Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Превозвачи: "Няма икономическа логика в приетия пакет "Макрон"


Сподели:
05 Декември 2018, Сряда

"Това, което се случи в Брюксел през изминалата вечер, не удовлетворява българската страна, но има и успехи. Най-сериозният успех, който можем да отчетем е, че няма да се прибира превозното средство на всеки 4 седмици".
Това заяви председателят на Съюза на превозвачите в България Йордан Арабаджиев.

Припомняме, на 4 декември ЕС прие споразумението за международните пътни превози. То бе отчетено като постигнат компромис за реформата в международните пътни превози. До неговото приемане се стигна след 14-часови преговори в Брюксел.
"Икономическа логика няма никаква. Търсят се някакви социални мотиви за това решение, но всъщност няма нищо социално в това един шофьор да пътува хиляди километри да се върне в България, да почива тук 45 часа, след което отново да се върне в Западна Европа", заяви Мадлен Кавръкова, която е правен съветник към Съюза на превозвачите в България.

Общата позиция на транспортните министри в Брюксел предвижда водачите на камиони да нямат право да спят в шофьорските кабини на територията на целия Европейски съюз.

Те ще трябва да правят и почивка минимум от пет дни между три серии превози в друга държава за седмица. И въпреки че облекчението на регламента за 4-те седмици се счита за успех за България, той все пак е предпоставка за разходи.
С тези правила българските шофьори трябва да оставят камионите си на платен паркинг и да пътуват от Централна Европа към България. Това е разход не само на време, но и на пари, категорични са от бранша.

Йордан Арабаджиев обясни, че ако един превозвач има пет камиона и превозва стоки в ЕС, на всеки 4 седмици водачите му трябва да се прибират в България. Технически той ще трябва да организира първо камионът да бъде близо до летище и по възможност да е празен. Това не винаги е възможно.

За паркинг на камиона трябва да се дават по 50-100 евро на ден. Шофьорът трябва да се придвижи от паркинга до летище, а после да пристигне до София.

"Ако е от Варна, от София трябва да стигне до Варна и чак тогава да започне да почива 45 часа. 4-5 дни този камион ще бъде извън пазара и ние точно в това виждаме дискриминацията", заяви Йордан Арабаджиев.

Българските превозвачи не са желани в Западна Европа, тъй като са конкурентноспособни, работят добре, на добри цени и имат нов автопарк.
Пред телевизия България он ер Николай Рашков от УС на Съюза на международните превозвачи коментира, че текстовете, които в момента са заложени като промени, до голяма степен не са изчистени. Това внася голяма доза съмнение какво точно ще стане и как ще стане. От приетите вчера промени в ЕС у нас ще пострадат около 120 000 души, каза Рашков.

Единствената промяна в споразумението е отпадането на задължителното връщане на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата. Против мерките сега останаха само България и Литва. Рашков коментира, че днешният международен шофьор е гражданин на ЕС и може да почива, където пожелае и няма как превозвачите да бъдат ограничавани къде трябва да отидат.
По думите му, транспортният работник не се задържа достатъчно дълго в дадена държава, за да може да бъде квалифициран и да бъде третиран като командирован работник. Текстовете ще бъдат внесени за гласуване в Еропейския парламент и там би трябвало да се разясни голяма част от нещата. Недоволни от договореното в Брюксел останаха и други страни в Европа, сред които Унгария, Полша, Литва, Латвия, Ирландия и Малта.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Боил Банов: "Ларгото не е направено да се скача със скейтборд отгоре"

Венцислав Караджов: "Комисията за личните данни още не е получила доклада на НАП за пробива"

МРРБ: "Пречиствателната станция за питейни води на Перник и региона се модернизира с над 3.6 млн. лв"

Проф. Николай Радулов: "Не може нископлатени ИТ специалисти да изготвят и поддържат базите данни"

Борисов за хакера: "На такива вълшебници трябва да им плащаме, за да не нанасят щети"


НОВИНИТЕ
Фейсбук се срина отново, този път в Европа Фейсбук се срина отново, този път в Европа

Синът на председателя на Комисията по досиетата е задържаният зам.-шеф на фонд „Земеделие“ Синът на председателя на Комисията по досиетата е задържаният зам.-шеф на фонд „Земеделие“

Две години затвор за съучастник в телефонни измами в Пазарджик Две години затвор за съучастник в телефонни измами в Пазарджик

САЩ отказа да продаде изтребители F-35 на Турция САЩ отказа да продаде изтребители F-35 на Турция

Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео
ЕВРОПА
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК

Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните?

Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър

Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!" Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!"