Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България


Сподели:
21 Ноември 2018, Сряда

Като изненадващо положителен определи Доклада на ЕК за България Красимир Мазгалов, член на УС на Съюза на съдиите.
Констатацията за влошена медийна среда трябва да буди безпокойство, категоричен е Мазгалов.
Тази констатация се прави за първи път в такъв доклад по отношение на която и да е държава и този факт би трябвало да бъде притеснителен, отбеляза Мазгалов.

По думите му определени медии създават предварителна настройка и очаквания в обществото точно какво трябва да бъде решението по определени дела.

"И когато след това очакванията не се оправдаят и решението се различава от така създадената предварителна настройки, същите тези медии подемат кампания лично срещу съдията или съдебната система като цяло, говорейки, че правосъдието отново е катастрофирало, че съдията е зависим или е взел решение под натиск", каза Мазгалов.

Той подчерта, че решението на съда по което и да е дело зависи от събраните доказателства. Събирането им не е в прерогативите на съда.

"Цялата отговорност се прехвърля на съда и на съдията, а установяването, разследването и вземане на съдебното решение зависи от много други органи и лица по веригата", заяви съдията.
Запитан за конкретно решение - оневиняването на четиримата обвиняеми по делото "Алабин", 12 г. след инцидента, в който от срутила се сграда загинаха две млади жени, Мазгалов изтъкна, че делото е приключило само на първа инстанция. Според него не е редно то да бъде коментирано.

"Делото е продължило 12 г., но от тях 10 г. е продължило досъдебното производство и едва 2 г. е продължило делото в съдебна фаза. Предвид обема на делото и сложността на казуса 2 г. е един доста кратък срок за разглеждане в съдебна фаза", допълни Мазгалов.


Източник: news.bg

В категории: Европа, Новините, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Боил Банов: "Ларгото не е направено да се скача със скейтборд отгоре"

Венцислав Караджов: "Комисията за личните данни още не е получила доклада на НАП за пробива"

МРРБ: "Пречиствателната станция за питейни води на Перник и региона се модернизира с над 3.6 млн. лв"

Проф. Николай Радулов: "Не може нископлатени ИТ специалисти да изготвят и поддържат базите данни"

Борисов за хакера: "На такива вълшебници трябва да им плащаме, за да не нанасят щети"


НОВИНИТЕ
Фейсбук се срина отново, този път в Европа Фейсбук се срина отново, този път в Европа

Синът на председателя на Комисията по досиетата е задържаният зам.-шеф на фонд „Земеделие“ Синът на председателя на Комисията по досиетата е задържаният зам.-шеф на фонд „Земеделие“

Две години затвор за съучастник в телефонни измами в Пазарджик Две години затвор за съучастник в телефонни измами в Пазарджик

САЩ отказа да продаде изтребители F-35 на Турция САЩ отказа да продаде изтребители F-35 на Турция

Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео
ЕВРОПА
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК

Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните?

Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър

Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!" Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!"