Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

За колко време се лекува конюнктивитът?


Сподели:
10 Януари 2019, ЧетвъртъкЛечението на това заболяване отнема различно време при отделните пациенти.
Лечението на това заболяване отнема различно време при отделните пациенти. Но при поява на конюнктивит се започва с промиването на очите с тампон, напоен с преварена вода или с отвара от лайка. Може да се използват и специални стерилни кърпички за очи, които се продават в аптеките. За всяко око се използва отделно тампонче. Преди това обаче внимателно се отстраняват засъхналите около окото секрети, но много внимателно, защото кожата на клепачите и около клепачите е много нежна. Не прибягвайте до самолечение! Само очният специалист може да прецени какъв вид конюнктивит имате, какво е най-подходящото му лечение, какъв да бъде видът на капките, нужен ли е мехлем.
Той е човекът, който съобразно състоянието на очите ще прецени налагат ли се допълнителни тестове и ще даде нужните съвети. Лечението зависи от причините, предизвикали конюнктивита. Бактериалният конюнктивит обикновено се лекува с очни капки и мехлеми, съдържащи антибиотици, но могат да се изпишат и комбинирани медикаменти. За вирусния се назначават противовирусни капки или мехлеми.
Важно е и укрепването на имунната система. Ако болестта е възникнала вследствие друга инфекция, се лекува основното заболяване. За лечението на алергичния конюнктивит се назначават противовъзпалителни, антихистаминни препарати и изкуствени сълзи. При някои видове конюнктивит продължаващото възпаление може да засегне и роговицата и да доведе до усложнения - кератоконюнктивит или кератит. Засягането на роговицата може да се установи само на специален апарат, с който разполага очният лекар - биомикроскоп.
В такъв случай са противопоказани част от капките, които най-често се изписват при конюнктивит. Особено наложително е да не прибягвате до самолечение - поставяйте в очите само лекарствата, изписани от очен лекар. Това е много важно най-вече за пациенти, страдащи от други очни заболявания - някои лекарства са противопоказани за приложение, напр. при пациенти, страдащи от глаукома. Бактериалният конюнктивит обикновено преминава за около седмица. Вирусният с последващото възпаление може да продължи две седмици, а понякога и по-дълго. Алергичният конюнктивит обикновено има сезонен характер.
Източник: www.blitz.bg

В категории: Здраве, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Как Цветан Цветанов се сдоби с нов луксозен апартамент на преференциална цена.

Много мащабна кибератака удари норвежкия индустриален гигант Norsk Hydro

Проф. Константинов: "До евровота политиците да обърнат внимание и на европейските теми"

Новозеландската премиерка се зарече да не споменава името на нападателя, който уби 50 души

Бившият директор на разузнавателна служба Гяуров "Европа се напълни с маргинали, притеснен съм "

Нинова: "Ако някой си търси оправдания за една загуба, може да намери много обяснения!"


НОВИНИТЕ
Осмокласнички играят кючек в столичното училище, а учителки им ръкопляскат Осмокласнички играят кючек в столичното училище, а учителки им ръкопляскат

Най-голямото изригване от години на вулкана Попокатепетъл в Мексико Най-голямото изригване от години на вулкана Попокатепетъл в Мексико

Неяснотите около Брекзит нарастват! Неяснотите около Брекзит нарастват!

Прокуратурата в Русе дава на съд Северин Красимиров Прокуратурата в Русе дава на съд Северин Красимиров

Прочухме се! Историята на полицаите, напръскали се със спрей, влезе в международния обмен Прочухме се! Историята на полицаите, напръскали се със спрей, влезе в международния обмен
ЕВРОПА
Президентът Румен Радев насрочи европейските избори за 26 май Президентът Румен Радев насрочи европейските избори за 26 май

Проф. Константинов: "До евровота политиците да обърнат внимание и на европейските теми" Проф. Константинов: "До евровота политиците да обърнат внимание и на европейските теми"

Неяснотите около Брекзит нарастват! Неяснотите около Брекзит нарастват!

Бившият директор на разузнавателна служба Гяуров "Европа се напълни с маргинали, притеснен съм " Бившият директор на разузнавателна служба Гяуров "Европа се напълни с маргинали, притеснен съм "

Валентин Радомирски: "Само чудо може да спаси вече Великобритания, но дали и чудото иска…" Валентин Радомирски: "Само чудо може да спаси вече Великобритания, но дали и чудото иска…"