Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Мнучин обясни, че САЩ строго ще контролира компаниите, свързани с Дерипаска


Сподели:
11 Януари 2019, Петък

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че администрацията на Тръмп строго ще контролира компаниите, свързани с руския олигарх Олег Дерипаска, въпреки решението от миналия месец да се облекчат ограниченията за фирмите, съобщава "Ройтерс".

"Министерството на финансите ще следи за това "Ен+" и "Русал" да изпълнят тези ангажименти. Ако тези компании не успеят да спазят условията, те ще се сблъскат с много реални и бързи последици, включително повторното налагане на санкции", коментира Мнучин.

Той разговаря с депутатите два дни след като демократите го помолиха да проведе брифинг за членовете на Парламента относно решението за санкции, едно от първите им действия, откакто партията пое контрола над камерата миналата седмица.

Новоназначените лидери на демократите в седем комисии писаха на Мнучин, като се позоваха на отговорността си да контролират опитите на Русия да се намеси в изборите в САЩ и други "враждебни действия".
Мнучин бе председател на националния финансов съвет за кампанията на президента Доналд Тръмп за 2016 г. Демократите ясно заявиха, че планират да разследват Русия и нейните възможни връзки с президентските избори през 2016 г.

След брифинга, председателят на парламента Нанси Пелоси заяви пред репортери, че е "загуба на време" и критикува Мнучин, като някой, който просто чете от некласифицирано изявление.

Мнучин коментира, че уважава Пелоси, но е "шокиран" от нейния коментар. Той каза, че е отговорил на въпроси на много членове.

В писмото си председателите на комисии поискаха също да се отложи изпълнението на решението за облекчаване на санкциите. Няма индикации, че администрацията ще направи това.

Министерството на финансите обяви на 20 декември, че ще премахне наложените през април санкции върху основните дейности на Дерипаска, включително алуминиевият гигант "Русал", компанията майка "Ен+" и енергийната компания "ЕвроСиб Енерго".

Компаниите се съгласиха да се преструктурират, за да намалят дела на Дерипаска. Олигархът остава в списъка за санкциите.

"Една от целите на санкциите е да се промени поведението, а предложените дерогации на компаниите, които Дерипаска вече няма да контролира, показват, че санкциите могат да доведат до положителна промяна", добави Мнучин.

Законодателите биха могли да се опитат да приемат решение за неодобрение на решението на Министерството на финансите, но приемането ще изисква одобрението както на Парламента на Демократическото мнозинство, така и на Сената, където колегите на републиканците на Тръмп притежават мнозинството от местата и е малко вероятно да нарушат политиката му.

На 26 декември, Белият дом се опита да успокои "ужасеният" Уолстрийт след атаката на Тръмп срещу ФЕД. Ръководителят на ФЕД не е изложен на риск да загуби работата си, а президентът Доналд Тръмп е доволен от своя министър на финансите. Запитан дали службата на Джером Пауъл е в безопасност, икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет коментира: "Да, разбира се, на 100%."


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Офшорката, на която "цялата държава помага" за "Дунарит", e на адвоката на Пеевски

Защо #10yearchallenge не е безобидна мода в социалните мрежи

Георги Марков: "В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!"

Босна и Херцеговина се надява да бъде включена в проекта "Турски поток"

Екатерина Захариева: "Има покана към Путин да посети България"

Искрен Веселинов: "Коалицията на патриотите не работи"


НОВИНИТЕ
Токов удар от бойлер уби двама в Добрич Токов удар от бойлер уби двама в Добрич

Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали

Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open? Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open?

Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион