Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Високи нива на замърсен въздух в цялата страна


Сподели:
03 Декември 2018, Понеделник

Нивата на замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ) са в пъти над допустимите норми в повечето големи градове в страната.

В квартали в София замърсяването на въздуха стигна до 4-5 пъти над допустимите стойности. На места в Перник беше отчетено 3 пъти по-голямо замърсяване, а в Русе - до 1.5-2 пъти над допустимите нива.
В София най-засегнати от мръсния въздух се оказаха кварталите "Надежда", "Хиподрума" и "Младост"
.
По данни на Валери Серафимов Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към 12 часа днес стойностите на замърсяване са 5 пъти над допустимата норма, която е за 24 часа.
Измерват се всички показатели, които са регламентирани с европейското и българското законодателство - като серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид, фини прахови частици, бензен..

Според Серафимов днес има и много лоши неблагоприятни метеорологични условия, които също са допринесли за замърсяването.

Спрямо данните през последните два дни най-високо съдържание на ФПЧ е отчетено в "Хиподрума" и "Надежда".
По-рано днес кметът Йорданка Фандъкова призова гражданите да оставят колите си и да използват градския транспорт. За целта всички буферни паркинги на метростанциите са безплатни.
Столичани обаче не могат да се възползват от услугата "зелен билет".

От Столичната община съобщиха, че са готови да предприемат спешни мерки за да ограничат замърсяването на въздуха с ФПЧ. Правят се проверки за нерегламентираното горене на отпадъци. Полицаи проверяват автомобили, за които имат съмнения, че може да водят до по-големи стойности на замърсяване.

Заместник-кметът по екология към Столична община Йоана Христова коментира, че във връзка с реализираните днес превишения, мерките са свързани основно с извънредни проверки на автосервизи и на пунктове за вторични суровини, за да може да се провери с какво те се отопляват.

"Ако и днес имаме на поне две станции над 200 микрограма на кубичен метър в рамките на 24 ч. има вероятност утре да бъде въведен "зелен билет" или да се ограничат различни карета, или да се въведат буферни паркинги, или всички мерки заедно да бъдат направени", обясни 3 пъти по-голямо замърсяване е отчетено в Перник спрямо проверка.

В Горна Оряховица екипи са започнали проверки по домовете. Проверява се дали в печките за твърдо гориво не се горят отпадъци и стари автомобилни гуми, които силно замърсяват въздуха. Нарушителите ще бъдат глобявани по 50 лева, ако бъде констатирано нарушение.

Мръсен е въздухът и в Пловдив.
В район "Каменица" са отчетени 3 пъти по-големи стойности от нормалните такива, съобщи общественото радио.

В една от двете станции за измерване на качеството на въздуха в областния град тази сутрин и двата апарата отчели въздуха като лош и много лош. На места данните показвали дори тройно замърсяване над допустимите норми. Става въпрос за основните булеварди и ромските махали.

Замърсяване е отчетено още в Шумен, Сливен, Варна, Ловеч, Благоевград, Видин, Смолян, Кърджали и други.тя.
Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Здраве, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Боил Банов: "Ларгото не е направено да се скача със скейтборд отгоре"

Венцислав Караджов: "Комисията за личните данни още не е получила доклада на НАП за пробива"

МРРБ: "Пречиствателната станция за питейни води на Перник и региона се модернизира с над 3.6 млн. лв"

Проф. Николай Радулов: "Не може нископлатени ИТ специалисти да изготвят и поддържат базите данни"

Борисов за хакера: "На такива вълшебници трябва да им плащаме, за да не нанасят щети"


НОВИНИТЕ
Фейсбук се срина отново, този път в Европа Фейсбук се срина отново, този път в Европа

Синът на председателя на Комисията по досиетата е задържаният зам.-шеф на фонд „Земеделие“ Синът на председателя на Комисията по досиетата е задържаният зам.-шеф на фонд „Земеделие“

Две години затвор за съучастник в телефонни измами в Пазарджик Две години затвор за съучастник в телефонни измами в Пазарджик

САЩ отказа да продаде изтребители F-35 на Турция САЩ отказа да продаде изтребители F-35 на Турция

Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео
ЕВРОПА
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК

Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните?

Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър

Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!" Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!"