Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Силвия Николова : "Хора за хората" ни напомня защо е важно да не забравяме, че сме преди всичко хора


Сподели:
04 Декември 2018, Вторник

 
Силвия Николова  е основател на „Хора за Хората“ – фондация, която подпомага деца в нужда. 


За нея няма значение дали тези деца са българчета, от ромски произход, със увреждания или без – за нея всички те са просто деца, невинни създания, с нищо незаслужили съдбата си.

Силвия, как започна твоята история и „Хора за Хората“?

Фондация „Хора за Хората”  е учредена за подкрепа на деца в неравностойно положение. Идеята за това да помагам и подкрепям хора в нужда е нещо, в което намерих смисъл и удоволетворение. Не мога да си представя да прекарвам времето си, правейки нещо друго!

Фондацията е учредена през 2013 г. и оттогава не сме спирали с различни инициативи. Ясно си спомням първата среща с децата от дома в с. Доганово – беше наистина преломен момент за мен. Направихме им изненада за първа пролет в едно заведение - организирахме обяд с игри,подаръци децата пяха и танцуваха.

Не можеш да си представиш щастието, изписано по личицата им! Оттогава нашата мисия е да доставяме усмивки и щастие.

Това звучи наистина специално! Какво те накара да започнеш тази инициатива?

Съвсем честно, не знам какво ме накара. Може би е редица от фактори плюс осъзнаването, че тези деца нямат нищо свое и са напълно беззащитни. Но съм щастлива и доволна от това да доставям радост и надежда за бъдещето!

Наистина ме зареждат положително и ми дават стимул да продължа да правя всичко това за тях. Според мен да помагаш, е вътрешна нужда и не става насила.

Съгласна съм! Какви инициативи имате през годината?

Нашите инициативи са разнообразни. Много е важно децата да усещат грижата целогодишно, а не само на Коледа. Затова правим летни лагери на море, екскурзии за опознаване на България, осигуряваме дрехи, храна и други неща според нуждите на конкретния дом.

Обсъждаме с директорите на домовете и взимаме общи решения какво е най-важно да се направи в даден момент. Ние сме фондация, която има за цел инициативите да са хем приятни, хем полезни за децата. Важно е за тях да имат възможност да попадат на места извън дома, да общуват с различни хора и да се социализират.

Целта е да не са изолирани от външния свят и приятните изживявания. Важно е да виждат и розовия цвят на живота, а не само проблеми и нещастия!

Имала съм случай, в който деца в ресторант да ме питат може ли да използват солта на масата. Дребни на пръв поглед неща, но на тях не им се е случвало да бъдат на такова място. Нашата цел е да ги научим на всичко от реалния живот и да ги подготвим за следващият етап в живота им.

Когато навършат пълнолетие, тези деца трябва да се интегрират добре в обществото и трябва да им се даде шанс да учат и да работят наравно с останалите. Ако обществото ги маргинализира и отхвърля, те нямат друг избор освен да тръгнат по лош път, от който връщането е много по-трудно. Затова е важно още от малки деца те да усещат грижи и любов.

Какво смяташ за ваш най-голям успех? А най-тъжният момент?

Най-големият успех е всеки път, когато изпълним инициативата и децата са доволни. Успех е да видиш как дете прави и хапва нещо за първи път и усмивката е грейнала на лицето му. Чувството е насравнимо! Най-тъжното е ,че ние не можем да заместим семейството. Съдбата на децата без родители ги е лишила от майчина и бащина любов и грижа, това няма как да се запълни.

Всеки има нужда от внимание и грижа, някой да го прегърне и разбере. Надявам се в бъдеще проблемът с изоставените деца да бъде все по-голяма грижа за държавата, да се развие социална политика както и да се осигури повече информация относно контрацепцията сред младите хора и в ромските квартали.

От какво имате нужда, сега и през годината? Как може да участва всеки?

За да бъдем успешни, имаме нужда съмишленици и хора, които да ни подкрепят. Имаме инициативи, за които са необходими финансови средства за транспортни разходи, нощувки и хранене, както и такива като тази в момента за набиране на хранителни продукти.

Така че сме дали възможност всеки да избере с какво желае да помогне, ако някой иска да се свърже директно с мен може да го направи на horazahorata@gmail.com. Аз вярвам, че когато човек желае да помогне, ще намери начин да се включи.


Източник: uspelite.bg

В категории: Интервюта, БРЕМЕННОСТ И ДЕТЕ, Интервюта- Зона здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Боил Банов: "Ларгото не е направено да се скача със скейтборд отгоре"

Венцислав Караджов: "Комисията за личните данни още не е получила доклада на НАП за пробива"

МРРБ: "Пречиствателната станция за питейни води на Перник и региона се модернизира с над 3.6 млн. лв"

Проф. Николай Радулов: "Не може нископлатени ИТ специалисти да изготвят и поддържат базите данни"

Борисов за хакера: "На такива вълшебници трябва да им плащаме, за да не нанасят щети"


НОВИНИТЕ
Фейсбук се срина отново, този път в Европа Фейсбук се срина отново, този път в Европа

Синът на председателя на Комисията по досиетата е задържаният зам.-шеф на фонд „Земеделие“ Синът на председателя на Комисията по досиетата е задържаният зам.-шеф на фонд „Земеделие“

Две години затвор за съучастник в телефонни измами в Пазарджик Две години затвор за съучастник в телефонни измами в Пазарджик

САЩ отказа да продаде изтребители F-35 на Турция САЩ отказа да продаде изтребители F-35 на Турция

Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео
ЕВРОПА
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК

Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните?

Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър

Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!" Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!"