Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Проф. Рачев: "По времето на соца въздухът бе в пъти по-мръсен, но партията криеше данните"


Сподели:
06 Декември 2018, Четвъртък

Няма как да не се замърсява въздуха в столицата, след като колите са се увеличи с 3 пъти, а хората, заради скъпия ток и газ, се топлят на твърдо гориво.

"Инверсията е типична за всички градове, които се намират в котловини. София беше в пъти "по-забулена" по времето на социализма. Замърсяването на въздуха беше много по-голямо, но се криеше. Слава на Бога, София се отърва от чудото "Кремиковци", което го няма никъде в Европа. Няма как да не се замърсява въздуха в столицата, след като колите са се увеличи с 3 пъти, а хората, заради скъпия ток и газ, се топлят на твърдо гориво. Но трябва да се съсредоточим над аерозоните на тежките метали, амоняка, живака и азота, които се натрупват в костите ни".

Това заяви климатологът проф. Георги Рачев. "Днес и утре няма да е толкова тежко положението с праховите частици. Колкото по-често минават средиземноморските циклони, е по-добре за нас.

Преди Бъдни вечер и на Коледа ще има сняг, но на празниците няма да вали. Ние не можем да направим толкова дългосрочна точна прогноза на времето.

На Нова година в Гърция ще е 16-17 градуса, а у нас - около 8-9", посочи Рачев.

Припомняме, че и мнението на проф.Рачев за климата  "Политиката на ЕС за климата е грешна.
Възможно ли е климатичните промени и проблеми да се решат чрез срещи и спогодби на политици? Със сериозни предупреждения за надвиснала опасност вчера започна конференцията на ООН за климата в полския град Катовице. Светът е на кръстопът и мерки трябва да се вземат веднага, казаха в обща позиция четиримата бивши председатели на комисията на ООН за климата. Експертите са категорични, че глобалното затопляне не е нещо, което ще ни се отрази в бъдеще, а нещо от което вече страдаме.
А въпреки мерките на властите у нас, въздухът отново е наситен с фини прахови частици. В 10 области на страната днес е обявен жълт код за мъгла, която допълнително усложнява обстяновката. В повечето големи градове в България замърсяването надхвърля няколко пъти допустимите нива. Причината е инверсия, заради която праховите частици остават ниско във въздуха, който дишаме.
"Този проблем се наблюдава не само в България. Той е характерен и за страните от Западните Балкани, както и за голяма част от Гърция. Има го там, където през зимата хората се отопляват на дърва и въглища"

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Финансовата схема на Сорос и Истанбулската конвенция. Връзката е очевидна

Д-р Мирослав Ненков за здравната система: Може да бъде реформирана само с огън и меч

Владимир Шейтанов: "Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота"

След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Манолова иска по-добра защита срещу проблеми с Търговския регистър

Нинова и Йончева: "Мафията у нас удря жестоко! Борисов управлява чрез всяване на страх!"


НОВИНИТЕ
Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец

ВАС: "Връща се  преписката на министъра на околната среда и водите." ВАС: "Връща се преписката на министъра на околната среда и водите."

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Конкурсът "Обичам те море" с голям успех Конкурсът "Обичам те море" с голям успех