Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Днес София се събужда с 4 пъти завишение на праховите частици


Сподели:
04 Декември 2018, Вторник

Пореден ден с опасни високи стойности на замърсяване във въздуха. Рано тази сутрин до 4 пъти над сренодневните норми на концентрации на фини прахови частици - ФПЧ има в София, най-големи стойности са регистрирани в Надежда и Павлово.

В Горна Оряховица над 4 пъти, Шумен малко под 4 пъти, Пловдив и Перник са с над 3 пъти по високи стойности. В София към тази сутрин концентрацията на ФПЧ е 122 микрограма за метър кубичен.

"По препоръка на пулмолозите призоваваме хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито", съобщава столична община.

Столична общината и полицията извършиха тази нощ проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, а общината обяви, че продължава проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщи и за горене на отпадъци на открито в кварталите.

Нарушители не бяха открити, а и мъглата попречи на проверката.

Вчера бяха регистрирани рекордни нива на замърсяване на въздуха в редица градове на страната.В квартали в София замърсяването на въздуха стигна до 4-5 пъти над допустимите стойности.

Сред основните причини за това е горенето на гуми и други отпадъци, обясняват властите.

В събота въздухът в София е бил замърсен два пъти над нормите, в неделя - три пъти, обясни вчера и министър Нено Димов, който иска политически консенсус и обвинява "Позитано" 20 в атаки срещу чистия въздух.

Столична община въвежда "зелен билет" за днес, мярката е отново във връзка с високите нива на фини прахови частици. Кметът Йорданка Фандъкова призова гражданите да оставят колите си и да използват градския транспорт.
Фините прахови частици увреждат всички вътрешни органи, при концентрация до 50 микрограма на куб.м. се вдишват 20 млн. микрочастици, което е нормата, коментира пред БНТ д-р Александър Симидчиев, специалист по белодробни болести.

Нищо не може да се направи краткосрочно, за да се изчисти бял дроб, който е изложен на замърсяване с фини прахови частици.

При нива нива над 200 микрограма, здрави хора също имат усещане за дишане, самото осъзнаване за дишане е признак, че нещо не е наред. Обикновените хирургически маски не предпазват добре, нужни са специални маски, които уплътняват добре и пречистват частици с размер под 2,5 микрона, обясни д-р Симидчиев.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Важно ново решение за ТЕЛК-овете! Точките вече ще се дават според...

Шабленското езеро е затлачено от тиня, уверява Нено Димов

Тома Биков: "Има обществена нагласа да се правят отстъпки на политици"

Явор Божанков: "Г-н Борисов, не е светнала „синя“ лампа, а заря е гръмнала с апартамента на Цветанов!"

Кисьов за Лукарски: "Хора с наколенки и с его за власт днес пишат за подлоги!"

Небостъргачът на "Артекс", който можеше и да не изникне без помощта на ГЕРБ


НОВИНИТЕ
Около четири хиляди души са от района на експлозията в химически завод в Китай, при която загинаха 47 души. Около четири хиляди души са от района на експлозията в химически завод в Китай, при която загинаха 47 души.

Два тира се блъснаха на "Тракия" Два тира се блъснаха на "Тракия"

Избраха Радослав Миленков за подуправител на БНБ Избраха Радослав Миленков за подуправител на БНБ

Регистрациите в КАТ са възобновени Регистрациите в КАТ са възобновени

Апартаментите на властта: И кумицата на Цветанов с ново жилище в блока на зам.-шефа на ГЕРБ Апартаментите на властта: И кумицата на Цветанов с ново жилище в блока на зам.-шефа на ГЕРБ