Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Борис Попов: "Мечтата ми е да превърнем България в място, в което се раждат креативни идеи"


Сподели:
07 Януари 2019, Понеделник

Поредният завърнал се. Казва се Борис Попов и определя себе си като предприемач по душа.

Още преди да навърши 18 години е натрупал близо 10 години опит в семейния бизнес, за която възможност казва, че е изключително благодарен на своите родители. Обожава да създава продукти и услуги, както и да работи по подобряване на съществуващи такива с по-голяма добавена стойност. Обича спорта и дори в момента е активно практикуващ бразилско Джу-Джицу. В редките свободни моменти се отдава на планински преходи, които го зареждат изключително много за предстоящите предизвикателства от работния процес.

Борис: Избрах да замина в чужбина, за да следвам международен бизнес, след което да развия кариера, а защо не и бизнес, зад граници. Един вид, да си наредя живота (иронично). Тук до голяма степен важат мъдрите думи на Уди Алън: „Aкo искаш да разсмееш Бог, разкажи му плановете си“. След над 3 години престой в Италия и работа по различни проекти, свързани с местния бизнес, бях твърдо решен, че това не е мястото, което ми дава творческа креативност и амбиция да се развивам.

Основното ми занимание беше следването на бакалавърска степен в Universita Bocconi, който е сред най-елитните икономически университети на Стария континент. В малкото свободно време, което ми оставаше около лекциите, продължавах да помагам за развитието на семейния ни бизнес, като основният фокус беше затвърждаването на добри партньорски позиции в Италия и други държави, до които сега имах много по-лесен достъп.

Буквално няколко срещи отключиха много нови възможности за допълнително развитие пред нас. Това беше изключително трудно, но същевременно и предизвикателно място да развиваш бизнес, тъй като се убедих колко големи шовинисти са хората там. Воденето на срещи на италиански език се оказа ключово предимство за сдобиване с нови партньори. Това е изключително некачествен критерий за лансиране на бизнес, имайки предвид, че отсрещната страна също знае английски език. Наблюдаваше се и по-специално отношение към местните студенти и голямо пренебрежение към балканските нации.
а България като бизнес среда може да се каже много.

Повече от 6 години изминаха от завръщането ми на родна почва, но в последните години съм напълно сигурен, че съм направил правилния избор. Моля читателите да извинят твърде простата ми логика, но държава, която икономически е категоризирана като „Развиваща се“, вероятно ще дава предпоставки за развитие. На места, в които се усеща, че всичко е добре развито, има по-малко поле за иновации. Спад в предприемачеството и иновациите се наблюдава дори в Щатите, а Forbes многократно са публикували статии за промяна в „иновационните центрове“ на Европа и света, като последните трендове вървят все по-източно, а именно в нашия регион.

Вероятно всички тези предпоставки доведоха до възможността да стартирам първата си компания - Truckpoint. Това е един от малкото Startup-и в транспортния бранш, който има за цел да облекчи сериозна част от административното бреме, което лежи над превозвачите, както и да създава иновативни решения, чрез които компаниите могат да оптимизират разходите си или да създават повече стойност. Вярвам, че България е правилното място да се реализира подобен проект, който има възможност да бъде успешен и в много други съседни държави, а защо не и цяла Европа.

Честно казано за мен беше изключително трудно да свикна с факта, че се завръщам трайно в България, и имаше период на преход, който не беше особено лек. Много от случващото се около нас буквално убива първичните ни амбиции и стремежи, които са се зародили докато сме били на място, в което има доста по-малко социални и инфраструктурни проблеми.

Колкото и тривиално да звучи, се изисква вътрешна борба, за да може да си стъпиш на краката и да се върнеш към първоначалния си план, а не да забегнеш отново. Като цяло, бягството асоциирам с нещо негативно, затова реших да остана и да се боря тук.

Мечтата ми е да превърнем България в място, в което се раждат креативни идеи, чрез които да създаваме по-добри работни места, да спрем „изтичането на мозъци“, да създадем благоприятна среда за развитието на нашите деца и близки, както и да върнем българите сред имената на големите народи, с които трябва да се съобразява останала част от света.

Това в днешно време става посредством бизнес начинания, които дават безкрайно много опции за международно присъствие, а съответно и за популяризиране на страната, като източник на добри и иновативни решения. От моя страна изглежда, че съм на правилния път, но сериозната работа тепърва предстои, тъй като аз и целият екип имаме страхотни идеи, но трябва да работим здраво за реализацията им. Затова бих посъветвал всеки, който мечтае и има идея, която иска да осъществи, да рискува, осъществявайки я в България. Струва си!


Източник: uspelite.bg

В категории: Интервюта, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Солаковият хан където са живели Ботев и Левски се руши

Иван Ченчев, БСП: "След като всичко на ГЕРБ им е законно, защо подават оставки?"

Елена Йончева: "Големият проблем, свързан с насилието над жени, е бедността"

Полша и САЩ са близо до сделка за изграждане на "Форт Тръмп"

"ГAЗ" cĸopo мoжe дa фaлиpa зapaди caнĸциитe, пpeдyпpeди Дepипacĸa

Община Кочериново даде поръчки за 11 млн. лв. на жената на зам.-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев - Зорница Атанасова


НОВИНИТЕ
Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик" Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик"

КНДР тества ново тактическо оръжие КНДР тества ново тактическо оръжие

Представят доклада на Мълър за руската афера Представят доклада на Мълър за руската афера

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Американски миноносец акостира във Варна Американски миноносец акостира във Варна