Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Трудните години пред библиотеките предстоят според културния министър


Сподели:
10 Декември 2018, Понеделник

"Националната библиотека е пример за надграждане на наследеното от поколения специалисти и изследователи."
Това заяви директорът на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" доц. д-р Красимира Александрова по случай 140-годишния юбилей на библиотеката.

По думите на Александрова Националната библиотека е онова мечтано от предците ни духовно средище, което дава възможност за сближаване на хора със значими за обществото идеи и каузи.

Директорът посочи, че 140 години след създаването на институцията, тя продължава да се радва на респектиращо присъствие в културния и духовен живот на България. Според нея библиотеката има какво да покаже както на Европа, така и на света, а приносът ѝ за популяризирането на българската култура е неоспорим.

"Вярвам, че професионалното съвместяване на традицията с модерността ще ни помогне да предадем любовта си към словото и книгата на всеки, прекрачил прагът на тази достолепна сграда", каза Александрова.
На честването на юбилея присъства министърът на културата Боил Банов. Според него досегашните 140 години, в които библиотеката съществува, са били по-лесните, защото трудните години тепърва предстоят. Той визира напредъка на технологиите и цифровото общество. По думите му днес се създават цели поколения, които не могат да отворят и да разлистят книга.

"Да разлистиш книга няма нищо общо с това на компютъра да цъкнеш и да погледнеш. Това е голямата драма и тук библиотеката трябва да опази нашия дух и да го предава нататък, защото иначе ще почнем прекалено много да се дигитализираме, ще вземем да спрем и да мислим", заяви министърът.
"Успех на всички, за които България, нейната книжовност и памет са свято дело. Успех на хората с буден и критичен поглед към темите на деня. На добър час на всички, които подтикват другите към любознателност и откривателство", пожела Александрова.

Продължавайте с тази прекрасна мисия да пазите паметта на българската нация, пожела от своя страна бившият културен министър Вежди Рашидов.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните

Атанас Славов: "Процедурата за разследване да е само за главния прокурор"

Българка е с най-силния глас на планетата! Смиляна Захариева записа рекорд за Гинес

Американският президент Доналд Тръмп планира да повдигне въпроса за масовите протести на срещата си с Си Цзинпин

Иво Христов: "Борисов е опитен популист. Той се "храни" от омразата към партиите"

Социално осигуряване: "277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите"


НОВИНИТЕ
Голям пожар в ТЕЦ "Марица -Изток 2" Паднал е частично 135-метров комин. Голям пожар в ТЕЦ "Марица -Изток 2" Паднал е частично 135-метров комин.

Две жени загинаха, блъснати от шофьорка на пешеходна пътека във Варна Две жени загинаха, блъснати от шофьорка на пешеходна пътека във Варна

Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо

Валери Симеонов: "При отказ за намаляване на звука, заведението се затваря за 3 дни" Валери Симеонов: "При отказ за намаляване на звука, заведението се затваря за 3 дни"

Специализираната прокуратура разследва най-голямата престъпна група за трафик на мигранти Специализираната прокуратура разследва най-голямата престъпна група за трафик на мигранти
ЕВРОПА
Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните

Радев в Женева: "Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие" Радев в Женева: "Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие"

Мащабен протест в Прага! 250 000 искат оставката на премиера Бабиш Мащабен протест в Прага! 250 000 искат оставката на премиера Бабиш

Очакван провал на преговорите за наследник на Юнкер Очакван провал на преговорите за наследник на Юнкер

Британските консерваторите гласуват за лидер Британските консерваторите гласуват за лидер