Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Иван Таков: "В София има рекордни бюджети, но и рекордни неизпълнения"


Сподели:
03 Декември 2018, Понеделник

Иван Таков е роден на 24 април 1979 г. в София. През 2002 г. се дипломира в Монреал, Канада - специалност финанси.

Заместник-председател на постоянната комисия по финанси и бюджет и член на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори.

Г-н Таков, управляващите в Столичната община обявиха преди дни, че бюджетът за чистота за следващата година ще е рекорден. Това ще направи ли според вас София по-чиста?

- Поредна година на рекорди в общината. Като се започна от 2017 г. с рекорден бюджет за инвестиционна програма и се стигна до парите за чистота през 2019 г. За този период се случиха и рекордни неизпълнения на планираното. За 2017 г. най-важното перо в бюджета - инвестиционната програма, която трябва да направи живота на столичани по-добър, е едва 57% изпълнена. Това означава, че от 480 млн. лева, не са използвани 200 млн. лева.

В план-сметката за чистота парите непрекъснато растат, но градът не е станал по-чист. Въздухът, който дишаме, също. Отново влошаване на качеството, което личи дори от недостатъчния брой станции на Изпълнителната агенция по околна среда. Наблюдавам и резултатите, получени чрез гражданската инициатива "Еърбг", която има десетки свои станции в София. Те ни дават много по-ясна представа за качеството на въздуха и още от ноември виждаме промените, които настъпват. От много време предлагаме да се използва един лесен метод за намаляване на количеството фини прахови частици - по-често миене на улиците. Призоваваме за увеличаване на тази дейност от години.

- С падането на първия сериозен сняг на дневен ред е и зимното почистване в София. Какво показват сметките до този момент?

- За зимно почистване в план-сметката за 2018 г. са предвидени 20 000 000 лева. Отчетът за направените разходи до края на септември обаче показва, че са използвани над 26,8 млн. лева по това перо. С 6 млн. лева повече от очакваното вече са дадени за чистене на улиците. Останалите около 600 000 лв. над предвиденото са използвани за поддържането на парка "Витоша" и за общинските и републикански пътища на територията на Столичната община. В същото време за следващата година са планирани 2 млн. лева повече в тази сфера.

- Виждате ли някакви несъответствия в план- сметката, които ви смущават?

- Те са свързани точно с дейностите по миене на улиците. За 2019 г. общината предвижда двойно увеличение на честотата на миене. Така например през 2018 г. беше заложено то да става 12 пъти, а за 2019 г. - 24 пъти. Не знам как ще се случи това, защото парите за тази дейност се увеличават не двойно, а с малко над 20%. 4,7 млн. лева за тази година, за следващата са предвидени 5,8 млн. лева. Какво значи това? Ами вероятно не е имало контрол през годините и сега изведнъж се сещаме за контрола и дейностите ще бъдат изпълнявани така, както са разписани в договорите с почистващите фирми?

Друга екзотика - предвидени са само 4,4 млн. лева за изграждане на още две клетки в депото за неопасни отпадъци "Садината". Обществената поръчка бе обявена в края на септември, а срокът за изпълнение на проекта е 2 години. Той ще струва 18 млн. лева. Странно е тогава защо общината планира толкова малко средства за тази дейност за 2019 г.

- Миналата година алармирахте, че общината е събрала 20 млн. лева повече, отколкото е похарчила, и не е ясно къде отива разликата. За следващата бюджетът ще е повече с 22 млн. лева? Те къде ще отидат?

- Това не е само за миналата година. От години общината събира средно с 20 милиона лева повече на година, отколкото харчи. Навярно знаете, че парите от такса смет могат да се харчат само за дейности по чистота. Дали е така, кой да ти каже? Досега няма отговор от кметството, къде отива разликата между приходите и разходите. Част от приходите от такса смет са от минали години, така наречените недобори, и управляващите обясняват, че те - приходите, всъщност не идвали от такса смет?! Ето защо миналата година направихме предложение таксата за столичани да бъде намалена с 10 на сто.

- Ще предложите ли отново такова намаление?

- Вероятно отново ще поискаме намаление, след като видим и приходната част от план-сметката за чистота, която още не ни е предоставена. След това изчисляваме и предлагаме съответното намаление. Това е по-доброто решение, вместо 20-те милиона да отиват за други дейности.

- За какво още ще настоявате по отношение на план-сметката за следващата година?

- Предвидено е увеличаване на средствата за Столичния инспекторат. Аз съм за. Не е тайна, че част от проблема със замърсяването на въздуха идва от нерегламентирани сметища, изгаряне на автомобилни гуми, дрехи, кабели и т.н. Конкретизирането и преустановяването на тези безобразия искат по-сериозен ресурс. Настояваме и за повече пари за миене и метене на улици - не само на централните, но и на част от вътрешнокварталните. Там също е прашно...

- Друг актуален въпрос за столичани с влошаването на времето и идването на зимния сезон е състоянието на "Топлофикация" и бъдещата инсталация за изгаряне на РДФ горивото, която ще натовари допълнително финансово общинското дружество.

-  Всяка година се случват аварии - през миналия сезон беше най-голямата. Имахме уверения от дружеството, че е готово за отоплителния сезон, а преди дни четири квартала останаха без топлоподаване. Тревожно е, че за 2018 г. беше предвидена рехабилитация на 20 км топлопроводи, а са ремонтирани едва 4,5 км. Това ще донесе нови проблеми. Искаме този анализ, за да разберем действителното състояние на мрежата и съоръженията.

Другият труден въпрос е за дълговете на "Топлофикация". През първото шестмесечие на годината надминаха 750 млн. лева. Затова поискахме от кмета да се изготви оздравителен план. Последните 10 години е имало не една и две работни групи, включително от Министерството на енергетиката. БЕХ е най-големият кредитор на общинското дружество. Единственото постижение бе разсрочване на задълженията. Това не оправя положението, защото се трупат нови дългове към "Булгаргаз".

Предстои изтеглянето на заем от 130 млн. лева от Столичната община за РДФ инсталацията, които ще се прехвърлят като задължения на "Топлофикация". Ако същите темпове се запазят, не е трудно да предвидим, че до година-две тези задължения ще надхвърлят 1 млрд. лева. Огромна сума, а при това ниво на събиране на сметките, не виждам как ще се изплащат задълженията.


Източник: duma.bg

В категории: Интервюта, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

Позиция на св синод на Българската православна църква – Българска патриаршия по закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Елена Йончева: "Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от независима проверка"

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров

Евала, либерали, съучастници на ислямистите!


НОВИНИТЕ
Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!" Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!"

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе" Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе"

Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика

Китай задържа бивш канадски дипломат Китай задържа бивш канадски дипломат
ЕВРОПА
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

С огромно мнозинство EП гласува доклада "Станишев" за пълно приемане на България и Румъния в Шенген С огромно мнозинство EП гласува доклада "Станишев" за пълно приемане на България и Румъния в Шенген

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Мадрид заплаши да изпрати части на Националната полиция, за да гарантира сигурността в Каталуния Мадрид заплаши да изпрати части на Националната полиция, за да гарантира сигурността в Каталуния

ЕП отново ни подкрепи за Шенген, Нинова видя принципност в разнобоя с ПЕС… ЕП отново ни подкрепи за Шенген, Нинова видя принципност в разнобоя с ПЕС…