Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Силвия Николова : "Хора за хората" ни напомня защо е важно да не забравяме, че сме преди всичко хора


Сподели:
04 Декември 2018, Вторник

 
Силвия Николова  е основател на „Хора за Хората“ – фондация, която подпомага деца в нужда. 


За нея няма значение дали тези деца са българчета, от ромски произход, със увреждания или без – за нея всички те са просто деца, невинни създания, с нищо незаслужили съдбата си.

Силвия, как започна твоята история и „Хора за Хората“?

Фондация „Хора за Хората”  е учредена за подкрепа на деца в неравностойно положение. Идеята за това да помагам и подкрепям хора в нужда е нещо, в което намерих смисъл и удоволетворение. Не мога да си представя да прекарвам времето си, правейки нещо друго!

Фондацията е учредена през 2013 г. и оттогава не сме спирали с различни инициативи. Ясно си спомням първата среща с децата от дома в с. Доганово – беше наистина преломен момент за мен. Направихме им изненада за първа пролет в едно заведение - организирахме обяд с игри,подаръци децата пяха и танцуваха.

Не можеш да си представиш щастието, изписано по личицата им! Оттогава нашата мисия е да доставяме усмивки и щастие.

Това звучи наистина специално! Какво те накара да започнеш тази инициатива?

Съвсем честно, не знам какво ме накара. Може би е редица от фактори плюс осъзнаването, че тези деца нямат нищо свое и са напълно беззащитни. Но съм щастлива и доволна от това да доставям радост и надежда за бъдещето!

Наистина ме зареждат положително и ми дават стимул да продължа да правя всичко това за тях. Според мен да помагаш, е вътрешна нужда и не става насила.

Съгласна съм! Какви инициативи имате през годината?

Нашите инициативи са разнообразни. Много е важно децата да усещат грижата целогодишно, а не само на Коледа. Затова правим летни лагери на море, екскурзии за опознаване на България, осигуряваме дрехи, храна и други неща според нуждите на конкретния дом.

Обсъждаме с директорите на домовете и взимаме общи решения какво е най-важно да се направи в даден момент. Ние сме фондация, която има за цел инициативите да са хем приятни, хем полезни за децата. Важно е за тях да имат възможност да попадат на места извън дома, да общуват с различни хора и да се социализират.

Целта е да не са изолирани от външния свят и приятните изживявания. Важно е да виждат и розовия цвят на живота, а не само проблеми и нещастия!

Имала съм случай, в който деца в ресторант да ме питат може ли да използват солта на масата. Дребни на пръв поглед неща, но на тях не им се е случвало да бъдат на такова място. Нашата цел е да ги научим на всичко от реалния живот и да ги подготвим за следващият етап в живота им.

Когато навършат пълнолетие, тези деца трябва да се интегрират добре в обществото и трябва да им се даде шанс да учат и да работят наравно с останалите. Ако обществото ги маргинализира и отхвърля, те нямат друг избор освен да тръгнат по лош път, от който връщането е много по-трудно. Затова е важно още от малки деца те да усещат грижи и любов.

Какво смяташ за ваш най-голям успех? А най-тъжният момент?

Най-големият успех е всеки път, когато изпълним инициативата и децата са доволни. Успех е да видиш как дете прави и хапва нещо за първи път и усмивката е грейнала на лицето му. Чувството е насравнимо! Най-тъжното е ,че ние не можем да заместим семейството. Съдбата на децата без родители ги е лишила от майчина и бащина любов и грижа, това няма как да се запълни.

Всеки има нужда от внимание и грижа, някой да го прегърне и разбере. Надявам се в бъдеще проблемът с изоставените деца да бъде все по-голяма грижа за държавата, да се развие социална политика както и да се осигури повече информация относно контрацепцията сред младите хора и в ромските квартали.

От какво имате нужда, сега и през годината? Как може да участва всеки?

За да бъдем успешни, имаме нужда съмишленици и хора, които да ни подкрепят. Имаме инициативи, за които са необходими финансови средства за транспортни разходи, нощувки и хранене, както и такива като тази в момента за набиране на хранителни продукти.

Така че сме дали възможност всеки да избере с какво желае да помогне, ако някой иска да се свърже директно с мен може да го направи на horazahorata@gmail.com. Аз вярвам, че когато човек желае да помогне, ще намери начин да се включи.


Източник: uspelite.bg

В категории: Интервюта, БРЕМЕННОСТ И ДЕТЕ, Интервюта- Зона здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Важно ново решение за ТЕЛК-овете! Точките вече ще се дават според...

Шабленското езеро е затлачено от тиня, уверява Нено Димов

Тома Биков: "Има обществена нагласа да се правят отстъпки на политици"

Явор Божанков: "Г-н Борисов, не е светнала „синя“ лампа, а заря е гръмнала с апартамента на Цветанов!"

Кисьов за Лукарски: "Хора с наколенки и с его за власт днес пишат за подлоги!"

Небостъргачът на "Артекс", който можеше и да не изникне без помощта на ГЕРБ


НОВИНИТЕ
Около четири хиляди души са от района на експлозията в химически завод в Китай, при която загинаха 47 души. Около четири хиляди души са от района на експлозията в химически завод в Китай, при която загинаха 47 души.

Два тира се блъснаха на "Тракия" Два тира се блъснаха на "Тракия"

Избраха Радослав Миленков за подуправител на БНБ Избраха Радослав Миленков за подуправител на БНБ

Регистрациите в КАТ са възобновени Регистрациите в КАТ са възобновени

Апартаментите на властта: И кумицата на Цветанов с ново жилище в блока на зам.-шефа на ГЕРБ Апартаментите на властта: И кумицата на Цветанов с ново жилище в блока на зам.-шефа на ГЕРБ