Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Прокуратурата иска затвор за ЧСИ в Шумен, откраднал над 320 000 лева


Сподели:
21 Ноември 2018, Сряда

Шуменската окръжна прокуратура поиска затвор за 5 години за частния съдебен изпълнител Асен Тонев, съобщиха от прокуратурата.
Прокуратурата протестира решението на Шуменския окръжен съд. От прокуратурата настояват през този период частният съдебен изпълнител да бъде лишен от правото да заема длъжност и да упражнява професията си. Делото е на специален отчет в Апелативна прокуратура във Варна.

Прокуратурата настоява Асен Тонев да бъде признат за виновен по първоначално внесеното обвинение по член 203, ал. 1 и 2 от НК - за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Частният съдебен изпълнител да бъде обвинен и до пълния размер на присвояването и всички случаи, посочени в обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Шумен.
В обвинителния акт се сочи, че за времето от 22 май 2007 до 14 януари 2016 г. в условията на продължавано престъпление в качеството на длъжностно лице Асен Тонев е присвоил 321 109 лева. Той ги е похарчил за лични нужди - пътувания в чужбина, покупка на автомобили и плащане на лизингови вноски. Средствата са били внесени по 18 изпълнителни дела в специалната сметка на частния съдебен изпълнител. Парите са му били връчени да ги пази и управлява за удовлетворяване на исканията на кредитори.

Припомняме, че състав на Шуменския окръжен съд призна за виновен Асен Тонев, но за длъжностно присвояване на 243 073 лева от специалната сметка на ЧСИ, но го оправда по обвинението за особено тежък случай. Той бе признат за виновен и за укрити данъци в особено големи размери.

Според Шуменската окръжна прокуратура наложеното му общо наказание по трите обвинения, по които е бил предаден на съд, за срок от 2 години и 10 месеца, отложено за изтърпяване с 5-годишен срок, не съответства на степента на обществена опасност на деянието и дееца, смята прокуратурата. Условната присъда не постига целта осъденият да се поправи и превъзпита, както и да въздейства предупредително върху него и възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.
От прокуратурата настояват Асен Тонев да бъде лишен от право да упражнява професията "Частен съдебен изпълнител" не за 3, а за 5 години.

Предстои по протеста на прокуратурата да се произнесе Апелативният съд във Варна.

Припомняме, на 9 януари 2017 г. Окръжната прокуратура в Шумен е повдигнала обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери спрямо частния съдебен изпълнител Асен Тонев.

На следващия ден прокуратурата протестира решението на Варненския съд да не отстрани от длъжност частния съдебен изпълнител, присвоил огромна сума пари.

На 17 януари 2017 г. втори съд не уважи искането на прокуратурата.

Делото продължи и през 2018 г.

Едва на 28 март 2018 г. съдът отстрани частния съдебен изпълнител Асен Тонев от длъжност за кражба на над 250 000 лева.


Източник: news.bg

В категории: Новините, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Финансовата схема на Сорос и Истанбулската конвенция. Връзката е очевидна

Д-р Мирослав Ненков за здравната система: Може да бъде реформирана само с огън и меч

Владимир Шейтанов: "Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота"

След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Манолова иска по-добра защита срещу проблеми с Търговския регистър

Нинова и Йончева: "Мафията у нас удря жестоко! Борисов управлява чрез всяване на страх!"


НОВИНИТЕ
Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец

ВАС: "Връща се  преписката на министъра на околната среда и водите." ВАС: "Връща се преписката на министъра на околната среда и водите."

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Конкурсът "Обичам те море" с голям успех Конкурсът "Обичам те море" с голям успех