Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Походът на „калинките“ във властта е в своя апогей


Сподели:
21 Ноември 2018, Сряда

Новата вицепремиерка - част от роднинско-властовия модел

Компромисите да си във властта отдавна убиха разбирането за достойнство. Агонията около оставката на вицепремиера Валери Симеонов превърна избора на негов заместник в потресаващо коронясване на посредствеността. Номинацията на Марияна Николова, която доскоро беше известна с това, че е началник на кабинета на Симеонов, а вече и „нова прелест в управлението“ (по думите на Рамадан Аталай от ДПС), показа не само кадровата криза в кабинета на ГЕРБ и ОП, но и начина, по който се предава и отдава властта в родната политика.

В отсъствието на премиера Бойко Борисов, бойкотирани от коалиционния партньор „Атака“ и всеобщ циничен политически тон, парламентът дебатира близо четири часа върху кандидатурата на Марияна Николова. Единствено вицепремиерът Красимир Каракачанов си

нахлузи отново „синята каска“
и се превърна в защитник на управленската крепост. Той обърна внимание, че никой в парламентарните дебати не попита Николова какви ще бъдат приоритетите й на поста. Направи впечатление обаче друго – почти никой от депутатите не спомена името й от парламентарната трибуна, а дългогодишният народен представител на ДПС Хасан Адемов дори я нарече „Марияна Петкова“.

Смущаващото в случая е
че Николова няма просто да заеме някакъв висш административен пост в държавата или да изпълни мечтата на всеки втори българин да бъде министър. А ще бъде вицепремиер в коалиционно правителство от четири партии. Освен административните отговорности, които ще наследи от Симеонов, тя ще бъде първи заместник на премиера Бойко Борисов, едно от водещите лица на изпълнителната власт.

До момента Марияна Николова беше повече известна като дамата от една плажна снимка на Валери Симеонов. Тя няма нито една публична позиция по обществено значим въпрос или социален проблем.

Биографията й е като на герой на Нушич
– чиновник от средния ешалон на администрацията – юрист по образование, с различни професионални специализации, естествено в чужбина. Тя е заемала ръководни длъжности в дирекции в Министерството на земеделието и храните, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, НЕК, „Топлофикация-София“.

Защо тогава беше номинирана от Валери Симеонов да наследи „квотата“ му в кабинета? Какви могат да бъдат мотивите в една лидерска партия като НФСБ воеводата да посочи свой заместник? Вероятно каквито бяха мотивите на Волен Сидеров да изгради „Атака“ около семейните отношения с Капка Георгиева и да направи доведения си син евродепутат. А после със същите мотиви да се ожени за своята депутатка Деница Гаджева. Вероятно около подобни мотиви се въртят и интимните и роднинските отношения в партията на Веселин Марешки. Това е един завършен роднинско-властови модел, който се мултиплицира на всички нива в държавата. От общината, през държавната админитрация, а вече и в кабинета.

Подготвеността на Марияна Николова за вицепремиерски пост пролича по време на първата й публична изява - изявление в кулоарите на парламента минути след като беше избрана на поста. Тя поиска "седмица-две толеранс", за да се ориентира в отговорностите, които ще има като вицепремиер. Е, добре, но ако работиш "началник на кабинета", не трябва ли да знаеш какво работи началникът ти? Обясни, че приоритет в работата й ще бъде програмата на кабинета - икономика, доходи, демографска политика. Спомена сама и децата, които по думите й са "нашето злато", но не пожела да отговори конкретно какво мисли за думите на предшественика й Симеонов за "уж болните деца". С други думи –

походът на „калинките“ във властта е в своя апогей
След като беше гласувана набързо номинацията на новия вицепремиер, възникват и други важни въпроси. Музата на Симеонов - Марияна Николова, има самочувствие да бъде вицепремиер. Имат ли обаче достойнство останалите членове на кабинета да седят на една маса с нея в Министерския съвет? Или всички са избирани по качествата на новата заместничка на премиера? И може би най-важното – харесва ли му всичко това на българския гражданин, или ще намери отново утеха в идващите коледни празници?


Източник: vlastta.com

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
НАП дава данъчни облекчения за деца чрез работодател

Абсурдно и недопустимо е да се иска прокурорска проверка срещу гражданин, търсил информация от институциите

Ген. Атанасов: "Бил ли е министърът на МВР охрана на Мето Илиянски?"

Япония спира да купува оборудване от китайските Huawei и ZTE

Борисов към БСП: "Ще изпълним всички ваши мерки за чистотата на въздуха, колкото и да ни струва това!"

"Галъп": "70% от българите подкрепят протестите срещу управлението"


НОВИНИТЕ
Групов арест на 151 гимназисти взриви Франция Групов арест на 151 гимназисти взриви Франция

Парламентът ратифицира търговското споразумение СЕТА между държавите от ЕС и Канада Парламентът ратифицира търговското споразумение СЕТА между държавите от ЕС и Канада

Подготвяме визитата на папа Франциск през май 2019 г. Подготвяме визитата на папа Франциск през май 2019 г.

Бомбена заплаха срещу централата на CNN в Ню Йорк Бомбена заплаха срещу централата на CNN в Ню Йорк

Без дебат Корбин-Мей на 9 декември? Без дебат Корбин-Мей на 9 декември?
ЕВРОПА
Групов арест на 151 гимназисти взриви Франция Групов арест на 151 гимназисти взриви Франция

Европарламентът ще гласува резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген Европарламентът ще гласува резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген

Без дебат Корбин-Мей на 9 декември? Без дебат Корбин-Мей на 9 декември?

Лавров: "Действията на ЕС и НАТО на Балканите дестабилизират Европа" Лавров: "Действията на ЕС и НАТО на Балканите дестабилизират Европа"

Социалистическата партия внася вот на недоверие срещу кабинета на Макрон Социалистическата партия внася вот на недоверие срещу кабинета на Макрон