Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Росен Желязков: Пакет „Мобилност” погазва принципите на ЕС


Сподели:
Докладчиците на тези проекти би трябвало да се срамуват от създателите на съюза, каза транспортният министър
10 Януари 2019, Четвъртък

Този протест не е израз на евроскептицизъм, напротив нашите превозвачи са тук, за да кажат, за първи път след 10 години членство в Европейския съюз, че ние настояваме за принципите, около които е обединен ЕС

 За момента с пакета за „Мобилност“ те се погазват радикално. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков

„След два часа започва заседанието на Транспортната комисия в Брюксел. А само след час започва демонстрацията и протеста на нашите превозвачи, както и техните колеги от Полша, Литва и Унгария. Тук става въпрос за функционирането на общия пазар, конкурентоспособността, правата за достъп и свободното движение на хора. Трябва докладчиците на тези антиеврейски досиета да се срамуват от основателите на Съюза“, подчерта транспортният министър.

Той припомни, че този процес е започнал още от 2017 година, с предложението на Европейската комисия.

По думите му той е претърпял различни метаморфози в Съвета на ЕС през различните председателства. „Очаква се в румънското председателство да има определени процедурни действия.

Днес е заседанието на Транспортна комисия и има 3 досиета, които ще се гледат с трима докладчици. Две от досиетата са против нашия национален интерес, като са и срещу интересите на страните, с които сме в групата на единомислещите. Едно от досиетата е в наша полза.

Гласовете в момента, така, както снощи с Ангел Джамбазки и Петър Корумбашев до късно смятахме бройката, са на кантар с лек превес на нашите опоненти“, подчерта Желязков, като допълни, че може да се получат интересни решения на Транспортната комисия, които да отидат в Пленарна зала.

„Това все пак е заседание на Комисия, а не решение на парламента. Като хипотеза, може да се получи решение връщането на камиона да бъде прието, а на съвет това нещо да бъде отменено. То ще има стълкновение в решение на Съвета и в парламента евентуално“, подчерта транспортният министър, като посочи, че в такава ситуация ще се отиде на диалози и Комисията ще ни подкрепи.

„Но може да се получат и други интересни конфигурации. Примерно може да се отмени връщането на водача, спането в кабината на камиона, но голяма част от аргументите и доводите за защита на социалните права на шофьорите са доста лицемерни.

Зад благовидните признаци, всъщност се крият рестриктивни и протекционистки мерки, които защитават интересите на централните европейски държави, за сметка на интересите на държавите от периферията на Европа. Това е важна част от пътя, защото предстои следващото заседание на парламента.

Ако нещата вървят в неблагоприятна светлина, ще се направят всички възможни процедурни стъпки и усилия, да бъде блокирано от процеса и да остане за следващия парламент, което също е една форма на въздействие“, допълни още той.


Източник: epicenter.bg

В категории: Европа, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Как Цветан Цветанов се сдоби с нов луксозен апартамент на преференциална цена.

Много мащабна кибератака удари норвежкия индустриален гигант Norsk Hydro

Проф. Константинов: "До евровота политиците да обърнат внимание и на европейските теми"

Новозеландската премиерка се зарече да не споменава името на нападателя, който уби 50 души

Бившият директор на разузнавателна служба Гяуров "Европа се напълни с маргинали, притеснен съм "

Нинова: "Ако някой си търси оправдания за една загуба, може да намери много обяснения!"


НОВИНИТЕ
Осмокласнички играят кючек в столичното училище, а учителки им ръкопляскат Осмокласнички играят кючек в столичното училище, а учителки им ръкопляскат

Най-голямото изригване от години на вулкана Попокатепетъл в Мексико Най-голямото изригване от години на вулкана Попокатепетъл в Мексико

Неяснотите около Брекзит нарастват! Неяснотите около Брекзит нарастват!

Прокуратурата в Русе дава на съд Северин Красимиров Прокуратурата в Русе дава на съд Северин Красимиров

Прочухме се! Историята на полицаите, напръскали се със спрей, влезе в международния обмен Прочухме се! Историята на полицаите, напръскали се със спрей, влезе в международния обмен