Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Прокуратурата иска затвор за ЧСИ в Шумен, откраднал над 320 000 лева


Сподели:
21 Ноември 2018, Сряда

Шуменската окръжна прокуратура поиска затвор за 5 години за частния съдебен изпълнител Асен Тонев, съобщиха от прокуратурата.
Прокуратурата протестира решението на Шуменския окръжен съд. От прокуратурата настояват през този период частният съдебен изпълнител да бъде лишен от правото да заема длъжност и да упражнява професията си. Делото е на специален отчет в Апелативна прокуратура във Варна.

Прокуратурата настоява Асен Тонев да бъде признат за виновен по първоначално внесеното обвинение по член 203, ал. 1 и 2 от НК - за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Частният съдебен изпълнител да бъде обвинен и до пълния размер на присвояването и всички случаи, посочени в обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Шумен.
В обвинителния акт се сочи, че за времето от 22 май 2007 до 14 януари 2016 г. в условията на продължавано престъпление в качеството на длъжностно лице Асен Тонев е присвоил 321 109 лева. Той ги е похарчил за лични нужди - пътувания в чужбина, покупка на автомобили и плащане на лизингови вноски. Средствата са били внесени по 18 изпълнителни дела в специалната сметка на частния съдебен изпълнител. Парите са му били връчени да ги пази и управлява за удовлетворяване на исканията на кредитори.

Припомняме, че състав на Шуменския окръжен съд призна за виновен Асен Тонев, но за длъжностно присвояване на 243 073 лева от специалната сметка на ЧСИ, но го оправда по обвинението за особено тежък случай. Той бе признат за виновен и за укрити данъци в особено големи размери.

Според Шуменската окръжна прокуратура наложеното му общо наказание по трите обвинения, по които е бил предаден на съд, за срок от 2 години и 10 месеца, отложено за изтърпяване с 5-годишен срок, не съответства на степента на обществена опасност на деянието и дееца, смята прокуратурата. Условната присъда не постига целта осъденият да се поправи и превъзпита, както и да въздейства предупредително върху него и възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.
От прокуратурата настояват Асен Тонев да бъде лишен от право да упражнява професията "Частен съдебен изпълнител" не за 3, а за 5 години.

Предстои по протеста на прокуратурата да се произнесе Апелативният съд във Варна.

Припомняме, на 9 януари 2017 г. Окръжната прокуратура в Шумен е повдигнала обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери спрямо частния съдебен изпълнител Асен Тонев.

На следващия ден прокуратурата протестира решението на Варненския съд да не отстрани от длъжност частния съдебен изпълнител, присвоил огромна сума пари.

На 17 януари 2017 г. втори съд не уважи искането на прокуратурата.

Делото продължи и през 2018 г.

Едва на 28 март 2018 г. съдът отстрани частния съдебен изпълнител Асен Тонев от длъжност за кражба на над 250 000 лева.


Източник: news.bg

В категории: Новините, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Версията за отравянето на Гебрев, която Цацаров мигновено изключи

Манолова: "Затруднявам се дали да вярвам на Цветанов от събота или на Цветанов от понеделник"

Лавров: "Чуждата политика в Близкия изток доведе до срив на баланса"

Криминален психолог разкри кога агресията се отключва у психично болните

Слави Трифонов: "Спасителят се появи! Спете спокойно, деца!"

Джамбазки изригна срещу подмяната на "майка" и "баща" с "родител 1" и "родител 2" във Франция


НОВИНИТЕ
Почина дизайнерът Карл Лагерфелд Почина дизайнерът Карл Лагерфелд

Безплатни прегледи за глаукома във ВМА през март Безплатни прегледи за глаукома във ВМА през март

Мащабните ремонти във Варна приключват до края на април Мащабните ремонти във Варна приключват до края на април

Масовото убийство в Нови Искър е извършено още в петък вечерта Масовото убийство в Нови Искър е извършено още в петък вечерта

16 щата съдят президента Доналд Тръмп 16 щата съдят президента Доналд Тръмп
ЕВРОПА
Аз не съм родител 1 и родител 2 на моите деца, а техен баща Аз не съм родител 1 и родител 2 на моите деца, а техен баща

Юнкер: "Никой няма да се противопостави на отлагане на Брекзит" Юнкер: "Никой няма да се противопостави на отлагане на Брекзит"

Федерика Могерини: "Договорихме се за нови санкции срещу Русия" Федерика Могерини: "Договорихме се за нови санкции срещу Русия"

Над 50 пожара обхванаха Северна Испания Над 50 пожара обхванаха Северна Испания

ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет