Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Цацаров: Формулата е справедливост за всички


Сподели:
20 Декември 2018, Четвъртък

Ваденето на общинарите от новия антикорупционен закон е целенасочено. Формулата е една – справедливост за всички. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти с уговорката, че той не може дава съвети на законодателя, предаде репортер на БГНЕС.
Моето мнение е каквото за всички, това и за тях. Не смятам за разумно това, както вие казвате, „изваждане на общинарите”. Много от най-отговорните решения, които са свързани с разпоредбите с общинска собственост се вземат именно на това ниво, продължи Цацаров.

Според главния прокурор мярката "задържане под стража" без уведомление трябва да се прилага при тежки престъпления на организирани групи и тероризъм.

Според мен нещата имат два аспекта. Първият е таен арест. Таен арест няма, това не е таен арест, по една проста причина. Лицето има право на адвокатска защита от самия момент, в който това лице е задържано. Второ, уведомяването или неуведомяването не е свързано с широк кръг неограничени лица. Измененията в закона касаят неуведомяване по преценка на конкретно лице. Казано по друг начин, неуведомяване на конкретно лице, по преценка на органа на досъдебното производство, по преценка на прокурора. Арестът не е таен и неуведомяването не означава лишаване от право на защита или неуведомяване на целия възможен кръг от лица, коментира главният прокурор.

Бързината е вредна

Цацаров бе категоричен, че вторият законопроект на антикорупционния закон се нуждае от внимателно обмисляне и юридическо прецизиране.

Бързината, с която се придвижи бе изненада и за мен. Ние говорим за два законопроекта, които касаят антикорупционния закон. Единият заличи последиците от тълкувателното законодателно решение на Върховния касационен съд. Аз бях в Народното събрание и изразих становището си по този въпрос. Предмет на обсъждане е бил и вторият законопроект, който се оказва доста подробен и изпълнен с наредби, които според мен се нуждаят от доста добро обмисляне. Ако съм изразил подкрепата си по отношение на първия законопроект, имам известни резерви, по които е тръгнал вторият. Не е необходимо бързане при приемането на втория законопроект на антикорупционния закон, заяви главният прокурор пред журналисти.

Той каза, че ще коментира и ще има становище в хода на нормална законодателна процедура.

Главният прокурор на няколко пъти повтори, че вторият законопроект не налага бързане, а внимателно прецизиране.

„Антикорупция” ще каже има ли конфликт на интереси при Горанов

Комисията "Антикорупция" проверява финансовия министър Владислав Горанов за конфликт на интереси, каза още главният прокурор относно разследването свързано с жилището на финансовия министър Владислав Горанов.

Прокуратурата е уведомена, че е започнало производство в комисията, което трябва да завърши с решение относно това, на лице ли е конфликт на интереси. Цацаров обясни, че проверката за конфликт на интереси е самостоятелно производство на комисията. /БГНЕС

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
КЗП: "Валидни са само договорите, разписани на хартия"

Първан Симеонов: "ГЕРБ си вкара куриозен автогол"

Проф. Славия Бърлиева: "В цяла Европа катедрите по българистика се закриват за сметка на русистиката "

Социолози предполагат намеса на Конституционния съд за Изборния кодекс

Депутат от ГЕРБ: Не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с БСП

Правото на избор да станеш убиец


НОВИНИТЕ
Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!" Националният съвет на БСП реши: "Червените депутати напускат Народното събрание!"

Венецуела изгони делегация на Европарламента Венецуела изгони делегация на Европарламента

И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт И в Хасково протестират за по-висок жизнен стандарт

Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани Петте деца с морбили от Разлог са стабилизирани

Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания
ЕВРОПА
Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания

ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет

Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон

80% от европейците биха дали достъп до личните си данни 80% от европейците биха дали достъп до личните си данни

Майк Помпео: "САЩ правят всичко по силите си да блокират - Северен поток-2" Майк Помпео: "САЩ правят всичко по силите си да блокират - Северен поток-2"