Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПК "Транспорт"


Сподели:
30 Ноември 2018, Петък

Днес общинските съветници отново разгледаха предложение, относно определяне на минимални тарифи за пробег на километър за таксиметров превоз на пътници в град Варна.

Съветниците разгледаха предложението, което предвижда 0,96 лв. на километър дневна тарифа и 1,09 нощна и се запознаха с постъпилите становища на таксиметровите централи. В писмата си, четирите големите таксиметрови компании в града предлагат различни цени за превоз, които варират от 0,88 лв. до 0,90 лв. за дневна тарифа и 0,98 до 0,99 лв. за нощна.  

По темата за цените за таксиметров превоз на пътници  мненията изказаха представители на “Хипо такси“, „Триумф такси“, „Ласия“ „Омега транс“, шофьори и превозвачи от бранша.
Някои от тях бяха доста емоционални и се изказваха с по-груб тон, затова председателят на комисията предложи да се говори само по същество и със спокоен тон.

Мотивите на таксиметровите шофьори са това, че цената, която е приета за минимална, е под себестойността на услугата и шофьорите карат на загуба. Именно заради това много се отказвали от професията или заминавали за чужбина да работят като тираджии. Годишният разход на един водач на таксиметров автомобил е около 12 хил. лв., по думите на представителите на бранша.

Чуха се мнения, че малките фирми в бранша вървят към фалит, че има нелоялна конкуренция, че никой не може да спре дъмпингът. В отговор получиха напомняне, че това не е работа на общината, има си регулативни органи на държавно ниво. Съветници изтъкнаха още, че така закована административно, цената е ограничение за нови играчи на пазара, които с инвестиции за снижаване на разходите могат да предложат значително по-евтина и качествена услуга.

Димчо Иванов, председател на независим транспортен синдикат "АВТО-94":

"Вече за кой път обсъждаме тези цени. Колко пъти представихме исканията си и мотивите. Гласувайте цена! Трябва да гласувате."

Тодор Балабанов:

"Трябва да се води диалог, а вие отивате към ултиматум. Такива неща не се допускат на тази маса!"

Димитър Карбов:

"Пазарът е пъстър и всеки по своя преценка може да си постави цена за километър превоз, маржът от 1,20 между минимална и максимална цена е достатъчно голям и предоставя тази възможност."

Той отправи предложение дори да бъде свалена долната граница на тарифите на 0,48 лв., като обоснова това с възможности за алтернативи - електрически и хибридни автомобили за сметка на конвенционалните, които замърсяват въздуха.

Предложението не беше прието.

Браншът от своя страна поиска допълнителни тарифи за превоз в пиковите часове и при лошо време, както и по време на трите летни месеци.

Гражданин попита защо е нужен картел в цените за таксиметров превоз, като направи сравнение с различните цени за гориво на различните бензиностанции, на които си зарежда автомобила.

Добромир Джиков:

„В писмата, които получихме тази седмица липсва мотивация. И личното ми мнение, е че въпреки, че законът ни задължава да определим минимални цени, ние не трябва да се намесваме в чисто търговски отношения на един свободен пазар и да ги определяме. Затова смятам, че  решението трябва да бъде основано на изчерпателна мотивация. Такава, която да защитава не само бранша, но и клиентите.“

Председателят на Общински съвет призовава всички таксиметровите централи, включително и синдикатите да подготвят  и предоставят методика за изчисление, която да включва анализи, мотиви и ясни аргументи  за формиране на минимална и максимална тарифа на таксиметров превоз.

„В случай, че такава методика не ни бъде предоставена, на заседание на Общински съвет ще направя предложение Община Варна да възложи на трета страна, независима одиторска или сходна организация, която да изготви такъв анализ и да го предостави на нашето внимание“, добави Тодор Балабанов

След бурни дебати се взе решение да се изиска от заинтересованите страни да предоставят подробни анализи за формирането на предложените цени, в които да са изредени всички компоненти, които я формират. Това трябва да се случи до следващата сесия на Общински съвет, която ще се проведе в средата на декември.

Комисията разгледа и въпроси, свързани с преустройство на уличната мрежа в район "Аспарухово".

Съветниците решиха да препратят въпросите до администрацията за изготвяне на анализ и решение на проблемите.

Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

Позиция на св синод на Българската православна църква – Българска патриаршия по закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Елена Йончева: "Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от независима проверка"

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров

Евала, либерали, съучастници на ислямистите!


НОВИНИТЕ
Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!" Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!"

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе" Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе"

Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика

Китай задържа бивш канадски дипломат Китай задържа бивш канадски дипломат