Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Франция и Германия подписват безпрецедентен договор


Сподели:
11 Януари 2019, Петък

Германия и Франция се готвят да подпишат безпрецедентен договор, който според анализатори е прототип на бъдещия Евросъюз, пише в. „Таймс“

Договорът, който разширява сътрудничеството между страните, ще бъде подписан на 22 януари в Аахен, точно 57 г., след като Шарл де Гол и Конрад Аденауер подписаха т. Нар. „Елзаски договор“ между Франция и Германия.

Новият договор не само ще засили сътрудничеството във всички области, но и предполага създаването на евроокръзи – особена форма на европейска интеграция между населени пунктове, разположени в пограничните райони на двете страни – по цялата дължина на границата между Германия и Франция. Към днешна дата има един такъв френско-германски евроокръг „Страсбург-Ортенау“, в който влизат френският Страсбург и немските Кел и Офенбург.

Според „Таймс“ мястото за подписване на новия договор е избрано символично. Аахен е бил столица на френската империя при Карл Велики, а след това не веднъж е минавал ту в Германия, ту във Франция.

На практика смисълът на новия договор между Берлин и Париж, както пише „Таймс“, се заключава в това, че сега ръководството на двете страни ще провежда отделни консултации преди всички големи съвещания на ниво ЕС и Съвет на Европа и ще изработва единна позиция по всички въпроси. Изглежда, че такива обединени усилия на двете и без това най-мощни държави в ЕС, ще станат едно от последствията на Брекзит.

Предполага се, че сега Франция ще лобира за приемането на Германия в Съвета за сигурност на ООН, което не толкова отдавна се опитваше да постигне самата Германия, но от това се нуждае и самият ЕС, за да има в СС на ООН повече гласове, тъй като Великобритания остава в органа като независима държава. ЕС се опасява, че разполагайки само с един глас в Съвета за сигурност, Брюксел няма да може по необходимия начин да лобира за своите интереси, а опитите за сдобиване с с отделно място за представител на Брюксел засега не среща разбиране. Останалите страни от ЕС се отнасят с опасения към предстоящия да се появи мощен съюз между Германия и Франция, да не би и без това най-влиятелните и богати страни да получат твърде голямо преимущество пред останалите. Според „Таймс“ по-скоро такъв съюз трябва да се приветства, защото доминиращи в други региони са или крайно левите политици или атавистични националистически партии, неспособни да преговарят, а за това ЕС да се запази и да успее да противодейства на предизвикателствата от страна на САЩ, Русия, Китай и Индия френско-германско европейско ядро просто е необходимо.


Източник: offnews.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Жена дължи над 1000 лв. данък за имот, който не ползва, защото в него се настанили цигани

Екологични решения за по-добро управление на водите иска БАВ

Явор Божанков: "Това управление се интересува само от апартаментите си"

Цветанов отговори на Нинова: "Защо не чухте гласа на Станишев?"

Андрей Райчев за скандала с имотите на Цветанов и Цачева: "Въпросът е как ще реагира Борисов!"

НАП нарушава свободата и духа на предприемачеството


НОВИНИТЕ
Спипаха половин тон нелегален алкохол в килер на туристическа база край Варна Спипаха половин тон нелегален алкохол в килер на туристическа база край Варна

САЩ подкрепиха газопровода на Израел-Кипър-Гърция САЩ подкрепиха газопровода на Израел-Кипър-Гърция

САЩ обмислят да блокират доставката на Ф-35 за Турция заради С-400 САЩ обмислят да блокират доставката на Ф-35 за Турция заради С-400

Светофар тормози цял квартал в Благоевград Светофар тормози цял квартал в Благоевград

Британецът с 53 самоличности се съгласи да го екстрадират Британецът с 53 самоличности се съгласи да го екстрадират
ЕВРОПА
ЕС настоява Лондон да напусне Общността до 22 май? ЕС настоява Лондон да напусне Общността до 22 май?

Евролидерите: "Обсъжда се дефанзивна стратегия за ограничаване на влиянието на Китай" Евролидерите: "Обсъжда се дефанзивна стратегия за ограничаване на влиянието на Китай"

Великобритания официално поиска отлагане на Брекзит до 30 юни Великобритания официално поиска отлагане на Брекзит до 30 юни

Дойче веле: "Ако Русия загуби Сърбия, губи и Балканите" Дойче веле: "Ако Русия загуби Сърбия, губи и Балканите"

Франция и Италия са готови да блокират отсрочка за Брекзит Франция и Италия са готови да блокират отсрочка за Брекзит