Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Силвия Николова : "Хора за хората" ни напомня защо е важно да не забравяме, че сме преди всичко хора


Сподели:
04 Декември 2018, Вторник

 
Силвия Николова  е основател на „Хора за Хората“ – фондация, която подпомага деца в нужда. 


За нея няма значение дали тези деца са българчета, от ромски произход, със увреждания или без – за нея всички те са просто деца, невинни създания, с нищо незаслужили съдбата си.

Силвия, как започна твоята история и „Хора за Хората“?

Фондация „Хора за Хората”  е учредена за подкрепа на деца в неравностойно положение. Идеята за това да помагам и подкрепям хора в нужда е нещо, в което намерих смисъл и удоволетворение. Не мога да си представя да прекарвам времето си, правейки нещо друго!

Фондацията е учредена през 2013 г. и оттогава не сме спирали с различни инициативи. Ясно си спомням първата среща с децата от дома в с. Доганово – беше наистина преломен момент за мен. Направихме им изненада за първа пролет в едно заведение - организирахме обяд с игри,подаръци децата пяха и танцуваха.

Не можеш да си представиш щастието, изписано по личицата им! Оттогава нашата мисия е да доставяме усмивки и щастие.

Това звучи наистина специално! Какво те накара да започнеш тази инициатива?

Съвсем честно, не знам какво ме накара. Може би е редица от фактори плюс осъзнаването, че тези деца нямат нищо свое и са напълно беззащитни. Но съм щастлива и доволна от това да доставям радост и надежда за бъдещето!

Наистина ме зареждат положително и ми дават стимул да продължа да правя всичко това за тях. Според мен да помагаш, е вътрешна нужда и не става насила.

Съгласна съм! Какви инициативи имате през годината?

Нашите инициативи са разнообразни. Много е важно децата да усещат грижата целогодишно, а не само на Коледа. Затова правим летни лагери на море, екскурзии за опознаване на България, осигуряваме дрехи, храна и други неща според нуждите на конкретния дом.

Обсъждаме с директорите на домовете и взимаме общи решения какво е най-важно да се направи в даден момент. Ние сме фондация, която има за цел инициативите да са хем приятни, хем полезни за децата. Важно е за тях да имат възможност да попадат на места извън дома, да общуват с различни хора и да се социализират.

Целта е да не са изолирани от външния свят и приятните изживявания. Важно е да виждат и розовия цвят на живота, а не само проблеми и нещастия!

Имала съм случай, в който деца в ресторант да ме питат може ли да използват солта на масата. Дребни на пръв поглед неща, но на тях не им се е случвало да бъдат на такова място. Нашата цел е да ги научим на всичко от реалния живот и да ги подготвим за следващият етап в живота им.

Когато навършат пълнолетие, тези деца трябва да се интегрират добре в обществото и трябва да им се даде шанс да учат и да работят наравно с останалите. Ако обществото ги маргинализира и отхвърля, те нямат друг избор освен да тръгнат по лош път, от който връщането е много по-трудно. Затова е важно още от малки деца те да усещат грижи и любов.

Какво смяташ за ваш най-голям успех? А най-тъжният момент?

Най-големият успех е всеки път, когато изпълним инициативата и децата са доволни. Успех е да видиш как дете прави и хапва нещо за първи път и усмивката е грейнала на лицето му. Чувството е насравнимо! Най-тъжното е ,че ние не можем да заместим семейството. Съдбата на децата без родители ги е лишила от майчина и бащина любов и грижа, това няма как да се запълни.

Всеки има нужда от внимание и грижа, някой да го прегърне и разбере. Надявам се в бъдеще проблемът с изоставените деца да бъде все по-голяма грижа за държавата, да се развие социална политика както и да се осигури повече информация относно контрацепцията сред младите хора и в ромските квартали.

От какво имате нужда, сега и през годината? Как може да участва всеки?

За да бъдем успешни, имаме нужда съмишленици и хора, които да ни подкрепят. Имаме инициативи, за които са необходими финансови средства за транспортни разходи, нощувки и хранене, както и такива като тази в момента за набиране на хранителни продукти.

Така че сме дали възможност всеки да избере с какво желае да помогне, ако някой иска да се свърже директно с мен може да го направи на horazahorata@gmail.com. Аз вярвам, че когато човек желае да помогне, ще намери начин да се включи.


Източник: uspelite.bg

В категории: Интервюта, БРЕМЕННОСТ И ДЕТЕ, Интервюта- Зона здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"

Бизнесът е недоволен от негативните новини в българските медии

Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."


НОВИНИТЕ
Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан

Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан