Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Министрите от ЕС подписаха болезнен "развод" с Лондон


Сподели:
19 Ноември 2018, Понеделник

Великобритания ще напусне Евросъюза на 29 март 2019 г.

Мишел Барние и ротационният председател Австрия казаха, че договореният текст ще бъде представен на лидерите от ЕС за подписване на срещата на върха в неделя
Европейските министри подписаха проекто-сделка за развод с Лондон, когато започна „болезнена“ последна седмица от преговори за бъдещи отношения между Брюксел и Обединеното кралство.

Главният преговарящ от ЕС по Брекзит Мишел Барние и ротационният председател Австрия казаха, че договореният текст ще бъде представен на лидерите от ЕС за подписване на срещата на върха в неделя.

„Първата трудна крачка беше направена“, казда австрийскитят министър по европейските дела Гернот Блюмент след министерската среща. „Започва болезнена седмица за европейската политика“, каза Блюмел. „На масата са документите за развода. 45-годишен труден брак приближава своя край.“

Междувременно продължават дискусиите по същество за паралелно политическо изявление, което има за цел да определи амбициите на блока за бъдещи отношения с Великобритяния след Брекзит – и за потенциалната възможност за удължаване на преходния период.

Великобритания ще напусне Евросъюза на 29 март 2019 г., но ще остане в единния пазар за още 21 месеца, докато преговарящите търсят постигането на сделка за избягване на потенциалния срив в търговията между ключовите икономически партньори.

Ако страните се борят да постигнат споразумение преди края на този период, Великобритания може да поиска еднократно удължаване. Барние предположи, че то трябва да изтече в края на 2022 г., но той каза, че държавите-членки все още трябва да се подпишат.

"Мисля, че през тази седмица ще имаме окончателно предложение за тази дата. Решението ще се вземе съвместно между Обединеното кралство и 27-те", каза Барние.

Надежди за търговска сделка

Нито европейските държави-членки, които искат да защитят достъпа до единния си пазар, нито британските брекзисти, които се страхуват да бъдат в плен на блока, където не пишат правилата, искат безкраен преход.

Барние подчерта, че правителството на министър-председателя Тереза Мей е поискало опцията за удължаване и че той се е съгласил да го успокои, но е предупредил: "Не може да бъде безкрайно. Трябва да бъде решено.“

В Лондон Мей заяви, че иска да постигне търговска сделка до края на 2020 г., за да избегне искането за удължаване на срока, но че ако преходът бъде удължен, това би трябвало да бъде преодоляно от "следващите общи избори".

Ако Мей оцелее въпреки вътрешния гняв по сделката, следващите британски избори са насрочени за 2022 г.

Европейските преговарящи планират да публикуват тяхната версия на изявлението за бъдещите отношения във вторник. Проектът за споразумение за напускане „е задоволителен, работещ и ние ще посветим енергията си върху политическото споразумение“, заяви холандският външен министър Стеф Блок.

Междувременно продължава подготовката за срещата на върха в неделя, на която Мей и нейните 27 колеги от ЕС ще подпишат споразумението за развод.„Намираме се в заключителните етапи на договаряне на сделката“, каза Мей. „Нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено.“

Мей ще бъде тази седмица в Брюксел, за да се види с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за последни разговори по бъдещите отношения.

Лондон иска да представи възможно най-подробно пътя към споразумение за свободна търговия, отчасти да спечели подкрепата в британския парламент, който все още може да отхвърли сделката.

Брюксел междувременно настоява, че Великобритания не може да има същия привилегирован достъп до единния пазар, след като Брекзит е на 29 март следващата година.

Политически борби в Обединеното кралство

Докато 27-те държави-членки на ЕС остават публично обединени през 17-месечните преговори, британските политически лагери се борят настървено помежду си. Консервативните хардлайнери и северноирландските съюзници юнионисти на Мей са обещали да гласуват за договора, въпреки заплахата от катастрофален Брекзит без сделка.

Опозиционната Лейбъристка партия, която омаловажава шанса да свали правителството на Мей, също предупреди, че членовете й няма да подкрепят сделката й.

Представителите на ЕС са изненадани от яростния дебат и като цяло отказват да се намесят, но френският министър по европейските въпроси Натали Лоазу каза, че и двете страни "са изчерпали границите си за маневриране".

Блок заяви, че е наложително политическото изявление, "полагащо основите на бъдещите ни отношения да бъде амбициозно".

Някои държави-членки са раздразнени, че в сделката по раздялата не са им гарантирани техните права за риболов в британски води и въпросът е оставен за разговори в бъдеще.

Испания също така е загрижена за бъдещия статут на Гибралтар, британската територия на южния ѝ бряг.

"Преговорите между Обединеното кралство и Евросъюза няма да се прилагат за Гибралтар ... бъдещите преговори за гибралтар са отделни преговори", заяви испанският външен министър Жозеп Борел.

"И това трябва да стане ясно. Докато нямаме декларация за бъдещето и знаем, какво гласи тя, независимо дали сме съгласни или не, няма да одобрим споразумението за оттегляне."

Въпреки това белгийският външен министър Дидие Рейндерс заяви: "Тук ще оцелее. Чакаме същата ситуация в Лондон, но тук, в Брюксел, ще оцелее.


Източник: epicenter.bg

В категории: Европа, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Финансовата схема на Сорос и Истанбулската конвенция. Връзката е очевидна

Д-р Мирослав Ненков за здравната система: Може да бъде реформирана само с огън и меч

Владимир Шейтанов: "Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота"

След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Манолова иска по-добра защита срещу проблеми с Търговския регистър

Нинова и Йончева: "Мафията у нас удря жестоко! Борисов управлява чрез всяване на страх!"


НОВИНИТЕ
Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец

ВАС: "Връща се  преписката на министъра на околната среда и водите." ВАС: "Връща се преписката на министъра на околната среда и водите."

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Конкурсът "Обичам те море" с голям успех Конкурсът "Обичам те море" с голям успех
ЕВРОПА
След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Петър Ганев: "Единна европейска минимална заплата е невъзможна." Петър Ганев: "Единна европейска минимална заплата е невъзможна."

Скандалът увеличи подкрепата за партията на Курц Скандалът увеличи подкрепата за партията на Курц

Съветът на ЕС ще наказва извършителите на кибератаки Съветът на ЕС ще наказва извършителите на кибератаки

Преговорите за Брекзит са пред провал, може да има втори референдум Преговорите за Брекзит са пред провал, може да има втори референдум