Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПК "Архитектура"


Сподели:
03 Декември 2018, Понеделник

В първа точка съветниците единодушно одобриха Подробен устройствен план- ПРЗ за застрояване и регулация за "сменена многофункционална сграда", кв. 258, по плана на кв. Изгрев, град Варна.

В следващата точка комисията по архитектура обсъди проблема с изградени, но невъведени в експлоатация канализационни и водопроводни мрежи на територията на община Варна и тяхното последващо съществуване.

На заседанието присъстваха служители на дружеството „Водоснабдяване и канализация“ и на общинските дирекции „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране“, „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ и „Правно-нормативно обслужване“. 

Председателят на комисията по архитектура Димитър Карбов разкри, че е потърсил РДНСК-Варна, за да покани техен представител на днешното заседание. От инспекцията обаче отклонили поканата с мотива, че са много заети и физически не могат да присъстват.

Михаил Маринов, ​ зам.-управител на „ВиК“:

"Различните случаи трябва да се разграничат, тъй като вариантите са няколко. Някои от тези мрежи са напълно незаконно изградени от частни инвеститори без съгласувани проекти, свързани са по един или друг начин с водопреносните мрежи и функционират. В други от случаите те са изградени съгласно приети инвестиционни проекти, но инвеститорът поради една или друга причина не ги е въвел в експлоатация. Трети случай са водните кооперации, които са на ръба на закона."

Маринов уточни и факта, че „ВиК“ съгласува само технически решения за това дали някой може да бъде присъединен към съществуващата инфраструктура и няма информация за това дали определени водопроводи са въведени в експлоатация или не. Фирмата няма право и да санкционира незаконното използване на тази мрежа. Контролният орган, който има право да издаде заповед за прекратяване на ползването им, е РДНСК. 
По думите му водните кооперации също са много голям проблем. Той поясни, че на територията на община Варна те са приблизително 160 и са се разраствали през годините почти без никаква документация.

Участниците в срещата бяха на мнение, че с общи усилия проблемът с незаконните водопроводи е решим, но е необходимо да се набележат мерки за преодоляването му.

„Отделните институции имат инструменти за справяне с казуса. Те обаче трябва да уеднаквят политиките си и да начертаят общ път, по който да вървят“, заяви главният архитект Виктор Бузев.
Според него към момента не са необходими законодателни промени за решаване на проблема.

В крайна сметка общинските съветници се обединиха около решението да бъде създадена работна група, която да намери оптимално решение какво да се промени в тази насока и как да се процедира при заварените случаи.

На заседанието бе решено представителите на Общинския съвет в междуведомствената група да бъдат съветниците арх. Антоан Влаев, който постави темата на дневен ред, и Пейчо Бюлбюлев.
Представителите на останалите институции - РДНСК, „ВиК-Варна” и общинската администрация, ще бъдат излъчени на следващ етап.


Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Версията за отравянето на Гебрев, която Цацаров мигновено изключи

Манолова: "Затруднявам се дали да вярвам на Цветанов от събота или на Цветанов от понеделник"

Лавров: "Чуждата политика в Близкия изток доведе до срив на баланса"

Криминален психолог разкри кога агресията се отключва у психично болните

Слави Трифонов: "Спасителят се появи! Спете спокойно, деца!"

Джамбазки изригна срещу подмяната на "майка" и "баща" с "родител 1" и "родител 2" във Франция


НОВИНИТЕ
Почина дизайнерът Карл Лагерфелд Почина дизайнерът Карл Лагерфелд

Безплатни прегледи за глаукома във ВМА през март Безплатни прегледи за глаукома във ВМА през март

Мащабните ремонти във Варна приключват до края на април Мащабните ремонти във Варна приключват до края на април

Масовото убийство в Нови Искър е извършено още в петък вечерта Масовото убийство в Нови Искър е извършено още в петък вечерта

16 щата съдят президента Доналд Тръмп 16 щата съдят президента Доналд Тръмп
ЕВРОПА
Аз не съм родител 1 и родител 2 на моите деца, а техен баща Аз не съм родител 1 и родител 2 на моите деца, а техен баща

Юнкер: "Никой няма да се противопостави на отлагане на Брекзит" Юнкер: "Никой няма да се противопостави на отлагане на Брекзит"

Федерика Могерини: "Договорихме се за нови санкции срещу Русия" Федерика Могерини: "Договорихме се за нови санкции срещу Русия"

Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания

ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет