Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Данните от доклад за недостига на работна ръка у нас: "Не достигат не кадри, а достойни заплати!"


Сподели:
05 Декември 2018, Сряда

Дефицитът на работна ръка се дължи на недостойно заплащане и неудовлетвореност от условията на труд. Това показват данните от доклад за недостига на работна ръка у нас.
Докладът съдържа преглед на официалните данни на агенцията по заетостта, както и данни от агенциите за подбор на персонал. Проведени са срещи със синдикати и работодатели, както и представители на агенцията по заетостта във Варна, Казанлък и Пловдив.

Представена е и позицията на България по отношение заплащането в ЕС, както и възнагражденията на служителите в трети страни и предложения за балансиране на пазара на труда.
Твърденията за недостиг на работна ръка датират от 2008 година, когато фирмите у нас са вече декларират готовност да внасят виетнамски работници.

Това заяви председателят на Фондация "Солидарна България" Ваня Григорова и икономически съветник на КТ "Подкрепа", която е ръководител на проучването. От години продължават да напускат страната хора в трудоспособна възраст, подчерта тя. Свободните работни места са малко над 13 000, а регистрираните безработни са над 193 000 души към 2018. Обявените работни места са с изисквания за хора с ниско образование и без особена квалификация. Най-малко у нас се търсят висшисти с бакалавърска или магистърска степен. Оказва се, че недостигът е само за нискоквалифицирана работна ръка, обясни Григорова.
Основната причина за незаемане на длъжността е неудовлетворение от заплащането или условията на труд.

46% от предложените заплати са под 1000 лв. Приемливите заплати са едва 9% от всички обяви за работа, заяви Григорова.

89% от заявените работни места в Агенцията по труда се заемат в рамките на два месеца, което не показва особени проблеми в българския пазар на труда, коментира тя.

Според сайтовете за търсене на работа най-търсени са професии в търговията и продажбите, както и в ресторантьорство и административни дейности.
Гладът за кадри не е за България, а за износ към Западна Европа, отчита Григорова.

Не е възможно да се удовлетворят големи търсения и за временна заетост, поясни Григорова. Отделни специалности, като няколко групи инженери, са дефицитни. Към 2017 година у нас е имало 409 свободни работни места, докато инженерите са 2880.

Препоръката на Агенция по заетостта е работодателите да предложат допълнително обучение при постъпване на работа, тъй като всяка позиция има специфики за конкретното работно място.


Източник: news.bg

В категории: Бизнесът, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

Позиция на св синод на Българската православна църква – Българска патриаршия по закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Елена Йончева: "Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от независима проверка"

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров

Евала, либерали, съучастници на ислямистите!


НОВИНИТЕ
Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!" Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!"

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе" Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе"

Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика

Китай задържа бивш канадски дипломат Китай задържа бивш канадски дипломат
ЕВРОПА
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

С огромно мнозинство EП гласува доклада "Станишев" за пълно приемане на България и Румъния в Шенген С огромно мнозинство EП гласува доклада "Станишев" за пълно приемане на България и Румъния в Шенген

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Мадрид заплаши да изпрати части на Националната полиция, за да гарантира сигурността в Каталуния Мадрид заплаши да изпрати части на Националната полиция, за да гарантира сигурността в Каталуния

ЕП отново ни подкрепи за Шенген, Нинова видя принципност в разнобоя с ПЕС… ЕП отново ни подкрепи за Шенген, Нинова видя принципност в разнобоя с ПЕС…