Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне


Сподели:
11 Декември 2018, Вторник

Средните температури на света са на път далеч да надхвърлят основната цел, заложена в Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне. Това показва ново проучване, цитирано от "Ройтерс".

Ала надхвърлянето на целта до края на този век би могло да бъде малко по-малко тежко, отколкото се очакваше преди, благодарение на значителните усилия на някои страни в борбата с климатичните промени, се подчертава в доклад на Carbon Action Tracker (CAT), консорциум от три независими европейски изследователски групи.

Парижкото споразумение има за цел да ограничи затоплянето "доста под" два градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

Докладът на CAT посочва, че от 2015 г. насам е имало известен напредък, а настоящите политики за ограничаването на климатичните промени означават, че светът се е насочил към затопляне от 3,3 градуса. Преди година същите изследователи са прогнозирали 3,4 градуса повишение.
Ала дори повишаване на световните температури с 3 градуса може да доведе до загуба на тропически коралови рифове, алпийски ледници, изчезването на леда през лятото в Арктика и вероятно необратимо стопяване на ледовете в Гренландия, което може да доведе до голямо покачване на световното морско равнище.

Междуправителствената експертна група за климатичните промени на ООН изтъкна през октомври, че запазването на увеличението до 1,5 градуса е възможно, но това ще изисква бързи и безпрецедентни промени в поведението на хората.

Откакто Парижкото споразумение беше договорено, страни като Аржентина, Канада, Чили и Индия, заедно с Европейския съюз се движат в правилната посока към намаляване на газовете с парников ефект.

Ала други страни като САЩ, Австралия, Бразилия, Индонезия, Русия и Китай не са постигнали напредък или дори са предприели стъпки назад.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Новините, Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Как Цветан Цветанов се сдоби с нов луксозен апартамент на преференциална цена.

Много мащабна кибератака удари норвежкия индустриален гигант Norsk Hydro

Проф. Константинов: "До евровота политиците да обърнат внимание и на европейските теми"

Новозеландската премиерка се зарече да не споменава името на нападателя, който уби 50 души

Бившият директор на разузнавателна служба Гяуров "Европа се напълни с маргинали, притеснен съм "

Нинова: "Ако някой си търси оправдания за една загуба, може да намери много обяснения!"


НОВИНИТЕ
Осмокласнички играят кючек в столичното училище, а учителки им ръкопляскат Осмокласнички играят кючек в столичното училище, а учителки им ръкопляскат

Най-голямото изригване от години на вулкана Попокатепетъл в Мексико Най-голямото изригване от години на вулкана Попокатепетъл в Мексико

Неяснотите около Брекзит нарастват! Неяснотите около Брекзит нарастват!

Прокуратурата в Русе дава на съд Северин Красимиров Прокуратурата в Русе дава на съд Северин Красимиров

Прочухме се! Историята на полицаите, напръскали се със спрей, влезе в международния обмен Прочухме се! Историята на полицаите, напръскали се със спрей, влезе в международния обмен
ЕВРОПА
Президентът Румен Радев насрочи европейските избори за 26 май Президентът Румен Радев насрочи европейските избори за 26 май

Проф. Константинов: "До евровота политиците да обърнат внимание и на европейските теми" Проф. Константинов: "До евровота политиците да обърнат внимание и на европейските теми"

Неяснотите около Брекзит нарастват! Неяснотите около Брекзит нарастват!

Бившият директор на разузнавателна служба Гяуров "Европа се напълни с маргинали, притеснен съм " Бившият директор на разузнавателна служба Гяуров "Европа се напълни с маргинали, притеснен съм "

Валентин Радомирски: "Само чудо може да спаси вече Великобритания, но дали и чудото иска…" Валентин Радомирски: "Само чудо може да спаси вече Великобритания, но дали и чудото иска…"