Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Косово ще има собствена армия


Сподели:
14 Декември 2018, Петък

Парламентът на Косово гласува три закона, с които се разширява мандатът на сегашните сили за сигурност на страната, предаде балканската секция на "Свободна Европа".

С това балканската държава, непризната от Сърбия и още няколко десетки страни, ще създаде собствена армия.


Очаква се решението да обтегне напрежението между Прищина и Белград, след като сръбските власти не изключиха военна намеса заради решението на Косово.


"Укрепване на мира"

В залата присъстваха 107 от 120 депутати, а представителите на "Сръбска листа" - група на етнически сърби - не участваха в заседанието. Президентът Хашим Тачи, който бе в залата, каза, че новата структура ще помага за "укрепване на мира в страната, региона или където и да е нужно по света". Критици на плана отбелязваха, че той може да служи на Тачи и на сръбски политици, за да направят крачка в проекта към разделяне на Косово.

Решението раздели Запада през последните няколко седмици. Още преди гласуването генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че "не е времето" за подобна мярка. Това направиха и заместникът му Роуз Гутемюлър, която предупреди, че интеграцията на Косово в Алианса е под въпрос след тази мярка, и представители на някои европейски държави.


Съединените щати обаче застанаха зад плановете.


Какво се променя

Структурата ще носи името на сегашната паравоенна организация, която отговаря за реакции при бедствия и аварии - Сили за сигурност на Косово.


Компетенциите ѝ обаче са нови: опазване на суверенитета и териториалната цялост, както и на недвижимо имущество и интереси на Косово, поддръжка на граждански структури в кризисни ситуации и участие в международни мироопазващи мисии (според някои експерти последната мярка няма да е възможна заради непризнаването на Косово от десетки държави и факта, че не членува в ООН).


Сърбия твърди, че целта на въоръжените сили ще е "етническо прочистване" в Северно Косово, където живеят предимно сърби.


Създаването на подобна армия ще отнеме години, а и анализаторите не смятат, че 28-хилядната армия на Сърбия ще предприеме каквито и да било действия срещу Косово, тъй като Белград се стреми към членство в Европейския съюз, допълва агенция "Ройтерс".


Източник: dnevnik.bg

В категории: Конфликтни теми, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Офшорката, на която "цялата държава помага" за "Дунарит", e на адвоката на Пеевски

Защо #10yearchallenge не е безобидна мода в социалните мрежи

Георги Марков: "В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!"

Босна и Херцеговина се надява да бъде включена в проекта "Турски поток"

Екатерина Захариева: "Има покана към Путин да посети България"

Искрен Веселинов: "Коалицията на патриотите не работи"


НОВИНИТЕ
Токов удар от бойлер уби двама в Добрич Токов удар от бойлер уби двама в Добрич

Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали

Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open? Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open?

Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион