Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

И Шанел спира употребата на ценни кожи


Сподели:
05 Декември 2018, Сряда

Шанел написа нова глава в историята на модата по време на представянето на новата си колекция Métiers d'art. „Коко без кроко“ беше мотото на вечерта в музея Метрополитън в Ню Йорк, където тази година беше представянето, като по този начин модният гигант обяви, че прекратява употребата на кожа с косъм и крокодилска кожа в изделията си. Като основна причина за решението си от Шанел обявиха невъзможността да осигурят доставки на ценни кожи с произход, гарантиращ спазване на нормите на компанията за етика и хуманност.

Шанел е поредното голямо име в света на модата, което обявява, че спира употребата на ценни кожи в колекциите си. Преди месец от кожата с косъм се отказа Жан-Пол Готие, а по-рано през годината това направиха Бърбъри, Версаче и Джон Галиано. За първи път тази година цялата седмица на модата в Лондон, в която участваха над 80 дизайнери, беше без употреба на продукти от ценни кожи.


Повечето големи дизайнери, модни къщи и търговски вериги за облекло, които не използват ценни кожи, са обединени в платформата Fur Free Retailer. Сред близо хилядата члена на тази платформа се открояват имената на H&M, Zara, Tommy Hilfiger, Gucci, Hugo Boss, Esprit, The North Face, Timberland, Lee и много други световноизвестни марки. Представител на Fur Free Retailer за България е „Четири лапи“, като от международната организация призовават българските производители да се включат в програмата и да станат част от голямото семейство на модата с високи етични стандарти.

И докато в световен мащаб пазарът на кожа с косъм все повече се измества към страните от Азия, у нас все още функционират няколко ферми за северноамерикански норки, регистрирани от Българска агенция по безопасност на храните в нарушение на забраната за отглеждане на животни от този вид за добив на кожи. През лятото на тази година само за три месеца гражданска инициатива успя да събере над 50 хиляди подписа на хартиен носител с искане за въвеждане на забрана в България за отглеждането на животни за добив на ценни кожи. Предстои Народно събрание да се произнесе по искането в рамките на следващите месеци. Проучване на обществените нагласи на Институт за социални изследвания и маркетинг (МБМД) по поръчкана Фондация „Четири лапи“ показа, че трима от всеки четирима от запитаните са съгласни, че отглеждането и умъртвяването на животни единствено заради кожата им е неоправдано, а внушителните 65.6 % от българите са напълно или в по-голяма степен съгласни, че трябва да бъде въведена забрана за добива на ценни кожи у нас.


Източник: .four-paws.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Финансовата схема на Сорос и Истанбулската конвенция. Връзката е очевидна

Д-р Мирослав Ненков за здравната система: Може да бъде реформирана само с огън и меч

Владимир Шейтанов: "Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота"

След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Манолова иска по-добра защита срещу проблеми с Търговския регистър

Нинова и Йончева: "Мафията у нас удря жестоко! Борисов управлява чрез всяване на страх!"


НОВИНИТЕ
Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец

ВАС: "Връща се  преписката на министъра на околната среда и водите." ВАС: "Връща се преписката на министъра на околната среда и водите."

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Конкурсът "Обичам те море" с голям успех Конкурсът "Обичам те море" с голям успех