Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Франция и Германия подписват безпрецедентен договор


Сподели:
11 Януари 2019, Петък

Германия и Франция се готвят да подпишат безпрецедентен договор, който според анализатори е прототип на бъдещия Евросъюз, пише в. „Таймс“

Договорът, който разширява сътрудничеството между страните, ще бъде подписан на 22 януари в Аахен, точно 57 г., след като Шарл де Гол и Конрад Аденауер подписаха т. Нар. „Елзаски договор“ между Франция и Германия.

Новият договор не само ще засили сътрудничеството във всички области, но и предполага създаването на евроокръзи – особена форма на европейска интеграция между населени пунктове, разположени в пограничните райони на двете страни – по цялата дължина на границата между Германия и Франция. Към днешна дата има един такъв френско-германски евроокръг „Страсбург-Ортенау“, в който влизат френският Страсбург и немските Кел и Офенбург.

Според „Таймс“ мястото за подписване на новия договор е избрано символично. Аахен е бил столица на френската империя при Карл Велики, а след това не веднъж е минавал ту в Германия, ту във Франция.

На практика смисълът на новия договор между Берлин и Париж, както пише „Таймс“, се заключава в това, че сега ръководството на двете страни ще провежда отделни консултации преди всички големи съвещания на ниво ЕС и Съвет на Европа и ще изработва единна позиция по всички въпроси. Изглежда, че такива обединени усилия на двете и без това най-мощни държави в ЕС, ще станат едно от последствията на Брекзит.

Предполага се, че сега Франция ще лобира за приемането на Германия в Съвета за сигурност на ООН, което не толкова отдавна се опитваше да постигне самата Германия, но от това се нуждае и самият ЕС, за да има в СС на ООН повече гласове, тъй като Великобритания остава в органа като независима държава. ЕС се опасява, че разполагайки само с един глас в Съвета за сигурност, Брюксел няма да може по необходимия начин да лобира за своите интереси, а опитите за сдобиване с с отделно място за представител на Брюксел засега не среща разбиране. Останалите страни от ЕС се отнасят с опасения към предстоящия да се появи мощен съюз между Германия и Франция, да не би и без това най-влиятелните и богати страни да получат твърде голямо преимущество пред останалите. Според „Таймс“ по-скоро такъв съюз трябва да се приветства, защото доминиращи в други региони са или крайно левите политици или атавистични националистически партии, неспособни да преговарят, а за това ЕС да се запази и да успее да противодейства на предизвикателствата от страна на САЩ, Русия, Китай и Индия френско-германско европейско ядро просто е необходимо.


Източник: offnews.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните

Атанас Славов: "Процедурата за разследване да е само за главния прокурор"

Българка е с най-силния глас на планетата! Смиляна Захариева записа рекорд за Гинес

Американският президент Доналд Тръмп планира да повдигне въпроса за масовите протести на срещата си с Си Цзинпин

Иво Христов: "Борисов е опитен популист. Той се "храни" от омразата към партиите"

Социално осигуряване: "277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите"


НОВИНИТЕ
Голям пожар в ТЕЦ "Марица -Изток 2" Паднал е частично 135-метров комин. Голям пожар в ТЕЦ "Марица -Изток 2" Паднал е частично 135-метров комин.

Две жени загинаха, блъснати от шофьорка на пешеходна пътека във Варна Две жени загинаха, блъснати от шофьорка на пешеходна пътека във Варна

Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо

Валери Симеонов: "При отказ за намаляване на звука, заведението се затваря за 3 дни" Валери Симеонов: "При отказ за намаляване на звука, заведението се затваря за 3 дни"

Специализираната прокуратура разследва най-голямата престъпна група за трафик на мигранти Специализираната прокуратура разследва най-голямата престъпна група за трафик на мигранти
ЕВРОПА
Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните

Радев в Женева: "Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие" Радев в Женева: "Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие"

Мащабен протест в Прага! 250 000 искат оставката на премиера Бабиш Мащабен протест в Прага! 250 000 искат оставката на премиера Бабиш

Очакван провал на преговорите за наследник на Юнкер Очакван провал на преговорите за наследник на Юнкер

Британските консерваторите гласуват за лидер Британските консерваторите гласуват за лидер