Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Емил Нешев, ПСС: "Безотговорно е отношението на македонските туристи на фона на събитията от последната седмица – смъртни случаи, повишена лавинна опасност"


Сподели:
14 Януари 2019, Понеделник

Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК), в интервю

Водещ: Късно вчера Планинската спасителна служба проведе акция, благодарение на която бяха спасени петима македонски туристи, трима скиори и двама сноубордисти. На пряката ни телефонна линия е Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба. Как си обяснявате поведението на тези туристи в планината, които разбрахме, че са били в нарушение на всички съществуващи правила?

Емил Нешев: Ами не си го обяснявам. Направо бих го определил като безотговорно, на фона на всичките събития от последната седмица – брой проведени акции, включително смъртни случаи, лавинни инциденти, повишена лавинна опасност, и въпреки всичко да пренебрегнеш ситуацията и да се поставиш в такива условия, както себе си, така и всички, които имат отношение към въпроса, имам предвид планинските спасители, определям като безотговорно.

Водещ: Колко души от Планинската служба се ангажират в такъв момент и какво коства на вас, експертите, специалистите, подобен инцидент?

Емил Нешев: В случая на терен работиха 6 човека от отряда в Банско. Отделно от това поне още 4-5 човека са се занимавали с въпроса долу от градската среда, организирайки нещата. Така че да кажем 10 човека да са участвали в конкретния случай. А това какво ни коства, не бих искал финансово изражение да има този случай, по-скоро като ангажираност на екипите, които работят вече цяла седмица непрекъснато страшно много време. Да не говорим за риска, който поемат; да не говорим за доброволния труд, който дават доброволните планински спасители. Тези неща нямат стойност, не могат да се определят финансово.

Водещ: Служителите на Планинската спасителна служба са били наистина в изключително рискована ситуация, има издадено предупреждение за лавинна опасност, което е в сила и сега, нали така?

Емил Нешев: Точно така. И в момента има повишен риск от падане на лавини.

Водещ: Годината започна като че ли динамично за вас. Колко спасителни акции сте провели до момента в планината?

Емил Нешев: Всъщност тя завърши динамично. Декември месец беше доста динамичен за нас. И тенденцията продължи януари месец, от началото на зимния сезон 2019 година. Повече от пет акции имаме вече в планината, и то сериозни акции, а не просто за инциденти в планината, което е един доста тежък старт на сезона.

Водещ: Господин Нешев, подценяваме ли сякаш планината в повечето случаи?

Емил Нешев: Ами да. Бих казал със сигурност, че да, хората подценяват условията в планината, подценяват самата планина. И освен всичко друго, наблюдаваме и надценяване на собствените възможности. Ситуациите са предизвикани от тези два фактора.

Водещ: Нека да кажем на нашите слушатели, вие сте го казвали от нашия ефир многократно, но какво трябва да се направи преди да тръгнем в планината?

Емил Нешев: Преди всичко трябва да се събере информация за това какво искаме да предприемаме в планината. Да съберем информация за атмосферните условия, както в момента, така и в предходните няколко дни. Това ще ни даде информация какво се е случвало в планината, какви са рисовете, които ни дебнат, за да можем да вземем правилното решение дали да предприемем въпросния преход или действия или да не ги предприемаме. Съответно винаги да имаме план за изход от планината, екстремен изход имам предвид. Виждайки, че условията са тежки, че се влошават включително, да знаем какво да направим. Да не се окаже така, че влизаме в планината, изпадаме в ситуации и в същото време не можем да реагираме, сами сме влезли в капан. Разбира се, трябва да сме добре подготвени за маршрута, който предприемаме, както технически, така и физически, също така и психически бих казал, защото е много труден психологически е моментът да кажеш – не, аз ще се върна. Това много хора не успяват да го направят, не успяват да го постигнат и понякога заплащат с живота си, за съжаление.

Водещ: Господин Нешев, благодаря ви за това включване. Надяваме се тази тенденция с тези акции, с които започна тази година, да не продължава, а хората да се вразумят и да бъдат по-добри.

Емил Нешев: Дано да светне лампичката на всички.


Автор: Йоланда Пелова
Източник: focus-radio.net

В категории: Интервюта, Интервюта- Зона здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ЕС е по-опасен търговски враг за САЩ, отколкото Китай

Година след трагедията край Своге

ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро

С премиер гей Сърбия е на път да забрани на еднополови двойки да имат деца

"Викат ми Нерон - подпалвачът на Амазония"

Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия


НОВИНИТЕ
Русия пусна първата в света плаваща атомна централа Русия пусна първата в света плаваща атомна централа

С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато

Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа

ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза

САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен