Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Ген. Попов: "Изборът на F-16 не е конкурс, а е част от външната политика на България"


Сподели:
10 Януари 2019, Четвъртък

Поддръжката на Ф-16 би струвала около 7000 долара на час, разкри бившият шеф на ВВС

Важно оттук-нататък, е да се влезе в процес на преговори и да се достигне до една приемлива цена. Изборът е направен – започваме преговори със САЩ за Ф-16, но дали и какво споразумение ще бъде постигнато, е съвсем друг въпрос'', коментира ген. Поп

България трябва да разполага с военна авиация, защото е необходимо да имаме възпиращи отбранителни способности. Дано да греша, но ми се струва, че по света тече нова надпревара във въоръжаването и ние трябва да бъдем готови, трябва да градим способности.

Това заяви  председателят на парламентарната Комисия по отбрана ген. Константин Попов във връзка със закупуването на нов тип боен самолет.

,,Процедурата, както е гласувана в проекта за инвестиционен разход, е спазена 1 към 1. Важно е да се разбере, че това е договор между две правителства и никое правителство няма как да заповяда на другото правителство какво да прави и точно затова възниква въпросът „Това конкурс ли е или не е конкурс“.

Никъде в проекта за инвестиционен разход не е казано, че това е конкурс.  Изборът на изтребител не е конкурс, а събиране на предложения, които нямат задължителен или обвързващ характер. Просто няма как на конкурсни начала да се ръководи външната политика на страната. Правителството решава кое е най-изгодното за българската държава, но парламентът има крайната дума.

Това, което е важно оттук-нататък, е да се влезе в процес на преговори и да се достигне до една приемлива цена. Изборът е направен – започваме преговори със САЩ за Ф-16, но дали и какво споразумение ще бъде постигнато, е съвсем друг въпрос'', коментира ген. Попов.

,,Изтребител от типа на Ф-16 има своите изключително добри параметри. Той се произвежда в хиляди бройки и се е доказал в битки. Разполага и с модерна модификация. Това, което е новото, е радар, нови софтуерни системи, компютри и това ще бъде произведено и няма начин това да се окаже нелетяща платформа, защото просто държавата САЩ поема гаранция за това, а F-16 е наистина добър самолет. Никой не ми е извивал ръцете, за да кажа кой да вземем. Нека да дадем шанс на правителството да работи'', каза още той и разкри, че поддръжката на Ф-16 би струвала около 7000 долара на час.

,,Във Военно-въздушните сили има млади момчета и момичета, които могат да бъдат обучени, така че човешкия ресурс го имаме. Надявам се в скоро време да имаме и техническия'', заключи ген. Константин Попов.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
5 години от трагедията в Аспарухово – споменът още горчи

400 млн.от 3,5 млрд.лв. нов дълг взе Горанов, защо при този излишък?

Антон Горчев - човекът с най-тежката роля в киното, става звезда за една нощ

Огнян Минчев: Намаляването на партийните субсидии води до все по-плътна олигархизация

"Излъгаха ли ги?": Защо Северна Македония не започна преговори за членство в ЕС

Траян Бъсеску: ЕС сякаш ни казва, че трябва да живеем с мюсюлманската инвазия


НОВИНИТЕ
Св. Синод награди посланик Бойко Коцев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен Св. Синод награди посланик Бойко Коцев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен

Кирил Домусчиев стана почетен гражданин на Небраска Кирил Домусчиев стана почетен гражданин на Небраска

Кабинет за лечение на болката отваря врати във Варна Кабинет за лечение на болката отваря врати във Варна

Австралийски щат узакони доброволната евтаназия Австралийски щат узакони доброволната евтаназия

Доналд Тръмп номинира Херо Мустафа за посланик в България Доналд Тръмп номинира Херо Мустафа за посланик в България