Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Цацаров: Формулата е справедливост за всички


Сподели:
20 Декември 2018, Четвъртък

Ваденето на общинарите от новия антикорупционен закон е целенасочено. Формулата е една – справедливост за всички. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти с уговорката, че той не може дава съвети на законодателя, предаде репортер на БГНЕС.
Моето мнение е каквото за всички, това и за тях. Не смятам за разумно това, както вие казвате, „изваждане на общинарите”. Много от най-отговорните решения, които са свързани с разпоредбите с общинска собственост се вземат именно на това ниво, продължи Цацаров.

Според главния прокурор мярката "задържане под стража" без уведомление трябва да се прилага при тежки престъпления на организирани групи и тероризъм.

Според мен нещата имат два аспекта. Първият е таен арест. Таен арест няма, това не е таен арест, по една проста причина. Лицето има право на адвокатска защита от самия момент, в който това лице е задържано. Второ, уведомяването или неуведомяването не е свързано с широк кръг неограничени лица. Измененията в закона касаят неуведомяване по преценка на конкретно лице. Казано по друг начин, неуведомяване на конкретно лице, по преценка на органа на досъдебното производство, по преценка на прокурора. Арестът не е таен и неуведомяването не означава лишаване от право на защита или неуведомяване на целия възможен кръг от лица, коментира главният прокурор.

Бързината е вредна

Цацаров бе категоричен, че вторият законопроект на антикорупционния закон се нуждае от внимателно обмисляне и юридическо прецизиране.

Бързината, с която се придвижи бе изненада и за мен. Ние говорим за два законопроекта, които касаят антикорупционния закон. Единият заличи последиците от тълкувателното законодателно решение на Върховния касационен съд. Аз бях в Народното събрание и изразих становището си по този въпрос. Предмет на обсъждане е бил и вторият законопроект, който се оказва доста подробен и изпълнен с наредби, които според мен се нуждаят от доста добро обмисляне. Ако съм изразил подкрепата си по отношение на първия законопроект, имам известни резерви, по които е тръгнал вторият. Не е необходимо бързане при приемането на втория законопроект на антикорупционния закон, заяви главният прокурор пред журналисти.

Той каза, че ще коментира и ще има становище в хода на нормална законодателна процедура.

Главният прокурор на няколко пъти повтори, че вторият законопроект не налага бързане, а внимателно прецизиране.

„Антикорупция” ще каже има ли конфликт на интереси при Горанов

Комисията "Антикорупция" проверява финансовия министър Владислав Горанов за конфликт на интереси, каза още главният прокурор относно разследването свързано с жилището на финансовия министър Владислав Горанов.

Прокуратурата е уведомена, че е започнало производство в комисията, което трябва да завърши с решение относно това, на лице ли е конфликт на интереси. Цацаров обясни, че проверката за конфликт на интереси е самостоятелно производство на комисията. /БГНЕС

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи за гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "

Двама братя от богато семейство в основата на атаките в Шри Ланка

Данаил Кирилов иска да се прекратяват предсрочно мандатите на тримата големи

Проф. Димитър Иванов: "30 години сме последни по стандарт в ЕС, а стандартът на политиците ни се вдига!"

Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС

Емилия Милчева: "За властта - и за стандартите, които й позволяваме"


НОВИНИТЕ
Отчетоха първото марсотресение Отчетоха първото марсотресение

Над 60 души са задържани за терора в Шри Ланка, загиналите са 360 души Над 60 души са задържани за терора в Шри Ланка, загиналите са 360 души

18 загинали и стотици ранени при наводнения в Уганда 18 загинали и стотици ранени при наводнения в Уганда

Отстраниха окончателно шефа на НОИ-Силистра Отстраниха окончателно шефа на НОИ-Силистра

Голям пожар избухна в училище „Климент Охридкски” в Пловдив Голям пожар избухна в училище „Климент Охридкски” в Пловдив
ЕВРОПА
Мей дава краен срок на лейбъристите за Брекзит Мей дава краен срок на лейбъристите за Брекзит

Нов огнен ад в Париж! Гори Версай, пожарникарите се борят с огнената стихия Нов огнен ад в Париж! Гори Версай, пожарникарите се борят с огнената стихия

Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС

Новаков с жалба до европейския омбудсман заради санкции за български превозвачи Новаков с жалба до европейския омбудсман заради санкции за български превозвачи

Facebook блокира профилите на британски крайнодесни групи Facebook блокира профилите на британски крайнодесни групи