Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

КЗК отново "отряза" Гинка Върбакова


Сподели:
02 Януари 2019, Сряда

Антимонополната комисия вече блокира покупко-продажбата между "Инерком" и ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията отказа да направи нова оценка на сделката между ЧЕЗ и "Инерком" на Гинка Върбакова, съобщава "Банкеръ".КЗК няма да направи ново производство за концентрация на енергийния пазар заради делото във Върховния административен съд. Това е видно от решение на антимонополната комисия, публикувано преди дни на нейната интернет страница."Наличието на висящ съдебен спор и с цел избягване на противоречието между съдебни и административни актове, определя невъзможността на Комисията да се произнесе в рамките на своята компетентност по нотифицираната сделка за придобиването на пряк едноличен контрол от "Инерком България" ЕАД върху предприятията от групата на ЧЕЗ а.с. в България", пише в определението на КЗК, публикувано на сайта й на 27 декември 2018 г.

Комисията "спира производството до окончателното приключване на съдебния спор, иницииран с административно дело по описа на Върховния административен съд". Самото дело е насрочено за 14 май 2019 година. Трудно е и изобщо да се прогнозира кога магистратите ще вземат решение по казуса.

Първата оценка за концентрация, извършена от КЗК преди няколко месеца, приключи с блокиране на покупко-продажбата между "Инерком" на Гинка Върбакова и ЧЕЗ. Тогава антимонополната комисия установи, че Върбакова ще има господстващо положение на пазара на фотоволтаици, ако придобие активите на чешкото дружество у нас. И двете страни обжалваха това решение пред ВАС.

Последва формално преструктуриране във фирмите на Върбакова.Дружествата производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи бяха премахнати от портфолиото на "Инерком". Самата тя напусна управлението на дружествата "Евро бетон", "Улер 2009", "Еко-строй инженеринг", "Диана хънт", "Риал Стейтс" и "Солар грийн енерджи". Това й се стори достатъчно основание да поиска нова оценка от страна на антимонополистите.Но за трети път Гинка Върбакова получи отказ от КЗК за откриване на повторно производство.

Засега остава неизяснен и въпросът с финансирането на сделката, оценена на 320 млн. евро. Сътрудниците на Гинка Върбакова периодично съобщават за "подкрепа от глобални инвестиционни банки", но нито една финансова институция не е потвърдила това.

Не се ли нареди "пасиансът", централата в Прага изразява готовност да започне преговори за продажбата на "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд", "Фри Енерджи Проджект Орешец" и "Бара Груп" с втория класиран претендент - India Power. "Инерком" и Върбакова пък могат да се простят с 5 млн. евро банкова гаранция.


Източник: epicenter.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
5 години от трагедията в Аспарухово – споменът още горчи

400 млн.от 3,5 млрд.лв. нов дълг взе Горанов, защо при този излишък?

Антон Горчев - човекът с най-тежката роля в киното, става звезда за една нощ

Огнян Минчев: Намаляването на партийните субсидии води до все по-плътна олигархизация

"Излъгаха ли ги?": Защо Северна Македония не започна преговори за членство в ЕС

Траян Бъсеску: ЕС сякаш ни казва, че трябва да живеем с мюсюлманската инвазия


НОВИНИТЕ
Св. Синод награди посланик Бойко Коцев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен Св. Синод награди посланик Бойко Коцев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен

Кирил Домусчиев стана почетен гражданин на Небраска Кирил Домусчиев стана почетен гражданин на Небраска

Кабинет за лечение на болката отваря врати във Варна Кабинет за лечение на болката отваря врати във Варна

Австралийски щат узакони доброволната евтаназия Австралийски щат узакони доброволната евтаназия

Доналд Тръмп номинира Херо Мустафа за посланик в България Доналд Тръмп номинира Херо Мустафа за посланик в България