Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Калоян Методиев: Дъждът охлади протестите, но те ще избухнат с нова сила въпреки репресиите


Сподели:
23 Ноември 2018, Петък"Слави Трифонов, според мен, си заби главата в плочките. Вместо да направи замисления пиар на Борисов, настрои всички и срещу него, и срещу себе си. „Фейсбук“ например ги смля и двамата", заяви анализаторът

 Водещ: Протестите затихват. Измъква ли се правителството и от тази криза? Въпросът е към политологът Калоян Методиев. Добър вечер, г-н Методиев.

Калоян Методиев: Добър вечер.

Водещ: Каква е настоящата картина на управлението на България? Какво виждаме и какво не виждаме?

Калоян Методиев: Виждаме едно състояние, което е безпределно ясно мисля: от 28 страни в Европейския съюз ние сме на 28-мо място. Тоест, по всички показатели реални, ние сме държава, която е в определена криза. За да си на последно място в нещо, и то по множество трагични показатели, значи имаш системен проблем. Същевременно управляващите говорят за успехи, за нещо, което ще се случи положително в живота на обществото, ей сега, зад ъгъла, но протестите и всичко, което става в държавата, говорят, че това не е така. Тоест, имаме два прочита, които се разминават диаметрално. От такава ситуация обикновено се вижда, че нещо форсмажорно – дали ще са избори, дали ще са протести още по-големи, нещо трябва да се случи, за да се развърже този възел и тези две реалности, които са несъвместими.

Водещ: Според вас, измъква ли се правителството и от тази криза или тя крие затаен нонстоп?

Калоян Методиев: Нонстоп е, мисля че повече от година вече влизаме от скандал в скандал, дори и летните месеци, които обикновено са с по-ниска амплитуда на възможни скандали, минаха и в напрежение. Не мисля, че се измъква. Свидетели сме на агония, както вътре в управляващата коалиция, така и по отношение на решенията. Виждате, че самото избиране на вицепремиера в сряда беше свързано с преформулиране на парламентарното мнозинство. Имаме нова ситуация.

Водещ: Защо премиерът отказва да назове проблемите с истинските им имена, както и да посочи пътя за изхода?

Калоян Методиев: Не знам. Той трябва най-добре да отговори на този въпрос, защото е премиер за трети път, колкото и да се опитва да прехвърля вина на Костов, на царя, на БСП, на ДПС – всички предходни и помежду неговите мандати. В крайна сметка, той е премиерът в България, който в новата история е управлявал най-дълго, и трябва наистина сериозно да се замисли над идеята, че трябва да остане в страни от политиката. Не може всички останали да са виновни и да носят отговорност, а той единствено да е обърнат към светлото бъдеще, което ни обещава. Мисля че този наратив вече не върви. И в сряда по време на участието му в „Шоуто на Слави“ се видя абсурдността на ситуацията по тази линия.

Водещ: Казахте, че при гласуването в сряда на вицепремиера Марияна Николова наблюдавахме преформулиране на мнозинството и преформатиране на парламента, ако можем така най-грубо да го наречем. Тази ситуация докога ще продължи? Дистанцирането на „Атака“, влизането на „Воля“ и на двамата независими депутати – явлението допълнително не изтънява ли слоя под правителството?

Калоян Методиев: Абсолютно. Имайте предвид, че това е уникална ситуация, която наблюдаваме, защото лидерът на по-малката парламентарна група в управляващото мнозинство де факто отказва да гласува кандидатура на собственото си управляващо мнозинство, не присъства вкупом със своите депутати. Това е много рядък момент в политиката, не само в България.

Водещ: Да, за България е уникален. За първи път у нас се случва. Има ли подобни прецеденти в световната политика и държавно управление?

Калоян Методиев: Също е уникален. Разделителните линии между управляващи и опозиция са бюджета в общи линии и гласуването на персоналните промени в състава на Министерския съвет. Така че имаме политик, който е едновременно и в опозиция, и в управлението, какъвто е Волен Сидеров, имаме мнозинство, което се преформатира, и което отдавна предупреждават и политолози, и социолози, че може да увисне на гласовете на „Воля“. То така и стана в сряда. Дълго събираха символните 121 гласа, за да направят рокадата Симеонов-Николова, което също е показателно. Така че имаме всички елементи вече да говорим за криза, която трябва да видим, колко време в оставащите месеци ще продължи като агонизиращо управление, нека го наречем.

Водещ: Съществува ли в политологията термин, г-н Методиев, „перманентна парламентарна криза“?

Калоян Методиев: Защо пък не?

Водещ: Ние сме новатори в термините, така че защо не и този?

Калоян Методиев: Защо не и този? Парламентът или институцията, която се ползва с едноцифрено доверие от гражданите, при всички случаи, не е институция, която можем да кажем, че е в стабилно състояние. Нашият парламент отдавна е делегитимиран и очевидно и той се нуждае от някаква радикална промяна, за да може да заживее нов живот, който да се припознава от гражданите. Защото процентът на подкрепящите след избори е много по-малък от тези, които са излъчили съответните депутати, което също е нонсенс.

Водещ: Изборът в сряда на новия вицепремиер Марияна Николова постави много сериозен въпрос – по какъв критерий се избират министрите? Ние някак си досега избягвахме да си го зададем, но този въпрос виси със страшна сила.

Калоян Методиев: Да, отключиха се определени въпроси с нейната номинация. Тя може да е много добър професионалист, юрист или експерт, но политическият контекст към днешна дата е друг. Тази жена просто се оказа грешният човек на грешното място в грешното време, и мисля, че никой не вярва в нея отвъд този тесен кръг номинирали я, който я предложи. Виждате, че дори премиерът не се появи в Народното събрание за нейното гласуване. Тези три грешки: грешното време, грешното място и грешният човек показват, че нещата ще вървят към по-зле, а не към по-добре. Тоест, тази жена е лакмус, а не толкова фигура със собствена политическа тежест, какъвто беше номиниралият я Симеонов.

Водещ: И какво показва този лакмус? Защото как ще работят занапред тези хора? Премиерът не идва на гласуването на новия си първи вицепремиер.

Калоян Методиев: Ето още един феномен на ситуацията през последните 24 часа. Това прави нещата все по-абсурдни от гледна точка на стабилност, предвидимост, спокойствие. Да не изключваме тук и конфликта с президента, който върви нонстоп между управляващите. В четвъртък мнозинството отхвърли вето по закон, който изкара хората на улицата. Така че нещата ще вървят към по-зле за управляващите, според мен.

Водещ: От 11 пъти вето, парламентът подкрепи само едно от тях – върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Какви са движещите мотиви на различните политически играчи в този сюжет: президентско вето и отхвърляне на президентско вето? Имаме президент, имаме правителство, имаме парламент – какви са движещите мотиви на всеки един от тях?

Калоян Методиев: Движещите мотиви на управляващите вече стават все по-ирационални. А идеята е тук, че трябва да се прави всичко срещу президента, идеята е, че трябва да се прави напук, той да се очерня, да се влиза във фронтална атака срещу него с всички възможни средства. Това вече не може и да се скрие. Върви фиксация върху неговата личност, което ми се струва също странно и го слагам към тези парадокси, които вървят, защото най-малко от чувство за самосъхранение те трябва да си дават сметка, че той е с 2-3 пъти по-голям рейтинг отколкото този на правителството или на водещите фигури в него. Най-малко от чувство за самосъхранение те нямат полза от този сблъсък. Отделно, че в момента президентът се явява говорител на изключително широки слоеве от обществото, които не са доволни от промените, които се случват за едно, за друго, от състоянието, в което се намира държавата. Така че той в случая се явява изразител на определени настроения. Не виждам как от този конфликт правителството ще спечели, а знам просто как ще свърши цялото нещо.

Водещ: Г-н Методиев, ако се поставите на мястото на управляващите, дали пък няма да видите, че президентът също върви насреща – срещу тях, фронтално и напук. Това са 11 вета. Досега не сме имали толкова отхвърлени закони от нито един държавен глава.

Калоян Методиев: Вижте, държавата е в много тежко състояние. Това, с което почнахме – на 28-мо място сме от 28 държави в Европейския съюз. Промяната минава през много тежки реформи. Но те се правят, когато имаш легитимност, когато имаш условия да го направиш. Първите 6 месеца на това правителство се изпуснаха, когато можеше да се правят непопулярни мерки. Отделно, не се отчитат условията в самото общество, което е бедно, което е в много тежък демографски колапс. Трябва да се търсят компромисни решения. И те трябва да вървят и между институциите, и между управляващи и граждани. Други 6 месеца се загубиха, за да оправяме Западните Балкани, да оправяме европейската политика, и да говорим колко сме велики по време на председателството. Тоест, няма го вече времето на толерантността към това правителство да въвежда подобни мерки. Това са новите реалности, ако не се съобразяваш с тях, е нормално да стигнеш до такива конфликтни нива и с президентската институция, и с обществото, и с опозицията, и с всички страни, които се сетите.

Водещ: Кога ще дойде развръзката и какъв ще бъде епилогът?

Калоян Методиев: Развръзката най-вероятно ще дойде през зимните месеци – януари, февруари, март. Ако не дойде тогава, ще е истинско чудо. Епилогът засега е отворен, защото управляващите все още имат доста ресурси и могат да решат да правят нещо нестандартно, което ми се струва обаче все по-малко вероятно.

Водещ: Какво ще бъде това нестандартно нещо? Как ще изглежда то? Онова нещо, както казваше Радичков.

Калоян Методиев: Нямам идея какво може да роди въображението им. Очевидно ще се върви към грандиозни акции, към някакво зайче от цилиндъра. Но пак казвам, струва ми се все по-малко вероятно като сценарий, че могат да измислят нещо. Самият факт, че аз в момента не мога да се сетя, какво те могат да направят, го оставя единствено в полето на теорията.

Водещ: Е, те може да са креативни, могат да измислят нещо – знае ли човек?!

Калоян Методиев: Могат.

Водещ: Протестите затихват, но тлеят. Ето това тлеещо недоволство също е нов феномен.

Калоян Методиев: Да, дъждът ги охлади, можем да кажем, но всичко е само временно. Това, че тръгнаха с репресии да мачкат протестите, е много ясен индикатор, че тези протести ще избухнат с нова сила отново и някъде. Подобна енергия не се губи, само се трансформира. И това, че почнаха да налагат фишове, актове, проверки на хората, мисля че ще доведе само до още по-голямо озлобление, което ще изчака подходящия момент, за да избухне. И там направиха грешки управляващите, че се опитаха със силови мерки да тръгнат срещу тези протести, а не да ги освободят, да им дадат поле да се излеят, да се изразят, да се освободят.

Водещ: На още един политически феномен бяхме свидетели в сряда – вместо да дойде и да обоснове вицепремиерската оставка и номинация в парламента, премиерът предпочете да отиде в един телевизионен формат за интервю. За кого беше полезен този разговор между премиера Бойко Борисов и водещия Слави Трифонов в едноименно шоу?

Калоян Методиев: Вижте, Трифонов, според мен, си заби главата в плочките. Вместо да направи замисления пиар на Борисов, настрои всички и срещу него, и срещу себе си. „Фейсбук“ например ги смля и двамата, защото той години наред възпитаваше публиката си в омраза към същия този премиер. Но да не забравяме, че и двамата тръгнаха заедно в политиката, дори по думите на Борисов, доколкото си спомням, шоуменът е искал 50% от тогава създаващата се партия ГЕРБ. Явно някъде пак успяха да се срещнат двамата след толкова години.

Водещ: Сега г-н Борисов да не получи 50% от шоуто на Слави?

Калоян Методиев: Не знам. Това също е авангардна идея, която може да влезе в предложението за нестандартни ходове от тяхна страна. Но фактът си е факт. Според мен, и двамата снощи направиха един гаф – вместо да изпише вежди Трифонов, извади очи.

Водещ: На кого ги извади – на премиера или на зрителите?

Калоян Методиев: Собствените си и на премиера, двамата ритуално.

Водещ: Г-н Методиев, според ваша прогноза изборите кога могат да дойдат? Кога да ги очакваме? Всички само това питаме. Аз този въпрос го задавам от една година насам.

Калоян Методиев: Аз го казвал и преди една година, най-вероятно април-май да ги очакваме.

Водещ: Тоест, с европейските?

Калоян Методиев: Да, може би с европейските, ако успеят да изкарат дотогава. Ако не – може и април по-рано да се изтеглят, ако нещо форсмажорно се случи в първите седмици на януари.

Водещ: Дали премиерът Борисов ще повтори същия успех от предишните два варианта на своето оттегляне?

Калоян Методиев: Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Той все още има огромните ресурси, огромната инфраструктура.

Водещ: Кажете ми в какво се състоят тези огромни ресурси, тази огромна инфраструктура? Избройте ги, моля ви.

Калоян Методиев: Сега ще ги изброя. Най-малкото това е цялата местна власт в държавата. В общи линии след последните избори не остана на картата нищо друго, освен ГЕРБ, и то на кметовете на големите градове, на по-малки, на села и т.н. Тоест, те разполагат с мрежата, която е на първото ниво. След това, те са управляваща партия – огромен работодател в държавата. Това е партия с огромни финансови ресурси, с милиони в сметките си. Медийно представена. Контролират по-голяма част от министерствата. Ако това не е ресурс, няма какво друго да е в политиката. Разбира се, от друга страна са с падащ рейтинг, умора, изхабяване. Това са нещата, които пък са негативни, които отнемат от тази сила. Но все още те са първа политическа сила и в никакъв случай не бих ги подценил. Освен това натрупаха огромен опит през последните години и действително раздялата този път с властта няма да е толкова лесна и безпроблемна.

Водещ: Но от другата страна на кантара е вековната злоба на роба, както казва поетът.

Калоян Методиев: Да.

Водещ: И не знаем какво ще роди нощта из мъртвата си утроба. Говоря за Гео Милев и поемата „Септември“. Тя така започва – нощта ражда.

Калоян Методиев: Нощта е бременна в момента, и виждате, че всяко нещо може да се превърне в символ. Едни майки – 20 жени останали, отчаяни, с черни тениски, останаха на улицата в последните месец и половина, и въпреки това постигнаха целта си. Така че да не подценяваме символите, да не подценяваме и драматичността на момента. Всичко може да отключи нови процеси и нищо не е за подценяване. Просто, България я чака гореща зима с много неизвестни.

Автор: Цоня Събчев
Източник: epicenter.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"Безразсъден план": кого засяга краят на свободното движение след Брекзит без сделка

Търговската война САЩ-Китай може да вкара Русия в рецесия

Пикникът, който промени Eвропа

Грийнпийс: България е сред най-замърсяващите със серен диоксид държави в света

Илиян Василев: Олигарсите, които изцедиха енергетиката, виждат в „Белене“ новия си шанс

"В България всичко е позволено!": германска телевизия за двете лица на българския туризъм


НОВИНИТЕ
Световният фестивал на анимационния филм ще се проведе отново във Варна Световният фестивал на анимационния филм ще се проведе отново във Варна

Почитаме Св. пророк Самуил, измоления от Бога Почитаме Св. пророк Самуил, измоления от Бога

БНБ продава нов дълг на 26 август БНБ продава нов дълг на 26 август

Започва евтаназия на животните в седми свинекомплекс у нас Започва евтаназия на животните в седми свинекомплекс у нас

Външният министър Екатерина Захариева подписва визово споразумение с колегата си от Йордания Външният министър Екатерина Захариева подписва визово споразумение с колегата си от Йордания
ЕВРОПА
"Безразсъден план": кого засяга краят на свободното движение след Брекзит без сделка "Безразсъден план": кого засяга краят на свободното движение след Брекзит без сделка

Борис Джонсън с "кърваво писмо" до Доналд Туск за Брекзит и Северна Ирландия Борис Джонсън с "кърваво писмо" до Доналд Туск за Брекзит и Северна Ирландия

Борбата с климатичните промени ще обсъжда Меркел със северните страни Борбата с климатичните промени ще обсъжда Меркел със северните страни

Пикникът, който промени Eвропа Пикникът, който промени Eвропа

Край на свободното движение на хора от ЕС до Великобритания след Brexit Край на свободното движение на хора от ЕС до Великобритания след Brexit