Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Николай Хаджигенов:"Прокуратурата е мръсна отгоре до долу"


Сподели:
12 Декември 2018, Сряда

Данаил Кирилов е убиец на правото, "КОМПИР" са ДС, специализираната прокуратура я ползват като палач, смята адвокат Николай Хаджигенов

Николай Хаджигенов е адвокат по наказателни дела и граждански активист.

Г-н Хаджигенов, как тълкувате поредната промяна на антикорупционното законодателство, с която се дава възможност проверките на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да продължават, независимо какво е решението на съда?

Още когато промениха закона и антикорупция орган - от Комисията „Кушлев“ го превърнаха в КПКОНПИ, аз обявих, че това е новата Държавна сигурност (ДС). Стана дума, че Данаил Кирилов по една нелепа случайност е председател на правната комисия в парламента. Той всъщност не е нормотворец, а убиец на правото. Това е пример за пореден път, че милиционерите трябва да си седят в кокошарника. Те нямат право в правото, защото не са юристи. Не може когато някой е оправдан и обявен за невиновен друг да отиде и да му събира имуществото след като очевидно той не е извършил престъпление. Това са абсурдни неща и лошото е, че стават все по-зловещи, всеки Божи ден. Още в първия мандат ГЕРБ, следейки нормотворческата им политика, обявих, че вървим с бързи стъпки към Северна Корея. А сега това какво е? Имаме си Държавна сигурност, имаме си палачи и е крайно време вече да ги наричаме с истинските им имена. Затова Данаил Кирилов е убиец на правото, "КОМПИР" са ДС, начело с главния си компир, специализираната прокуратура я ползват като палач на правителството, което пък лежи на Борисов. Зад всички тези органи има хора, които бъркат всичките тези бози. А те убиват собствения си народ. Затова аз вече ще ги наричам с имената им.

Ваши колеги юристи вече коментираха, че поправката на антикорупционното законодателство заобикаля решение на върховен съд, в случая Върховният касационен съд (ВКС). Как един подобен политически акт стои в правния мир в България?

Това не кореспондира с идеята за правова държава, правосъдие и свободна страна. ГЕРБ са еднолична диктатура на Бойко Борисов, те са режим. Това, което правят е да придадат формална законност на диктатурата. Да припомним, че всички действия на Ердоган и Путин са законни, всички актове на Ким са законни. Това прави в момента Борисов с лакеите си като Данаил Кирилов и нормотворци в кавички.

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев съобщи, че решението на ВКС ще спре изземането на близо 19 млн. лв. от лица, които според прокуратурата са нарушили закона. Няма ли логика в недоволството му?

Любимият пример на "конпирите" и на този род организации е делото на Христо Бисеров. Да, но той е оправдан, не защото може би не е извършил нещо, а защото прокуратурата беше некадърна. И това си пролича от швейцарската прокуратура. Главният прокурор Сотир Цацаров всъщност се оправда с швейцарската прокуратура, но тя поиска от българското обвинение да предостави факти и доказателства. Нечии умотворения на Цацаров и на по-дребни цаци не са факти и доказателства. По времето на Сотир Цацаров стана ясно, че прокуратурата буквално си измисля неща. Това е политически орган за тормоз и аз неслучайно говоря за Държавна сигурност.

Какви са причните за провала на доказателствата и обвиненията на прокуратурата по различни знакови дела?

С уговорката, че делото съм го виждал само в медиите, като стана дума за Христо Бисеров, едно от нещата, за които бяха повдигнали обвинение не е за престъпление изобщо. А за това, че не е декларирал сметки в чужбина. Да, но според една брадясала наредба на БНБ, трябва да се уведоми за това, но ако искаш. И то за целите на статистиката на БНБ, че имаш сметки в чужбина. Затова му бяха повдигнали обвинение за пране на пари. Какво е това, ако не простотия, средство за тормоз. Аз не казвам, че Бисеров не е виновен, но те повдигат подобни измислени обвинение. Така „убиха“ Пеевски, така беше с делото на съдията Петър Сантиров, така е с делата на Цветан Цветанов. Всички шумни дела са с шумни провали до едно, без изключение.

Шумен провал ли ще бъде и делото за пране на 1 млрд. лева от семество Баневи?

Аз подлагам на категорично съмнение на всичко казано от зам.-главния прокурор Иван Гешев. Нужно е просто да си грамотен, знае се в целия свят, че швейцарците не предоставят информация на никого. Ако трябва да мисля, нещо, което рядко прави специализираната прокуратура и Гешев, е, че са намерени доказателства за 1 млрд. лв., разбивайки къщата на Баневи. Сто процента съм сигурен, че швейцарците нищо не са дали, няма да дадат, защото всяко искане за банкова информация минава през съда. А както виждате, когато Цацаров поиска информация за Христо Бисеров, още прокурата им отказа, защото не е престъпление по швейцарския закон. Това беше такава откровена кретения, че не достигна до съда. А сега да не гледаме делото Иванчева-Петрова, да не гледаме корупцията в прокуратурата и затова Баневи ги разнасят и са удобна жертва, защото никой никъде не ги понася. Цапардосаха ги вероятно по решение на политически стратези в прокурата, за да съберат общественото доволство, защото никой не ги харесва. Но това е свинщина. Когато цапардосаха Цветан Василев, тогава казах, че очевидно не е бял ангел, но начинът, по който го отнесе е показателен. Той беше олигарх, банкер на годината, чудо на чудесата, а те за три дни го убиха за нечий кеф и защото отказа да им даде това, което искаха. Представете си щом правят такова нещо с олигарх от неговия калибър, какво става с обикновените хора. Все едно сте подредили кукли пред валяк с идеята да го спрат. А делото за Баневи ще се провали.

Защо?

Затова си създадоха този спецсъд, защото всичките тия простотии не минават и през селски съд. Създадоха си техен съд в кавички, защото това не е съд, а подигравка с правото. Така държат Иванчева и Петрова и ги правят на маймуни.

Къде са пробивите в прокуратурата?

Нявсякъде, прокуратурата е мръсна отгоре до долу. Ще дам пример със спецпрокуратурата. Онзи ден ми направи направиха ужасяващо впечатление две неща. Първо писмото на група прокурори, с което съветват апелативния и специализирания съд да не дават делото Иванчева-Петрова на Върховния касационен съд (ВКС) за проверка, което е абсурдно. Аз не знам чии мозък може да роди подобно нещо. Много е показателно кои са имената на тези прокурори, освен обичайните заподозрени, но и как се управлява прокуратурата.

Какво е показателно?

Това писмо беше подписано от прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Илиян Рангелов. Ще ви кажа, защо запали лампите веднага. Ще дам пример за зашеметяваща кариера и как точно изглежда корупцията вътре в прокуратурата. Преди три години, когато „убиха“ Пеевски Илиян Рангелов беше районен прокурор, командирован в градската прокуратура. Той беше главен обвинител по убийството на Пеевски. Два месеца след шумния му провал той беше номер едно в конкурса на градската прокуратура, а всички знаем как се провеждат тези конкурси. Когато някой трябва да бъде повишен, той е повишен. Аз още тогава казах, че явно този човек е някакъв гений, а него го държаха командирован в градската прокуратура, защото така тези хора се управляват лесничко. Рангелов влезе и като един от тримата обвинители по четенето на безумния обвинителен акт с 18 хиляди страници на КТБ. Веднага след това влезе и като наблюдаващ прокурор по делото Иванчева-Петрова. По мое мнение той няма и 40 години, а за награда е във ВКП, вероятно командирован, защото няма необходимия стаж. Така изглежда корупцията, тя си има имена и това прави Цацаров. Не че не го правиха и тези преди него, но той си прави каквото иска. Те си измислят обвинения и задържат абсолютно невиновни граждани или без никакви доказателства, което е едно и също.


Източник: clubz.bg

В категории: Интервюта, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните

Атанас Славов: "Процедурата за разследване да е само за главния прокурор"

Българка е с най-силния глас на планетата! Смиляна Захариева записа рекорд за Гинес

Американският президент Доналд Тръмп планира да повдигне въпроса за масовите протести на срещата си с Си Цзинпин

Иво Христов: "Борисов е опитен популист. Той се "храни" от омразата към партиите"

Социално осигуряване: "277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите"


НОВИНИТЕ
Голям пожар в ТЕЦ "Марица -Изток 2" Паднал е частично 135-метров комин. Голям пожар в ТЕЦ "Марица -Изток 2" Паднал е частично 135-метров комин.

Две жени загинаха, блъснати от шофьорка на пешеходна пътека във Варна Две жени загинаха, блъснати от шофьорка на пешеходна пътека във Варна

Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо

Валери Симеонов: "При отказ за намаляване на звука, заведението се затваря за 3 дни" Валери Симеонов: "При отказ за намаляване на звука, заведението се затваря за 3 дни"

Специализираната прокуратура разследва най-голямата престъпна група за трафик на мигранти Специализираната прокуратура разследва най-голямата престъпна група за трафик на мигранти