видим какви стъпки ще предприеме британското правителство”, заяви той.

Според Момчил Неков са отворени много варианти, а единственото нещо е, което е сигурно, че няма нищо сигурно.

„Най-добрият вариант беше да има организиран изход на Великобритания от ЕС, сега топката е в полето на Великобритания. Тереза Мей трябва да предложи план Б. Този план има няколко варианта. Или да се пробва да преговаря отново с ЕС или да има отново прегласуване, а защо не да има и втори референдум”, смята Неков.

„През 2016 г, когато беше направен референдума, първо нямаше достатъчно информираност. Второ, вече са минали три години. През тези години тези, които са били 15-годишни, вече са 18-годишни и те ще носят последствията от Брекзит. Тогава беше забранено да се гласува за европейски граждани, които живеят и плащат данъци във Великобритания, които ще носят реално тези последствия. Защо не и това да е един последващ вариант, да има втори референдум, но този път да гласуват и европейски граждани, които живеят във Великобритания”, коментира евродепутът.


Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
КЗП: "Валидни са само договорите, разписани на хартия"

Първан Симеонов: "ГЕРБ си вкара куриозен автогол"

Проф. Славия Бърлиева: "В цяла Европа катедрите по българистика се закриват за сметка на русистиката "

Социолози предполагат намеса на Конституционния съд за Изборния кодекс

Депутат от ГЕРБ: Не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с БСП

Правото на избор да станеш убиец


НОВИНИТЕ
Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!" Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!"

Венецуела изгони делегация на Европарламента Венецуела изгони делегация на Европарламента

И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт

Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани

Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания
ЕВРОПА
Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания

ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет

Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон

80% от европейците биха дали достъп до личните си данни 80% от европейците биха дали достъп до личните си данни

Майк Помпео: "САЩ правят всичко по силите си да блокират - Северен поток-2" Майк Помпео: "САЩ правят всичко по силите си да блокират - Северен поток-2"