Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Високи нива на замърсен въздух в цялата страна


Сподели:
03 Декември 2018, Понеделник

Нивата на замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ) са в пъти над допустимите норми в повечето големи градове в страната.

В квартали в София замърсяването на въздуха стигна до 4-5 пъти над допустимите стойности. На места в Перник беше отчетено 3 пъти по-голямо замърсяване, а в Русе - до 1.5-2 пъти над допустимите нива.
В София най-засегнати от мръсния въздух се оказаха кварталите "Надежда", "Хиподрума" и "Младост"
.
По данни на Валери Серафимов Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към 12 часа днес стойностите на замърсяване са 5 пъти над допустимата норма, която е за 24 часа.
Измерват се всички показатели, които са регламентирани с европейското и българското законодателство - като серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид, фини прахови частици, бензен..

Според Серафимов днес има и много лоши неблагоприятни метеорологични условия, които също са допринесли за замърсяването.

Спрямо данните през последните два дни най-високо съдържание на ФПЧ е отчетено в "Хиподрума" и "Надежда".
По-рано днес кметът Йорданка Фандъкова призова гражданите да оставят колите си и да използват градския транспорт. За целта всички буферни паркинги на метростанциите са безплатни.
Столичани обаче не могат да се възползват от услугата "зелен билет".

От Столичната община съобщиха, че са готови да предприемат спешни мерки за да ограничат замърсяването на въздуха с ФПЧ. Правят се проверки за нерегламентираното горене на отпадъци. Полицаи проверяват автомобили, за които имат съмнения, че може да водят до по-големи стойности на замърсяване.

Заместник-кметът по екология към Столична община Йоана Христова коментира, че във връзка с реализираните днес превишения, мерките са свързани основно с извънредни проверки на автосервизи и на пунктове за вторични суровини, за да може да се провери с какво те се отопляват.

"Ако и днес имаме на поне две станции над 200 микрограма на кубичен метър в рамките на 24 ч. има вероятност утре да бъде въведен "зелен билет" или да се ограничат различни карета, или да се въведат буферни паркинги, или всички мерки заедно да бъдат направени", обясни 3 пъти по-голямо замърсяване е отчетено в Перник спрямо проверка.

В Горна Оряховица екипи са започнали проверки по домовете. Проверява се дали в печките за твърдо гориво не се горят отпадъци и стари автомобилни гуми, които силно замърсяват въздуха. Нарушителите ще бъдат глобявани по 50 лева, ако бъде констатирано нарушение.

Мръсен е въздухът и в Пловдив.
В район "Каменица" са отчетени 3 пъти по-големи стойности от нормалните такива, съобщи общественото радио.

В една от двете станции за измерване на качеството на въздуха в областния град тази сутрин и двата апарата отчели въздуха като лош и много лош. На места данните показвали дори тройно замърсяване над допустимите норми. Става въпрос за основните булеварди и ромските махали.

Замърсяване е отчетено още в Шумен, Сливен, Варна, Ловеч, Благоевград, Видин, Смолян, Кърджали и други.тя.
Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Здраве, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

Позиция на св синод на Българската православна църква – Българска патриаршия по закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Елена Йончева: "Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от независима проверка"

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров

Евала, либерали, съучастници на ислямистите!


НОВИНИТЕ
Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!" Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!"

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе" Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе"

Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика

Китай задържа бивш канадски дипломат Китай задържа бивш канадски дипломат