Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Данните от доклад за недостига на работна ръка у нас: "Не достигат не кадри, а достойни заплати!"


Сподели:
05 Декември 2018, Сряда

Дефицитът на работна ръка се дължи на недостойно заплащане и неудовлетвореност от условията на труд. Това показват данните от доклад за недостига на работна ръка у нас.
Докладът съдържа преглед на официалните данни на агенцията по заетостта, както и данни от агенциите за подбор на персонал. Проведени са срещи със синдикати и работодатели, както и представители на агенцията по заетостта във Варна, Казанлък и Пловдив.

Представена е и позицията на България по отношение заплащането в ЕС, както и възнагражденията на служителите в трети страни и предложения за балансиране на пазара на труда.
Твърденията за недостиг на работна ръка датират от 2008 година, когато фирмите у нас са вече декларират готовност да внасят виетнамски работници.

Това заяви председателят на Фондация "Солидарна България" Ваня Григорова и икономически съветник на КТ "Подкрепа", която е ръководител на проучването. От години продължават да напускат страната хора в трудоспособна възраст, подчерта тя. Свободните работни места са малко над 13 000, а регистрираните безработни са над 193 000 души към 2018. Обявените работни места са с изисквания за хора с ниско образование и без особена квалификация. Най-малко у нас се търсят висшисти с бакалавърска или магистърска степен. Оказва се, че недостигът е само за нискоквалифицирана работна ръка, обясни Григорова.
Основната причина за незаемане на длъжността е неудовлетворение от заплащането или условията на труд.

46% от предложените заплати са под 1000 лв. Приемливите заплати са едва 9% от всички обяви за работа, заяви Григорова.

89% от заявените работни места в Агенцията по труда се заемат в рамките на два месеца, което не показва особени проблеми в българския пазар на труда, коментира тя.

Според сайтовете за търсене на работа най-търсени са професии в търговията и продажбите, както и в ресторантьорство и административни дейности.
Гладът за кадри не е за България, а за износ към Западна Европа, отчита Григорова.

Не е възможно да се удовлетворят големи търсения и за временна заетост, поясни Григорова. Отделни специалности, като няколко групи инженери, са дефицитни. Към 2017 година у нас е имало 409 свободни работни места, докато инженерите са 2880.

Препоръката на Агенция по заетостта е работодателите да предложат допълнително обучение при постъпване на работа, тъй като всяка позиция има специфики за конкретното работно място.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Финансовата схема на Сорос и Истанбулската конвенция. Връзката е очевидна

Д-р Мирослав Ненков за здравната система: Може да бъде реформирана само с огън и меч

Владимир Шейтанов: "Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота"

След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Манолова иска по-добра защита срещу проблеми с Търговския регистър

Нинова и Йончева: "Мафията у нас удря жестоко! Борисов управлява чрез всяване на страх!"


НОВИНИТЕ
Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец

ВАС: "Връща се  преписката на министъра на околната среда и водите." ВАС: "Връща се преписката на министъра на околната среда и водите."

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Конкурсът "Обичам те море" с голям успех Конкурсът "Обичам те море" с голям успех