Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПК "Транспорт"


Сподели:
30 Ноември 2018, Петък

Днес общинските съветници отново разгледаха предложение, относно определяне на минимални тарифи за пробег на километър за таксиметров превоз на пътници в град Варна.

Съветниците разгледаха предложението, което предвижда 0,96 лв. на километър дневна тарифа и 1,09 нощна и се запознаха с постъпилите становища на таксиметровите централи. В писмата си, четирите големите таксиметрови компании в града предлагат различни цени за превоз, които варират от 0,88 лв. до 0,90 лв. за дневна тарифа и 0,98 до 0,99 лв. за нощна.  

По темата за цените за таксиметров превоз на пътници  мненията изказаха представители на “Хипо такси“, „Триумф такси“, „Ласия“ „Омега транс“, шофьори и превозвачи от бранша.
Някои от тях бяха доста емоционални и се изказваха с по-груб тон, затова председателят на комисията предложи да се говори само по същество и със спокоен тон.

Мотивите на таксиметровите шофьори са това, че цената, която е приета за минимална, е под себестойността на услугата и шофьорите карат на загуба. Именно заради това много се отказвали от професията или заминавали за чужбина да работят като тираджии. Годишният разход на един водач на таксиметров автомобил е около 12 хил. лв., по думите на представителите на бранша.

Чуха се мнения, че малките фирми в бранша вървят към фалит, че има нелоялна конкуренция, че никой не може да спре дъмпингът. В отговор получиха напомняне, че това не е работа на общината, има си регулативни органи на държавно ниво. Съветници изтъкнаха още, че така закована административно, цената е ограничение за нови играчи на пазара, които с инвестиции за снижаване на разходите могат да предложат значително по-евтина и качествена услуга.

Димчо Иванов, председател на независим транспортен синдикат "АВТО-94":

"Вече за кой път обсъждаме тези цени. Колко пъти представихме исканията си и мотивите. Гласувайте цена! Трябва да гласувате."

Тодор Балабанов:

"Трябва да се води диалог, а вие отивате към ултиматум. Такива неща не се допускат на тази маса!"

Димитър Карбов:

"Пазарът е пъстър и всеки по своя преценка може да си постави цена за километър превоз, маржът от 1,20 между минимална и максимална цена е достатъчно голям и предоставя тази възможност."

Той отправи предложение дори да бъде свалена долната граница на тарифите на 0,48 лв., като обоснова това с възможности за алтернативи - електрически и хибридни автомобили за сметка на конвенционалните, които замърсяват въздуха.

Предложението не беше прието.

Браншът от своя страна поиска допълнителни тарифи за превоз в пиковите часове и при лошо време, както и по време на трите летни месеци.

Гражданин попита защо е нужен картел в цените за таксиметров превоз, като направи сравнение с различните цени за гориво на различните бензиностанции, на които си зарежда автомобила.

Добромир Джиков:

„В писмата, които получихме тази седмица липсва мотивация. И личното ми мнение, е че въпреки, че законът ни задължава да определим минимални цени, ние не трябва да се намесваме в чисто търговски отношения на един свободен пазар и да ги определяме. Затова смятам, че  решението трябва да бъде основано на изчерпателна мотивация. Такава, която да защитава не само бранша, но и клиентите.“

Председателят на Общински съвет призовава всички таксиметровите централи, включително и синдикатите да подготвят  и предоставят методика за изчисление, която да включва анализи, мотиви и ясни аргументи  за формиране на минимална и максимална тарифа на таксиметров превоз.

„В случай, че такава методика не ни бъде предоставена, на заседание на Общински съвет ще направя предложение Община Варна да възложи на трета страна, независима одиторска или сходна организация, която да изготви такъв анализ и да го предостави на нашето внимание“, добави Тодор Балабанов

След бурни дебати се взе решение да се изиска от заинтересованите страни да предоставят подробни анализи за формирането на предложените цени, в които да са изредени всички компоненти, които я формират. Това трябва да се случи до следващата сесия на Общински съвет, която ще се проведе в средата на декември.

Комисията разгледа и въпроси, свързани с преустройство на уличната мрежа в район "Аспарухово".

Съветниците решиха да препратят въпросите до администрацията за изготвяне на анализ и решение на проблемите.

Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Финансовата схема на Сорос и Истанбулската конвенция. Връзката е очевидна

Д-р Мирослав Ненков за здравната система: Може да бъде реформирана само с огън и меч

Владимир Шейтанов: "Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота"

След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Манолова иска по-добра защита срещу проблеми с Търговския регистър

Нинова и Йончева: "Мафията у нас удря жестоко! Борисов управлява чрез всяване на страх!"


НОВИНИТЕ
Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец

ВАС: "Връща се  преписката на министъра на околната среда и водите." ВАС: "Връща се преписката на министъра на околната среда и водите."

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Конкурсът "Обичам те море" с голям успех Конкурсът "Обичам те море" с голям успех