Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Трудните години пред библиотеките предстоят според културния министър


Сподели:
10 Декември 2018, Понеделник

"Националната библиотека е пример за надграждане на наследеното от поколения специалисти и изследователи."
Това заяви директорът на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" доц. д-р Красимира Александрова по случай 140-годишния юбилей на библиотеката.

По думите на Александрова Националната библиотека е онова мечтано от предците ни духовно средище, което дава възможност за сближаване на хора със значими за обществото идеи и каузи.

Директорът посочи, че 140 години след създаването на институцията, тя продължава да се радва на респектиращо присъствие в културния и духовен живот на България. Според нея библиотеката има какво да покаже както на Европа, така и на света, а приносът ѝ за популяризирането на българската култура е неоспорим.

"Вярвам, че професионалното съвместяване на традицията с модерността ще ни помогне да предадем любовта си към словото и книгата на всеки, прекрачил прагът на тази достолепна сграда", каза Александрова.
На честването на юбилея присъства министърът на културата Боил Банов. Според него досегашните 140 години, в които библиотеката съществува, са били по-лесните, защото трудните години тепърва предстоят. Той визира напредъка на технологиите и цифровото общество. По думите му днес се създават цели поколения, които не могат да отворят и да разлистят книга.

"Да разлистиш книга няма нищо общо с това на компютъра да цъкнеш и да погледнеш. Това е голямата драма и тук библиотеката трябва да опази нашия дух и да го предава нататък, защото иначе ще почнем прекалено много да се дигитализираме, ще вземем да спрем и да мислим", заяви министърът.
"Успех на всички, за които България, нейната книжовност и памет са свято дело. Успех на хората с буден и критичен поглед към темите на деня. На добър час на всички, които подтикват другите към любознателност и откривателство", пожела Александрова.

Продължавайте с тази прекрасна мисия да пазите паметта на българската нация, пожела от своя страна бившият културен министър Вежди Рашидов.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Офшорката, на която "цялата държава помага" за "Дунарит", e на адвоката на Пеевски

Защо #10yearchallenge не е безобидна мода в социалните мрежи

Георги Марков: "В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!"

Босна и Херцеговина се надява да бъде включена в проекта "Турски поток"

Екатерина Захариева: "Има покана към Путин да посети България"

Искрен Веселинов: "Коалицията на патриотите не работи"


НОВИНИТЕ
Токов удар от бойлер уби двама в Добрич Токов удар от бойлер уби двама в Добрич

Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали Сблъскаха се два руски изтребителя СУ-34, екипажите катапултирали

Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open? Лео Ди Каприо идва у нас за Sofia Open?

Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната Начална учителка учи децата, че човек не може да е кацнал на Луната

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион
ЕВРОПА
Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!" Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!"

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия