Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПК "Култура и духовно развитие" прие Правилника за работа на Фонд "Култура" за 2019г.


Сподели:
27 Ноември 2018, Вторник

Председателката на ПК "Култура и духовно развитие" Даниела Димова откри комисията и прочете проекта за дневен ред.

Веселина Савова, главен редактор на vlastta.com и Председател на УС на Асоциация „Булгарика” поиска думата:

"Входирала съм едно писмо през месец юни. Тъй като все още не е разглеждано, бих искала да го обсъдим в точка Разни. Писмото е изпратено до всички общински съветниции касае проект за решение Докладът на комисията за мониторинг да бъде публикуван заедно с приложенията към него."

Председателят на комисията Даниела Димова се съгласи да даде думата на г-жа Савова в точка Разни.

В първа точка от дневния ред съветниците разгледаха промени в  Правилника за работа на Фонд "Култура" и приложение 3. Правила за отчитане на разходите по проекти финансиране от Фонд "Култура".
Промените са били публикувани в сайта на общината за 14-дневен срок, стана ясно на заседанието.
Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие" представи промените пред съветници и журналисти.

Отпада изискването за предоставяне от кандидата на служебна бележка от Община Варна, удостоверяваща липсата на финансови задължения към общината, тъй като проверката ще се осъществява по служебен път. Премахва се също възможността за кандидатстване на хартиен носител. Проектните предложения вече ще се подават само онлайн.
Създават се две нови точки, свързани с условията и реда за финансиране на фестивали, конкурси и проекти. Една гласи, че при писмен отказ от одобреното финансиране от страна на организации, подали проекти във фонд „Култура“, Експертният съвет има право поетапно да разпредели неусвоените средства.

Другата промяна се прави, за да се подобри финансовата дисциплина при отчитане на изпълнените проекти. Вече ще се считат за недопустими разходите, „договорени и осъществявани като външни услуги от представляващия организацията със себе си, със съпруга/та си и с роднините си по права линия и с юридически лица, в чиито органи за управление или собственици са такива лица“.

Допълнения има и в насоките за кандидатстване по направленията. В документа е записано, че през 2019 г. фондът ще подпомага изпълнението на варненски проекти, свързани с реализацията на Пловдив – Европейска столица на културата.

Костадин Костадинов:

"Бих искал да получа малко повече яснота, относно тези проекти, свързани с Пловдив 2019. Каква е ориентировъчната сума за тези проекти, тъй като знаете, че по Европейска културна столица има много сериозна сума налята и така трябва да бъде. Може ли да ми кажете какво е съфинансирането на тези проекти?"

Десислава Георгиева:

"За тези проекти, които са спечелили, програмата Пловдив 2019 дава до 60% от сумата, необходима за реализация, което означава, че съфинансирането е 40%. Това са до 20 000лв. за проект, съгласно нашите правила"

Костадин Костадинов:

"Все пак има голяма разлика между 1000лв и 20 000лв, защото вие казвате "до" тази сума. Да разбирам, че не може да кажете каква е сумата, която ще дадем. Аз съм малко резервиран по това отношение. Не искам да ме разбирате грешно, но както казах, бюджетът на програмата Пловдив 2019 е доста голям, затова смятам, че тези проекти, за които говорим, трябва да се разгледат и оценят строго индивидуално. Това трябва да е решението. Да има индивидуална оценка от Експертния съвет"

Оказа се, обаче, че на практика всички проекти се оценяват индивидуално от Експертния съвет към Фонд”Култура”.
А финансирането на трите проекта, които вече са получили одобрение от „Пловдив-Европейска столица на културата” и от варненските данъкоплатци няма много сериозни аргументи.
Тук Веселина Савова предложи тези три проекта да бъдат предварително разгледани и оценени и от комисията по култура.
Съветниците бяха на същото мнение и в крайна сметка взеха решение проектите, свързани с реализирането на програма Пловдив 2019 да бъдат предварително разгледани на заседание на ПК "Култура и духовно развитие".

На заседанието беше представено и новото направление - Правила за отчитане и одобрение на разходите за проекти, финансирани от Фонд "Култура". 

Дискусия предизвикаха два текста от Правилата за отчитане на разходите.

Единият текст касаеше задължителния минимум от 10% от общите разходи да е за реклама, маркетинг и популризиране. Не стана ясно защо е нужна подобна регулация. Даниела Димова обясни, че това се налага защото е важно популяризирането на общината, като съфинансираща организация.

Друг спорен въпрос касаеше текста:
„Приема се отчет за разходи, които съответстват на бюджета. При настъпили промени във видовете дейности и стойности, промените се извършват след писмено уведомление/ел.поща/ от страна на Бенефициентите и писмено одобрение /ел.поща/ от страна на Фонд”Култура”.

Веселина Савова :

"Има ли проблем, г-жо Йовчева, да се запише някакъв срок за одобрението. Защото, ако няма задължителен срок и служителите излязат в отпуск през лятото, одобрението може да дойде след месец, когато събитието е приключило. Нека да има някакъв задължителен срок за фонд "Култура" да реагира.” 

Съветниците приеха това предложение и допълниха, че писменото одобрение на Фонд "Култура" трябва да стане не по-късно от 5 дни от получаване на заявлението.

В следващата точка  съветниците единодушно приеха предложение улица в местността „Манастирски рид“ край Варна да носи името на Веселина Цанкова – основател и председател на Сдружението на писателите в морската столица и дългогодишен журналист в града.

Относно следващото предложение, което е настояване на граждани за преименуване на улица „Федот Попов“, намираща се в местност „Ален мак“, на „Равин Елиезер Папо“, членовете на ресорната комисия изразиха отрицателно становище.

На заседанието бе дадено съгласие  ул. „Азалия“ да бъде прекръстена на ул. „Прилеп“. Според вносителите на предложението въпросната улица е естествено продължение на ул. „Прилеп“, над бул. „Хр. Смирненски“ в посока с. Каменар, и е разумно да е със същото наименование до граничните черти на Варна.

В следващата точка съветниците разгледаха предложение относно преименуване на улица в район "Младост", чието име се дублира с улица, находяща се в СО "Траката".

На заседанието стана ясно, че двете улици носят името на кмета Иван Церов, като тази в "Младост"  е "Иван Панайотов Церов" и е именувана първа- още през 1998 година. Там, обаче, няма регистрирани лица, докато в Траката те са около 17.
Костадин Костадинов изрази мнението, че името на значимия варненски кмет трябва да се свързва с район "Младост", тъй като той е по-орбанизиран и улицата там е по-голяма.

От район "Проморски" обаче обясниха, че идеята била в СО "Траката" да има цял квартал, в който улиците да носят имена на кметове и общественици.
След дълга дискусия, комисията по "Култура и духовно развитие" към Общински съвет - Варна взе решение ул. "Иван Панайотов Церов" в район "Младост" да бъде преименувана на ул. "Васил Чекаларов" (български революционер и главен войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в Костурско).

Предложението улицата да носи името "Васил Чекаларов" дойде от общинския съветник Костадин Костадинов. До решението се стигна, след телефонен разговор с кмета на район "Младост" Христо Христов, който категорично одобри предложението на Костадинов.

В точка Разни думата бе дадена на Веселина Савова, като Даниела Димова предложи разглеждането на нейното писмо да е на следващото заседание на комисията, защото днес времето е много напреднало.

Веселина Савова не възрази и така този въпрос остана за разглеждане за следващото заседание на комисията.


Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Финансовата схема на Сорос и Истанбулската конвенция. Връзката е очевидна

Д-р Мирослав Ненков за здравната система: Може да бъде реформирана само с огън и меч

Владимир Шейтанов: "Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота"

След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Манолова иска по-добра защита срещу проблеми с Търговския регистър

Нинова и Йончева: "Мафията у нас удря жестоко! Борисов управлява чрез всяване на страх!"


НОВИНИТЕ
Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец

ВАС: "Връща се  преписката на министъра на околната среда и водите." ВАС: "Връща се преписката на министъра на околната среда и водите."

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Конкурсът "Обичам те море" с голям успех Конкурсът "Обичам те море" с голям успех
ЕВРОПА
След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Петър Ганев: "Единна европейска минимална заплата е невъзможна." Петър Ганев: "Единна европейска минимална заплата е невъзможна."

Скандалът увеличи подкрепата за партията на Курц Скандалът увеличи подкрепата за партията на Курц

Съветът на ЕС ще наказва извършителите на кибератаки Съветът на ЕС ще наказва извършителите на кибератаки

Преговорите за Брекзит са пред провал, може да има втори референдум Преговорите за Брекзит са пред провал, може да има втори референдум